Medelålderskris? Här är böckerna som ger igenkänning
Boktips

Medelålderskris? Här är böckerna som ger igenkänning

Medelålderskrisen – ofta hånad och förlöjligad, men inte mindre verklig för det. För egentligen är det inte så konstigt att vi då och då ifrågasätter vilka vi är och vad vi vill i livet. SelmaStories listar böcker som bjuder på igenkänning.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 04 januari 2022

Medelålderskrisen – ofta hånad och förlöjligad, men inte mindre verklig för det. För egentligen är det inte så konstigt att vi då och då ifrågasätter vilka vi är och vad vi vill i livet. SelmaStories listar böcker som bjuder på igenkänning.

Bok 1

Papperspalatset av Miranda Cowley Heller

Elle Bishop vaknar en morgon upp i familjens sommarhus i Cape Cod. Hon har tre barn och är lyckligt gift. Men så påminns hon om mötet med barndomsvännen Jonas kvällen innan medan deras partners var kvar inne i huset. Ska hon välja det trygga livet med maken Peter eller det liv hon föreställde sig att leva med Jonas? En tragisk händelse i ungdomen förändrade deras tillvaro och relation till varandra. Den här berättelsen utspelar sig under en 24-timmarsperiod men sträcker sig även till Elles uppväxt och fram till den tidpunkt hon måste ta ett beslut.

Bok 2

När underbart inte är nog av Marit Danielsson

Jojo är över 50 och chefredaktör för ett kvinnomagasin, Danne är filmskapare i utförsbacke. Jojo älskar sin Danne, deras hus, liv och Italienplaner. Hon skulle aldrig vara otrogen. Men nu ligger hon där med sin medarbetare, som dessutom är ung. Omgiven av medelålderns rekvisita – halvdyrt rödvin, glidmedel och obesvarade sms till de vuxna barnen – förstår Jojo visserligen att hon fått allt hon kan begära. Men sen då? De kommande 30 åren? Mer dåligt sex med Danne? Mer tid att kantklippa gräset? Jojo börjar ta risker och Danne avslöjar nya sidor – plötsligt är livet de byggt på väg att rämna.

Läs mer: Därför behöver vi läsa romaner om otrohet – 15 drabbande boktips

Bok 3

Nej och åter nej av Nina Lykke

Ett satiriskt skilsmässodrama full av underhållning, vass humor och igenkänning. Ingrid och Jan har varit gifta i 25 år. För Ingrid har både familjelivet och läraryrket mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad till departementschef och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne som i sin tur inte hänger med när vännerna gifter sig och skaffar barn.

Missa inte! Nina Lykke: ”Människor är fulla av vanföreställningar”

Bok 4

Midsommarnattsdrömmar av Bengt Ohlsson

En roman som skildrar ett kompisgäng upp i vuxenlivet och medelåldern, genom förälskelser, otroheter och skilsmässor. 1988 är vännerna i 25-årsåldern och åker till Roslagen för att fira midsommar. Under kvällen berättar Jenny och Olof att de väntar barn. Nyheten fyller vännerna med en hisnande känsla. Är det redan dags att bli vuxna? Men de har alla förutsättningar att skapa den lyckligaste generationen någonsin. Midsommarfirande blir en tradition som de försöker hålla fast vid.

Bok 5

En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

Inbunden
Köp boken

En vanlig fredag navigerar Katharina vant i vardagskaoset kring 11-åriga Helli och 17-åriga Alex. Hennes veckopendlande make Costas har bestämt sig för att stanna på en firmafest i Berlin över natten, och Katharina gör sitt bästa för att vara okej med hans beslut. Ingen vet att Katharina bär på en hemlighet som får tankarna att rusa runt i huvudet. Blev livet som hon ville? Vad hände med alla drömmar? En relationsroman med humor, värme och svärta om att få ihop livspusslet och inte riktigt veta hur man ska hjälpa sina barn.

Läs också: Mareike Krügel: ”Jag är ett galet exempel på en livslång kris”

Bok 6

"Totalskada" av Helena von Zweigbergk

Agneta och Xavier har varit gifta länga. Nu har barnen lämnat hemmet och avståndet mellan dem ökar succestivt. Det upptår ett tomrum som ingen av dem vet hur de ska fylla. De grälar inte längre, saker får passera. De har trots allt ett bra liv med trygga vanor och ömsesidig tolerans. Men där finns också en bräcklighet. Katastrofen kommer utifrån och ställer hela deras tillvaro och deras förhållande på spel. Det är Agneta som är den skyldiga. Hur ska hon överleva skulden? Och när de förlorat sitt hem, hur hemma är de med varandra, egentligen? Vad är värt att slåss för? Och vad ska man släppa för att kunna gå vidare?

Bok 7

Värmen av Ulf Lundell

Inbunden
Köp boken

En dråplig och drabbande roman om livsval och kärlek och om det svåra i att vara kvinna, mamma och dotter. Boken handlar om 48-åriga Isabel. Hon är ingen stjärna på det här med livet. Men vad fattas henne? Hon har en trygg familj, ett litet hus och fast jobb. Något hon inte borde behöva är en älskare, men nu blev det så ändå.

Läs också: Marie Lundström: ”I skarp litteratur får våra liv betydelse och konturer”

Bok 8

Bli snäll igen av Geir Gulliksen

Henning är färdig med förhållanden. Han har haft flickvänner sedan han var fjorton år och varit sambo sedan han var nitton. Han har också varit gift, mer än en gång. Nu är han femtio någonting och vill ta reda på vem han har varit tillsammans med kvinnor – och vem han kan bli utan dem. Geir Gulliksen skriver intressant om att bryta med samhällets syn på kön och sexualitet och vad det innebär att vara man.

Bok 9

"Innan vi faller" av Håkan Bravinger

De är en helt vanlig familj: Bengt, psykiatriker, Mariette, lärare och deras sjuttonårige son Erik.
På väg till en konferens i Kapstaden byter Bengt plats med en okänd man ombord på planet. Det sätter igång en händelsekedja där mannen snart börjar ta över Bengts hustru och son under tiden han är borta. Vem är han? Vad är hans motiv? Är familjen Sund så harmonisk som den kan te sig på ytan? Innan vi faller är ett tätt och lågintensivt familjedrama om fåfänga, förlorade illusioner, medelålderskris – och en längtan efter att bara ha någon att älska.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer