10 böcker som bekräftar 40-årskrisen
Boktips

10 böcker som bekräftar 40-årskrisen

När halva livet passerat och halva livet återstår, vad ska man göra då? Vi listar tio värmande och humoristiska böcker för dig som krisar över den begynnande medelåldern.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 06 oktober 2021

När halva livet passerat och halva livet återstår, vad ska man göra då? Vi listar tio värmande och humoristiska böcker för dig som krisar över den begynnande medelåldern.

Bok 1

Vad hon klagar över när hon klagar över hushållsarbetet av Heidi Linde

Inbunden
Köp boken

Vem ska Linn vara om hon förlorar sin attraktionskraft? Hon har alltid varit vacker men nu är det inga män som höjer på ögonbrynen när hon går förbi på gatan.

Vigdis vill skilja sig efter tjugotvå års äktenskap. Men hur försvarar hon sitt beslut när hon har en man som är en bra pappa, som inte slår och inte ligger runt. Det kan handla om att ha för höga förväntningar. Borde man sänka kraven? Men hur låga krav kan man ha innan man kvävs i sitt förhållande?

Linn och Vigdis berättelser knyts samman av en slump och när historian tar slut är de på en ny plats än när historian började.

Bok 2

Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki

Storpocket
Köp boken

Kvinnor jag tänker på om natten är en blandning av självbiografi, reseberättelse och kvinnohistoria.

Mia Kankimäki reser till Tanzania för att följa Karen Blixen när hon säger upp sig från jobb och lägenhet. Hon åker till Florens och försöker finna renässanskonstnärer och till Japan för att se hur Yayoi Kusama lever. Äldre äventyrare som Nellie Bly sporrar henne. Nellie reste runt hela jorden på 72 dagar. Om dessa kvinnor klarade sig borde hon också göra det.

Bok 3

Vuxna människor av Marie Aubert

Det är sommar och Ida hoppar på bussen till sin barndomsväns stuga för att fira sin mammas födelsedag. På landstället befinner sig också Idas yngre syster och hennes sambo och bonusdotter. Det ska bli ett par härliga dagar med släkten men Martas nyhet ändrar den glada tillvaron.

Marie Aubert beskriver en trasig familjerelation där avundsjuka och otillräcklighet ligger och skaver.

Bok 4

Se på oss nu av Geir Gulliksen

Hans är 50 år och har varit gift med Ingunn sedan han var trettiosex år. Han tittar på en video som blivit inspelad från ett bröllop och blir påmind om hans äktenskap med Ingunn och undrar hur lycklig han egentligen är. På bröllopet träffar han Harriet som är mycket yngre och han blir tvungen att ta reda på hur långt den relationen kan gå. Är det stundens behag eller riktig kärlek? Kan man äta kakan och ha den kvar? Hans mående är bättre nu än innan och det kanske Ingunn också känner? Det uppstår en konflikt i honom där han måste ta reda på sina egna känslor utan att såra sin fru.

Bok 5

Mer än en kvinna av Caitlin Moran

Inbunden
Köp boken

En rolig guidebok som ger vägledning till medelålders kvinnor samtidigt som den ger en uppmaning till förändring. Caitlin Moran är tillbaka med nya tankar och frågor efter succén Konsten att vara kvinna. Den är lättläst och fyndig men också välformulerad och skarp. Boken vidrör till stor del föräldraskap men även de kroppsliga förändringarna som sker när man blir äldre.

Bok 6

Nästa! av Nina Lykke

Nina Lykke sätter fingret på bristande självinsikt och att känna sina begränsningar. Den här läkarromanen handlar om husläkaren Elin. Hon har flyttat in på sitt mottagningsrum dit patienterna kommer oavbrutet. I 20 år har hon varit läkare och ungefär lika länge har hon varit gift med Aksel. Men tiden innan Aksel var det hon och Björn. En dag oförutsägbart hör han av sig på Facebook och ändrar hennes tillvaro. Nu får hon bo på jobbet och akta sig för vakterna som jobbar kväll. Samtidigt sitter Aksel hemma och är rasande trots att han har något på gång med Gro, den nyskilda grannen.

Bok 7

Jungfrustigen av Philip Teir

Att påbörja ett nytt förhållande i en ny familjekonstellation är inte alltid så enkelt. Richard som har två barn från ett tidigare äktenskap träffar Paula som kommer att bli hans livs kärlek och han hennes. Men Richards barn som kommer varannan vecka gör att det börjar skava och anklagande kommentarer börjar uppstå allt oftare.
Det här är en bok som berör de svåra stunderna när man bor under samma tak och om början och slut.

Bok 8

Min kamp av Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds självbiografiska roman Min kamp. Det här är första av sex delar som inleds med en svepande beskrivning om döden. Hela boken kretsar kring detta ounvikliga, från barndommen till att bli vuxen.

Berättelsen handlar om författarens pappa som är otillgänglig och svår att förstå sig på. Plötsligt en dag ringer Karl Oves bror och meddelar att pappan gått bort. Det uppstår en chockartad tillvaro trots att han inte kände sin pappa. Samtidigt beskriver Karl Ove en livssituation där han tvingats sluta dricka för att få kontroll på sitt liv med familj och barn. Knausgård lyckas också, med sin träffsäkra detaljskärpa, skildra föräldrarollens både fram- och baksidor.

Bok 9

Je m'appelle Agneta av Emma Hamberg

En humoristisk bok som handlar om att hitta sig själv. Agneta är fyrtionio år och hennes personlighet är lika med noll. Hennes vuxna barn kontaktar bara henne om de vill ha pengar via Swish och hon får inget gehör av arbetskollegorna på jobbet. Magnus, Agnetas man, är sportintresserad och fågelskådare. Han tycker att man ska äta nyttigt och vara hälsosam. Man ska inte dricka rödvin. Men att dricka vin, ligga i sängen och kolla på tv är Agnetas njutning i vardagen.
Plötsligt en dag läser hon en annons i tidningen och något fångar hennes intresse. Annonsen leder henne till Provence i Frankrike där inget stämmer överens med det som stod i annonsen.

Bok 10

En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

Inbunden
Köp boken

Vad hände med alla Katharinas drömmar? Blev livet perfekt? Det är en fredag mitt i livet Katharina är fast i vardagens kaos med sina två barn samtidigt som låtsas acceptera att maken Costas stannar i Berlin över natten på en företagsfest. Ingen vet förutom hon själv att hon har en hemlighet. Hemligheten gnager i huvudet.

Läs mer