Bokpriset som kan förändra synen på kvinnovåld
Artiklar

Bokpriset som kan förändra synen på kvinnovåld

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 01 mars 2018

Bridget Lawless tröttnade på att så många deckare handlar om kvinnor som utsätts för olika typer av våld från män. Så hon skapade ett pris som belönar de böcker som inte gör det.
– Det överdriver, fetischiserar och normaliserar det våld som kvinnor i verkliga livet utsätts för, säger Lawless.

Ett nytt litterärt pris för deckare som undviker våld mot kvinnor har skapats av författaren och manusförfattaren Bridget Lawless. När hon upptäckte hur stor mängd filmer innehållandes kvinnovåld som deltog i förra årets BAFTA Awards, insåg hon att den trenden måste vända. Lawless skapade då bokpriset Staunch Book Prize som kommer tilldelas en deckare där ingen kvinna blir slagen, förföljd, sexuellt utnyttjad, våldtagen eller mördad. Det nya priset ska istället uppmuntra deckarförfattare till att bli mer kreativa och inte förlita sig på klyschor, men även att förändra vår syn på kvinnovåld. ”Det är på tiden att vi ser något mer originellt,” skriver Lawless på prisets hemsida.

 

Det blir en krock i medvetandet när vi ställs inför gärningsmän som inte är monster.

 

I en intervju med Selmastories kommenterade författaren Katarina Wennstam fenomenet med kvinnliga karaktärer som blir våldtagna av män, och vad det gör med oss.

– I fiktionen framställs ofta förövare som monster. Men sanningen är att det inte finns någon typisk våldtäktsman. De har inte några horn i pannan. Istället är de ofta vanliga killar som kan prata och föra sig. Man hamnar många gånger i diskussioner om gärningsmännens eventuella skuld. Och våldtäkt är ett så avskytt brott. ”Kan de verkligen ha gjort det, de är ju så fina killar?” Det blir en krock i medvetandet när vi ställs inför gärningsmän som inte är monster. Vad gör det med våra föreställningar om brottslingar?

 

Handlar inte om censur

Syftet med priset är alltså inte att helt eliminera handlingar där kvinnor råkar illa ut, utan att förändra vårt samhällsklimat genom att börja förändra fiktionen vi konsumerar.

– Jag är definitivt inte ensam i att ha fått nog av de fiktiva avbildningar av kvinnovåld i böcker, film och på tv. Det överdriver, fetischiserar och normaliserar det våld som kvinnor i verkliga livet utsätts för. Samtidigt vet jag att det finns skribenter som skapar spännande och komplexa berättelser utan att ta sig till den nivån, skriver Lawless på Staunch Book Prizes hemsida.

 

De riktlinjer Lawless har satt för priset är bland andra:

  • Ingen kvinna i deckaren får bli slagen, förföljd, sexuellt utnyttjad, våldtagen eller mördad.
  • Mord innebär inte de incidenter när människor generellt eller specifik grupp av människor (men inte en specifik kvinna eller kvinnor) är offer. Som till exempel genom krig, terror-attacker, gisslan-situationer och sabotage.
  • Tävlingen är öppen för alla författare över hela världen som är över 18 år.

 

”De allra flesta vill inte ha sex på detta sätt!”

– Det här betyder inte att vi bara letar efter deckare som handlar om utsatta män. Istället letar vi efter berättelser där kvinnliga karaktärer kan vara komplexa utan att bli definierade utifrån våldet de utsätts för. Och om berättelsen innehåller en stark kvinnlig huvudkaraktär så är det ju ännu bättre!

 

Vi har en bild av att detta är någon sorts manlig sexdröm. Att killar vill ha sex i grupp och stå och vänta på sin tur.

 

Lawless menar vidare att det här priset även kommer uppmana till att bredda vår syn på de klassiska könsrollerna. Män kan vara mer än bara sexuella, galna gärningsmän och kvinnor kan vara mer än hjälplösa offer för mannens lustar. Något som även Katarina Wennstam kommenterat.

– Vi har en knäpp bild av våldtäkter. Det är en sådan extrem form av sexualitet. Vi har en bild av att detta är någon sorts manlig sexdröm. Att killar vill ha sex i grupp och stå och vänta på sin tur. Vi ifrågasätter alldeles för lite den absurda manliga sexualiteten. Och det är en fördom mot män i allmänhet. De allra flesta vill inte ha sex på detta sätt!

Vinnaren av Staunch Book Prize utses den 25 november i år, som passande nog är den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Den vinnande författaren får 2000 pund som Bridget Lawless själv finansierar. Men pengarna är långt ifrån det som är mest intressant med det här priset. Det är att Lawless lyckats uppmärksamma hur fiktion kan normalisera vissa beteenden, och att hon inte tänker låta våld mot kvinnor förbli en norm inom litteraturen.

 

 

En sida till? Fortsätt läs!