Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i mars 2023
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i mars 2023

Vi på SelmaStories-redaktionen har långa att-läsa-listor och delar gärna med oss av våra favoriter. Det här ska vi läsa och lyssna på i mars 2023!

Av: Russell Rothman
Publicerad: 03 mars 2023

Vi på SelmaStories-redaktionen har långa att-läsa-listor och delar gärna med oss av våra favoriter. Det här ska vi läsa och lyssna på i mars 2023!

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:
Jag ska läsa Älven av Rosa Liksom och lyssna på Bokhandeln i fyrtornet av Sharon Gosling.

Bok 1

Älven av Rosa Liksom

Inbunden
Köp boken

Rosa Liksom nya roman är en historisk skildring av en undanskymd händelse –  evakueringen av den finska Tornedalens befolkning och de svenska flyktinglägren under andra världskrigets slutskede.

Lapplandskriget 1944. En flicka, vars familj drabbats av kriget, tillsammans med en piga, själv evakuerad från Karelen, och granngårdens kopiga och en liten pojke tillsammans med alla deras ägodelar traskar på det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet. Deras resa är fylld med faror; oväder, hunger kyla och människor och djur som försöker fly från kriget. Älven skildrar människans natur på ett tidlöst sätt som är relevant för oss idag.

Översättare: Janina Orlov

Läs mer: Rosa Liksom: ”Älven är en roman som andas lugnt”

Bok 2

Bokhandeln i fyrtornet av Sharon Gosling

danskt band
Köp boken

Det malplacerade fyrtornet i hjärtat av en avlägsen by nära Aberdeenshirekusten i Skottland byggdes för 200 år sedan, och är den enda bokhandeln på flera mils avstånd. När ägaren till bokhandeln plötsligt avlider, får Rachel, som kom till byn för fem år sedan, ansvaret att ta hand om den. En dag upptäcker Rachel en hemlighet i tornet – det visar sig att det finns mycket mer att veta om tornet än vad hon trott. Kommer hon att upptäcka sanningen om fyrtornets första ägare? Och kan hon hindra att byns invånare får reda på den?

Översättare: Birgitta Karlström

Elia, formgivare:
Jag ska läsa Sockerhuset av Jennifer Egan och lyssna på Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson.

Bok 1

Sockerhuset av Jennifer Egan

Inbunden
Köp boken

Jennifer Egans hyllade roman Sockerhuset – äntligen i svensk översättning! Året är 2010. Det har just uppfunnits en teknologi som gör det möjligt för människor att spara ner sina minnen i ett slags arkiv, där de ägs av användaren och alltid finns tillgängliga. Techikonen Bix Bouton som är bakom uppfinningen möts av motstånd när konsekvenserna av tekniken börjar uppenbara sig. Kan minnena verkligen ägas, utan att man samtidigt förlorar något av sin mänsklighet?

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 2

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.

Petra Nuhma, försäljningsansvarig:
Jag ska läsa Jag är inte sådan här egentligen av Marie Aubert och lyssna på Lycka till av Malin Stehn.

Bok 1

Jag är inte sådan här egentligen av Marie Aubert

Inbunden
Köp boken

Jag är inte sådan här egentligen är en gripande och underhållande roman om att rädas inför andras blickar men också om längtan att bli sedd.

På Linneas konfirmationshelg kan hon inte sluta tänka på den avspisning hon inte vill ska komma. Hanne föreställer sig brorsdotterns konfirmation som en triumf till hemvändarhelg – hon har inte varit hemma sedan hon var ”hon den tjocka”. Istället känner hon ett stigande raseri över att folk behandlar henne mycket bättre nu…

Översättare: Cilla Naumann

Bok 2

Lycka till av Malin Stehn

Inbunden
Köp boken

Lycka till är spänning när den är som bäst – i bröllopsmiljö. Emily har noggrant planerat sin bröllopsceremoni och har allt under kontroll. Men det finns tre saker som hon inte kan rå över, nämligen vädret, hennes mamma Annika och hennes storebror Erik. Trots att vädret blir underbart, börjar stämningen bland gästerna bli spänd under festen. Gamla sanningar som varit dolda i åtta år kommer fram och det känns som om såren aldrig har läkt. Natten är sen, och då görs en skrämmande upptäckt nere i den mörka parken vid slottet.

Linnéa Ivares, redaktör:
Jag ska läsa Solvaktaren av Maja Lunde och Lisa Aisato och lyssna på Svartstick av Sara Paborn

Bok 1

Solvaktaren av Maja Lunde

Inbunden
Köp boken

I Liljas värld har solen slutat skina. Men hennes morfar vet en hemlighet om solen, som ingen annan vet. När Lilja en dag bestämmer sig för att vandra genom den förbjudna skogen, kastas hon plötsligt in i en annan värld. Här får hon bättre ana innebörden av morfars hemlighet, och möta sin allra största rädsla – men även ett hopp om våren. Maja Lundes Solvaktaren är ett storslaget, hisnande äventyr för hela familjen, med vackra illustrationer av Lisa Aisato.

Bok 2

Svartstick av Sara Paborn

Inbunden
Köp boken

Svartstick är en berättelse om tre kvinnor i tre tider – alla med varsin hemlighet. 39-åriga Paula söker andrum på en kursgård i Dalarna. Gunni som bor på gården lever i ett vakuum efter en tumult passion. Under 50-talet uppstår ett triangeldrama mellan den unga Anita och den gifta Bengt, ägaren av traktens första snabbköp. Ryktet börjar gå, och de tre kvinnornas liv flätas samman genom en svart silkestråd.

Molly Nilsson, webbanalytiker:
Jag ska läsa Alla måste söderut av Marie Lundström och lyssna på 9 november av Colleen Hoover.

Bok 1

Alla måste söderut av Marie Lundström

Inbunden
Köp boken

Alla måste söderut är en varm berättelse med sorgkant om en identitetskris, den typen ofta ofta drabbar den som lämnat sin uppväxtort och klasstillhörighet för att påbörja ett nytt liv. Evas pappa var hennes trygghet och norrbottniska rotsystem från Luleå. När han dör går hennes tillvaro itu, till och med hon själv. Hur ska hon nu förhålla sig till sina barndoms trakter, som hon flyttade från vid nitton års ålder. Eller vad hon ska göra med det kära Marliden, farmor och farfars gård som hon nu har att sköta ihop med den impulsiva och snåla farbror Birger. Och så är det Larsa, som rasat in i hennes liv med truliga tonårsbarn och en mer än normalt svartsjuk exfru. Inte är hon förmögen att älska någon nu?

”Inte visste hon att vem som helst kan bli ett ödehus. Över en dag kunde det gå, att bli något nödtorftigt uppstagat, något som höll på att falla samman.
Den dagen.
Jag förlorar orden när jag går tillbaka till den dagen. Det blir inga kvar.”

Bok 2

9 november av Colleen Hoover

danskt band
Köp boken

Av författaren till TikTok-fenomenet Det slutar med oss. Fallon möter Ben samma dag hon ska flytta tvärs över landet. Mellan dem finns attraktion och kemi men de har precis träffats och är inte redo för en distansrelation. Istället bestämmer de sig för att ses på samma plats, samma datum, varje år. Samtidigt skriver Ben en kärleksroman om deras möten som får Fallon att börja tvivla. Är han ärlig eller spelar han bara en karaktär för att få till den perfekta handlingen?

Läs mer: Colleen Hoover – Drottningen av BookTok

Lisbeth Ericsson, nyhetsbrev:
Jag ska läsa Spindeln av Lars Kepler och lyssna på Se dig brinna av Anna Granlund.

Bok 1

Spindeln av Lars Kepler

Storpocket
Köp boken

En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa.  Via komplicerade gåtor börjar en bestialisk förövare ge polisen möjligheten att stoppa serien av mord. Joona Linna och Saga Bauer kämpar sida vid sida för att lägga pusslet och rädda de utsedda offren innan det är för sent. Den våldsamma jakten blir alltmer desperat. Kanske är denna seriemördare omöjlig att stoppa, kanske sitter de redan fast i spindelnätet.

Läs mer: Spindeln av Lars Kepler – läs första kapitlet i bok 9

Bok 2

Se dig brinna av Anna Granlund

En brandinspektör hittas död, drunknad, i Värtahamnen. En storbrand i en lagerlokal i samma kvarter, fylld av utländska svartarbetare, leder brandingenjör Jessica Frank in i en skoningslös värld där människoliv sätts på spel för andras vinning. På Östermalms brandstation får brandmästare Stefan Berg en ny utmaning – den första operativa kvinnliga brandmannen någonsin på stationen ska börja på grupp 4. Samtidigt kommer en ung kvinna från Lettland till Sverige med hopp om en ny framtid. Men mörka krafter vill dem alla illa. Jessica bär dessutom på en hemlighet som hon inte kan dölja för all framtid …

Se dig brinna är tredje delen i Anna Granlunds spänningsserie om livet på Östermalms brandstation.

Russell Rothman, redaktör:
Jag ska läsa Drottningar och pretendenter av Carina Burman och lyssna på Ringens brödraskap av J. R. R. Tolkien.

Bok 1

Drottningar och pretendenter av Carina Burman

Inbunden
Köp boken

Drottningar och pretendenter är en essäsamling som kastar ljus på såväl brittiska som svenska deckarförfattarinnor – de världsberömde, de bortglömda, de älskade och de högst tveksamma. Den brittiska deckarens guldålder domineras av bland andra Dorothy L. Sayers och Agatha Christie, i Sverige har vi Maria Lang och Kerstin Ekman. Carina Burman berättar personligt, roligt och kunnigt om några av deckarvärldens viktigaste författarinnor.

Bok 2

Ringens brödraskap av J. R. R. Tolkien

Det är alltid en ren njutning att återvända till J. J. R. Tolkiens värld Midgård i Sagan om ringen. Hobbiten Frodo och hans vänners färd till Eldsberget i Mordor för att förgöra ringen är inget mindre än ett oförglömligt äventyr i mytologisk miljö. I första delen i trilogin eskorteras Frodo och hans vänner av ringens brödraskap, där ingår människorna Aragorn och Boromir, alven Legolas, dvärgen Gimli och trollkarlen Gandalf.

Översättare: Lotta Olsson, Erik Andersson

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!