Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i december 2022
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i december 2022

Att vi på SelmaStories-redaktionen är bokmalar förvånar nog ingen – inte heller att vi mer än gärna delar med oss av våra bästa boktips och att-läsa-listor. För våra bokhögar tar aldrig slut och i dem finns allt från tidlösa klassiker till nyutkomna deckare. Det här ska vi läsa och lyssna på i december!

Av: SelmaStories
Publicerad: 28 november 2022

Att vi på SelmaStories-redaktionen är bokmalar förvånar nog ingen – inte heller att vi mer än gärna delar med oss av våra bästa boktips och att-läsa-listor. För våra bokhögar tar aldrig slut och i dem finns allt från tidlösa klassiker till nyutkomna deckare. Det här ska vi läsa och lyssna på i december!

Linnéa Ivares, redaktör:
Jag ska läsa Selma Lagerlöfs jul av Selma Lagerlöf och lyssna på Vackra, vita lögner av Lovisa Wistrand.

Bok 1

Selma Lagerlöfs jul av Selma Lagerlöf

Kartonnage
Köp boken

Selma Lagerlöf hämtar inspiration från sin egen barndoms jular på Mårbacka, folklorens sägner och bibliska berättelser när hon berättar stämningsfulla julsagor så som En underlig julgäst, Tomten på Töreby, Julklappsboken och Luciadagens legend.

Bok 2

Vackra, vita lögner av Lovisa Wistrand

När arbetsnarkomanen Aurora Vinters tvillingsyster Melissa inte kan åka på sin efterlängtade resa till Antarktis, flyger Aurora dit i hennes ställe. I 17 dagar måste Aurora låtsas vara sin spontana, orädda syster som är gift, kan kinesiska och är en mästare på att köra snöskoter, klättra och paddla kajak. Aurora själv avskyr att resa, avskyr kyla och avskyr flygplan. PÅ kryssningsfartyget upptäcker hon att den snygga expeditionsledaren Aiden Mayer känner Melissa sedan innan, och Aurora måste spela med. Bland is och pingviner växer sig känslorna starkare, men vad har Aiden och Melissa för historia?

Johanna Stenius, kanalansvarig:
Jag ska läsa Sådant som är omöjligt av Salma al Wardany och lyssna på Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth.

Bok 1

Sådant som är omöjligt av Salma El-Wardany

Inbunden
Köp boken

Malak, Jenna och Kees är tre bästa vänner tjugoårsåldern som bor i London. Sedan barnsben har de försökt balansera religionen med resten av livet. De festar, går upp tidigt för att be, sover i hemlighet hos sina pojkvänner, väljer ofta bort alkohol och följer Koranen. Religionen ska inte begränsa dem, men det blir svårare ju äldre de blir. Åsikterna kring huruvida man bör välja kärleken eller traditionen går isär. En kväll sägs saker som inte går att ta tillbaka, och de som tidigare varit en enhet splittras.

Översättare: Sofia Nordin Fischer

Bok 2

Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth

Inbunden
Köp boken

Elsa och Sophia får idén att skapa ett mobilt julfirande på hjul att ta med till alla som är ensamma eller ledsna. Men så måste Sophia plötsligt åka och ta hand om sin mamma, och Elsa står ensam med projektet. Kommer hennes besök att vara uppskattade? Eller kommer alla tycka att hon är en galning med skåpbil som tränger sig på när de är som mest sårbara?

Missa inte! Bland snöstorm och kärlek – 9 juliga feelgood-böcker

Sara Steinholtz Sparby, redaktör:
Jag ska läsa Häng City av Mikael Yvesand och lyssna på När snön faller vit av Carin Hjulström

Bok 1

Häng City av Mikael Yvesand

En sommar utan krav och vuxen närvaro tar sin början. I ett villakvarter i Luleå sker ett fruktansvärt brott, samtidigt rullar livet på. Med skateboard, cykel, buss. Till stugan, ön, kojan i Häng City. Hur mycket chips tål egentligen en kropp? Varför döljer sig Robert Brännholms styvfarsa Rajje alltid till hälften när man hälsar på? Föddes han bakom ett plank?

Bok 2

När snön faller vit av Carin Hjulström

Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton förbereder för fullt inför julen på plantskolan Säbyholms gröna fingrar. På ålderdomshemmet i närheten firas Lucia med sång från traktens förskola. Snart upptäcker man att ett dyrbart konstverk har försvunnit – och man kan konstatera att säkerheten kring verket varit i det närmaste obefintlig. När det kommer in fler anmälningar om konststölder inleder polisen Olle Magnusson en utredning och Siri och Anton dras som vanligt in i fallet. Samtidigt vill slottsfrun Viveca Lagercrantz planera för julen och i år vill hon fira en stor jul tillsammans med släkten – i vilken plötsligt även Siri och Anton ingår.

Elsa Sjögren, redaktör:
Jag ska läsa En bra plats i skallen av Marcus Berggren och lyssna på Svindlande höjder av Emily Brontë.

Bok 1

En bra plats i skallen av Marcus Berggren

Komikern Marcus Berggrens debutroman. Det är 00-tal och i Kungälv utanför Göteborg startar Felix, Eddie, Mikko och Andy ett band. De vill komma bort från sig själva, komma bort från allt, för allt leva. Det där med att komma bort från sig själva lyckas de med. Vägen hem visar sig vara svårare.

”En fruktansvärt rolig roman som samtidigt lyckas vara en förkrossande fin kärleksförklaring till ungdomen.”
– Fredrik Backman

Bok 2

Svindlande höjder av Emily Brontë

En klassiker från 1847 som återaktualiserats med Emily, en filmatisering av författaren Emily Bronës liv. En kväll kommer mr Earnshaw med till sin gård med en pojke han plockat med sig från gatorna i Liverpool. Pojken heter Heathcliff och har svårt att finna sin plats i familjen. Han slits mellan hatet till fosterbrodern Hindley och kärleken till fostersystern Catherine. Tiden skiljer dem åt och Catherine gifter sig istället med en barndomsvän. Hämnden blir Heathcliffs enda mål i livet.

Översättare: Birgit Edlund

Läs också: Från ”Stolthet och fördom” till ”Vita tänder” – här är 12 älskade brittiska klassiker

Petra Nuhma, försäljningsansvarig:
Jag ska läsa (och laga ur) Smaker från Afrika av Khadija Mohamud och lyssna på Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist.

Bok 1

Smaker från Afrika av Khadija Mohamud

Inbunden
Köp boken

Khadija Mohamuds andra kokbok hämtar inspiration från delar av Afrika och den stora kontinentens olika kök. Kända rätter som shakshuka, tagine och jollof rice samsas med mindre bekanta men lika välsmakande rätter som den gambianska kycklinggrytan med jordnötssmör domoda, den grönsaksgrytan shakalaka och zigni, den mustiga köttgrytan från Etiopien och Eritrea.

Läs mer: Jorden runt på 23 kokböcker

Bok 2

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist

häftad
Köp boken

Den första delen i serien Blodstormen. Det är midsommarafton och affärsmannen Olof Helander har gäster från Kina och Frankrike. Plötsligt glider en öppen båt med två maskerade män in mot bryggan. En halv minut senare är midsommaridyllen förbytt mot ett blodbad.

Julia Malmros är en deckarförfattare och före detta polis som fått i uppdrag att skriva fortsättningen på en känd spänningsserie. I researchsyften tar hon kontakt med den 18 år yngre Kim Ribbing. Kim liknar ingen annan Julia vanligtvis umgås med och mellan dem växer en intensiv kärlek. Så småningom dras Julia och Kim in i utredningen av det som kallas Midsommarmassakern där Julias exmake Johnny är spaningsledare.

Elia Almegård, formgivare:
Jag ska läsa Andromeda av Therese Bohman och lyssna på Fingers Crossed av Miki Berenyi

Bok 1

Andromeda av Therese Bohman

En ung kvinna kommer till ett förlag som praktikant. Hon blir kvar i många år och får allt större ansvar för författarna och utgivningen. Allt under överinseende av Gunnar, den litteräre chefen som står bakom förlagets finaste utgivning, den som publiceras under namnet Andromeda. Åren går och deras arbetsrelation växer till något annat svårdefinierbart.

Bok 2

Fingers Crossed av Miki Berenyi

Miki Berenyi från det brittiska bandet Lush berättar om sin uppväxt och livet med bandet. Hon skriver om sin bohemiska far och moderns glamourösa skådespelarkarriär, problemen med psykisk ohälsa och hur hon som tonåring upptäckte musiken. Det är en berättelse om Lush uppgång och fall, konflikten mellan Mikis offentliga och privata persona och relationen med bandmedlemmen Emma Anderson.

En sida till? Fortsätt läs!