Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i april 2023
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i april 2023

Vi på SelmaStories-redaktionen har långa att-läsa-listor och delar gärna med oss av våra favoriter. Det här ska vi läsa och lyssna på i april 2023!

Av: Russell Rothman
Publicerad: 31 mars 2023

Vi på SelmaStories-redaktionen har långa att-läsa-listor och delar gärna med oss av våra favoriter. Det här ska vi läsa och lyssna på i april 2023!

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:
Jag ska läsa Bäverteorin av Antti Tuomainen och lyssna på Ingen vanlig pappa som man bara har av Johanna Wallin

Bok 1

Bäverteorin av Antti Tuomainen

Inbunden
Köp boken

Den mångsidiga Henri Koskinen (försäkringsmatematiker och äventyrsparksentreprenör) har blivit familjefar och äntligen flyttat ihop med sin älskade Laura och hennes dotter. När en konkurrerande lömsk äventyrspark utökat sin verksamhet utmanas än en gång Henris rationella och matematiska livssyn. Nu måste han hantera hänsynslösa kriminella och samtidigt koka äppelmarmelad till insamlingen till klassresan till Paris.

Bäverteorin är den efterlängtade tredje delen i Antti Tuominens rafflande serie Parken, kantad av både varm och svart humor. Första delen i serien, Kaninfaktorn, utvecklas just nu till film med Steve Carell i huvudrollen.

Översättare: Emil Johansson

Bok 2

Ingen vanlig pappa som man bara har av Johanna Wallin

Johanna Wallins pappa försvinner strax innan hennes femårsdag. Han lämnar efter sig en lapp med ett kort farväl, men många frågor uppstår, och kvarstår länge. Under 40 år präglar hans frånvaro hennes liv och de val hon gör. Efter att ha besökt flera länder och mött många hinder, hittar hon till slut hans namn i ett flashbackforum. Ingen vanlig pappa som man bara har handlar om frånvarons effekt på Johannas liv, och om kärleken mellan en far och hans dotter som inte släpper taget trots hans frånvaro.

Elia, formgivare:
Jag ska läsa Det tredje riket av Knausgård och lyssna på Sweet dreams Öxnehaga av Anna Agrell.

Bok 1

Det tredje riket av Karl Ove Knausgård

I den tredje delen i Karl Ove Knausgårds Morgonstjärna-serien fördjupas mysteriet ytterligare när flera karaktärer från de tidigare romanerna får en egen röst. Nu får de själva tala om vad de upplevde under de varma augustidagarna då en ny stjärna uppstod på himlen. Vad hände de tre ungdomarna i black metal-bandet som hittades mördade? Eller med mannen som återuppstod på operationsbordet? Och vad är det egentligen som sker med människornas drömmar? Den nya stjärnan som alla ser men ingen kan förstå – vad har den för betydelse?

ÖversättareStaffan Söderblom

Bok 2

Sweet dreams Öxnehaga av Anna Agrell

I denna gripande uppväxtskildring som utspelar sig i det sena 1980-talet möter vi bästa vännerna Sara och Mia som bor i Öxnehaga, ett miljonprogramområde. De lever, skrattar och övervinner svårigheter tillsammans, och verkar oskiljbara. Men drygt trettio år senare får Sara veta något om Mia som omkullkastar allt och deras relation sätts på prov. Hur långt sträcker sig egentligen vänskapen – och vilka handlingar går att förlåta?

Linnéa Ivares, redaktör:
Jag ska läsa Fågelbo av Susan Ogilvy och lyssna på Coyote av Gabrielle Filteau-Chiba

Bok 1

Fågelbo av Susan Ogilvy

halvklotband
Köp boken

Fågelbo är en illustrationsbok på 58 avbildade fågelbon i akvarell som visar bona i deras realistiska storlek och i fängslande detaljrikedom. Till varje illustration av de olika bon finns en berättelse – om byggnadssättet och materialet som använts, tillsammans med en presentation av fågelarten som byggt boet. Samtliga avbildade bon har hittats nedblåsta eller övergivna – illustratören har varit noga med att inte störa häckande fåglar. Förordet är skrivet av ornitologen Lars Jonsson, som är en av världens främsta fågelmålare.

Bok 2

Coyote av Gabrielle Filteau-Chiba

Raphaëlle är viltvårdare som bor ensam med sin hund i Québecs skogar. Hon kämpar för att skydda hotade djur som björnar, lodjur och coyotes från tjuvjägare som använder grymma metoder. Efter att ha tappat sin hund som hon sedan hittar svårt skadad av en tjuvjägare blir hon utom sig själv av vrede. När hon sedan kommer hem och hittar en nyss flådd coyote på hennes dörr inser hon att hon har blivit tjuvjägarens mål. Men Raphaëlle är inte lättskrämd, och planerar sin hämnd tillsammans med gamla vänner samtidigt som en oväntad kärlek spirar.

ÖversättareUlla Linton

Petra Nuhma, försäljningsansvarig:
Jag ska läsa Svalors flykt av Majgull Axelson och lyssna på Bytet av Stefan Ahnhem

Bok 1

Svalors flykt av Majgull Axelsson

Inbunden
Köp boken

Majgull Axelssons senaste roman följer vi psykologen Christel som fått en ny patient: den sextonåriga Molly. Men hon vill hellre bli kallad Zadie Moonbeam. Zadies föräldrar – vars missbruk har tvingat henne in och ut i olika fosterhem – är äntligen ute ur hennes liv. Nu ska Christel bedöma om Zadie är mogen nog för att skaffa lägenhet. Samtidigt brottas Christel med sina egna problem: hon har Parkinsons sjukdom vilket hon inte vill erkänna för sin bästa vän Lisbeth. Lisbeth är förlossningsläkare, och i en till synes udda sammanträffade är Zadie ett av barnen hon hjälpte till världen. Så en dag får Christel veta att Lisbeth har fått ett anonymt brev, som skrämmer henne…

Bok 2

Bytet av Stefan Ahnhem

Inbunden
Köp boken

Makarna Carl och Helene har tröttnat på sin bostad. För att få en omväxling har de precis lyckats tillfälligt byta sin skärgårdsvilla i Stockholm mot ett drömskt hus i Kalifornien. Här kan de äntligen få rå om varandra ifred. Men det är något med huset som känns fel – det ser konstigt ut, såg det verkligen ut så på bilderna? Och paret som hyr deras hus, vad har de för sig? Tur att Carl har installerat övervakningskameror i varje rum…

Bytet är fylld av paranoia oväntade vändningar. Precis vad vi gillar att ha i en psykologisk thriller.

Lisbeth Ericsson, nyhetsbrev:
Ingen du älskar kan dö av Anna Platt och lyssnar på Ett otänkbart öde av Simona Ahrnstedt

Bok 1

Ingen du älskar kan dö av Anna Platt

Inbunden
Köp boken

Ingen du älskar kan dö utforskar sorgens olika stadium och handlar om tre personer med tre hemligheter på tre olika platser i Europa. Läraren Lena, som förlorat sin dotter flyttar till Mallorca och hittar förvånat en död man under renoveringsarbetet på hennes nyinköpta tomt. På Irland söker Shane efter sin biologiska far, och i Stockholm letar Bianca efter sin försvunne bror.

Bok 2

Ett otänkbart öde av Simona Ahrnstedt

Inbunden
Köp boken

Simona Ahrnstedt är tillbaka med en svindlande kärlekshistoria i historisk brytningstid. Året är 1884 i Sverige – kvinnokampen går i motvind när en ny elit intar makten. Den unga Alexandra Rosenkvist befinner sig långt från sin by efter en omvälvande skandal. En man med ett mörkt förflutet får i uppdrag att hämta hem henne. Under deras färd genom landet med olika transportmedel verkar de inte ha något gemensamt, men trots detta börjar förbjudna känslor att växa fram. Men Alexandras konservativa familj som väntar i Stockholm har andra planer för hennes framtid…

Läs mer: Alla böcker av Simona Ahrnstedt

Russell Rothman, redaktör:
Jag ska läsa Löpa varg av Kerstin Ekman och lyssna på De två tornen av J. R. R. Tolkien

Bok 1

Löpa varg av Kerstin Ekman

Kerstin Ekmans senaste roman Löpa varg handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare som bor på Norrlands glesbygd. Romanen berättar om Ulfs relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet.

Missa inte! Kerstin Ekmans mest älskade böcker enligt våra läsare

Bok 2

De två tornen av J. J. R. Tolkien

”En ring att styra dem, en ring att se dem, en ring att fånga dem och till mörkret ge dem, i Mordor, i skuggornas land”

Under en uppgörelse mellan människor och orker lyckas Merry och Pippin fly in i Fangornskogens djup. Samtidigt får Aragorn, Gimli och Legolas kontakt med Rohans ryttare och förbereder för krig. Efter Frodo och Sam flyr tumultet i skogen utanför Moria möter de Gollum, som lovar att leda dem till en hemlig ingång till Mordor. Men vägen dit blir svårare än vad de trott.

Molly Nilsson, webbanalytiker:
Jag ska läsa Passageraren. Stella Maris av Cormac McCarthy och lyssna på Svensk gangsterrap av Emil Arvidson

Bok 1

Passageraren. Stella Maris av Cormac Mccarthy

Kartonnage
Köp boken

Efter 16 år sedan den hyllade romanen Vägen är en av USA:s främsta författare tillbaka med två syskonromaner, vilka kan ses som olika perspektiv på samma berättelse. Berättelserna följer två syskon under 70- och 80-talet. Brodern Bobby är bärgningsdykare som förföljs av två män i kostym, och av minnena från den älskade systern och pappan som bidragit till atombombens uppkomst. 20-åriga systern Alicia är ett mattegeni men lider av paranoid schizofreni och visuella hallucinationer. Hon har skrivit in sig på kliniken Stella Maris medhavande en plastpåse med fyrtiotusen dollar.

Översättare: Niclas Hval

Missa inteCormac McCarthys romaner undersöker människans natur i en kaotisk värld

Bok 2

Svensk gangsterrap av Emil Arvidson

Inbunden
Köp boken

Under hösten 2021 mördades Einár och den svenska rapscenen drabbades av sorg och förtvivlan. Journalisten Emil Arvidson berättar om mordet och dess påverkan på den svenska hiphopgenerationen som vuxit upp i en miljö där gängvåldet ökar. Hur började unga rappare beskriva landets största politiska fråga från insidan? Kan man älska musiken samtidigt som man tar avstånd från det våld den förknippas med? I Svensk gangsterrap får vi följa artisterna som trots att de toppar listor, ofta sitter häktade.

Simon Brodding, praktikant:
Jag ska läsa Sommaren av Elin Persson och lyssna på Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

 

Bok 1

Sommaren av Elin Persson

Inbunden
Köp boken

Elin Persson har tidigare gett ut ungdomsromanerna De afghanska sönerna och Det är någonting som drar i migSommren är hennes första vuxenroman. Vi följer styvsyskonen Lea och Jelena under en livsförändrande sommar. Leas pappa träffar Zofia, vars dotter Jelena blir Leas nya syster. Jelena är något äldre än Lea och är obändig och självständig – allt det som Lea inte är. På ovanvåningen i radhuset uppstår en klaustrofobisk värld där gränser och kroppar utforskas och görs våld på. Allt medan de vuxnas ögon är riktade någon annanstans och sommaren utanför bara pågår.

Bok 2

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

I en liten by i Bourgogne jobbar Violette Toussaint på en kyrkogård som vaktmästare. Hon är en lyhörd person som föredrar att lyssna än att prata. Byns invånare går gärna till henne för en pratstund som inte sällan slutar i grått eller skratt. Violettes lugna tillvaro omskakas när en okänd man kommer till henne med ovanliga krav för hur hans nyligen avlidne mamma ska begravas.

ÖversättareSara Gordan

 

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!