Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i januari 2022
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i januari 2022

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips, och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här ska vi läsa och lyssna på i januari 2022!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 22 december 2021

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips, och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här ska vi läsa och lyssna på i januari 2022!

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:

Jag ska läsa Papperspalatset av Miranda Cowley Heller och lyssna på Giganternas fall av Ken Follett.

Bok 1

Papperspalatset av Miranda Cowley Heller

Trebarnsmamman Elle Bishop är lyckligt gift, men i familjens sommarhus i Cape Cod ställs allt plötsligt på ända. För när hon de här sommardagarna återser sin barndomsvän Jonas blir det ett passionerat möte. Elle ställs inför ett livsavgörande beslut – ska hon välja den trygga tillvaro som hon skapat med sin älskade man Peter eller det liv hon föreställde sig med ungdomskärleken Jonas? Det som skulle ha blivit om inte en tragisk händelse hade förändrat deras liv.

Bok 2

Giganternas fall av Ken Follett

I Giganternas fall som är den första delen i en trilogi får vi följa fem olika familjer. De är från USA, Tyskland, Ryssland, England och Wales – och i boken flätas deras öden samman under det tidiga 1900-talets konflikter och kriser. Handlingen rör sig från kolgruvornas mörker till palatsens glittrande ljuskronor.

Läs mer: Ken Follett: ”Jag blir kritiserad för mina feministiska kvinnor i medeltiden”

Linnéa Ivares, redaktör:

Jag ska läsa Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley och lyssna på Carpe fucking diem av Sofie Weidemann.

Bok 1

Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley

danskt band
Köp boken

Angeline Boulleys debut har legat etta på New York Times topplista och nu kommer boken på svenska. I romanen möter vi Daunis Fontaine, en oregistrerad stammedlem som aldrig har passat in varken i sin hemstad eller i det närliggande Ojibwa-reservatet. En tragedi i familjen har gjort att hon lagt studierna åt sidan. Nu tar hon hand om sin sköra mamma, och den enda ljuspunkten i livet är hockeystjärnan Jamie. Men så sker ett mord i trakten och det blir upptakten på en brottsutredning där Daunis motvilligt går med på att jobba under täckmantel för FBI..

Bok 2

Carpe fucking diem av Sofie Weidemann

Ännu en vårnyhet! I januari kommer Sofie Weidemanns bok Carpe fucking diem som hon skrev när familjen bodde i Los Angeles några år. Det handlar om Hanna. En person med massa kontakter, men ingen att ringa när livet plötsligt ställs på ända. På ren impuls flyr hon till Los Angeles. Där återförenas hon med barndomsvännen Gabriel, utan att ha berätta vad som hänt. Gabriel jobbar som poolskötare åt patologen Henry. Han är en udda typ, men den vackraste man Hanna någonsin sett.

Mattias Timander, redaktör:

Jag ska läsa varv av Niko Erfani och lyssna på Sånger ur havet av Lars Forssell, Sven-Bertil Taube och Peter Nordahl.

Bok 1

varv av Niko Erfani

Kartonnage
Köp boken

Tips till alla poesiläsare! 21-åriga Niko Erfani debuterar i januari med diktsamlingen varv där vi får läsa om ett jag i kris. Jaget står emellan en mamma och en man som kanske är en pappa. Det handlar om hur man kan älska den som gjort en ondast.

Läs mer: Poesi – svårt och pretentiöst eller alldeles alldeles underbart?

Bok 2

Sånger ur havet av Lars Forssell, Sven-Bertil Taube, Peter Nordahl, Peter Nordahl

Inbunden
Köp boken

Här samlas flera konstuttryck i ett med havet som den gemensamma nämnaren. Sven-Bertil Taube reciterar Lars Forssells sonetter om havet till musik skriven och dirigerad av Peter Nordahl och framförd av Göteborgs Symfoniker. Så vackert!

Andrea Lindelöw, innehållsproducent:

Jag ska läsa Jul i rubinrött av Amanda Hellberg och lyssna på Det holländska huset av Ann Patchett.

Bok 1

Jul i rubinrött av Amanda Hellberg

Om du tycker att julen gick för fort kan du hålla kvar den genom böckerna! I den andra delen i Amanda Hellbergs Ulltunasviten möter vi Nina Swartensköld. Utåt sett är hon lycklig, gift och har barn. Men bakom hennes yttre gömmer sig en förtvivlad person som är missnöjd med sitt liv och förhållande. En dag ska privatläraren Johan Mahler ta henne med storm och hon blir blixtförälskad. Förhållandena på Dackesta herrgård ska komma att utmanas och om hemligheterna avslöjas riskerar Nina att förlora allt.

Bok 2

Det holländska huset av Ann Patchett

Inbunden
Köp boken

Ann Patchett är tillbaka med en roman om arv, syskonkärlek och förlåtelse. Boken utspelar sig i slutet av andra världskriget och berättar om Cyril Conroy som börjar bygga upp ett enormt fastighetsimperium. Hans första drag är att köpa ”Det holländska huset”, en lyxig egendom i utkanten av Philadelphia. Det som var tänkt som en överraskningspresent till hans fru lägger grunden till familjens rikedom men också deras undergång.

Linda Fritiofsson, redaktör:

Jag ska läsa Doktor Glas av Hjalmar Söderberg och lyssna på Den svarta månens år av Ellen Mattsson.

Bok 1

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan? Hjalmar Söderbergs klassiker är med sin psykologiska nerv, moralfilosofiska utläggningar och förälskade skildring av sekelskiftets Stockholm lika aktuell idag. Dagboksromanen handlar om Doktor Glas som förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen…

Bok 2

Den svarta månens år av Ellen Mattson

Ellen Mattsons Den svarta månens år nominerades till Augustpriset i år och har fått fina recensioner. Romanen handlar om David Svarthed, en medelålders universitetslärare, som är avstängd från sin tjänst efter en konflikt med studenterna. Efter att han under tjänstledigheten halkar på en isfläck och slår i huvudet så ställs han inför en helt ny verklighet.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!