Colleen Hoover - Drottningen av BookTok
Artiklar

Colleen Hoover - Drottningen av BookTok

Colleen Hoover gick från självpublicerad författare till att toppa bästsäljarlistorna och ha över en miljard visningar på TikTok. Läs mer om författaren bakom dundersuccén Det slutar med oss – och varför läsarna älskar henne!

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Chad Griffith
Publicerad: 28 februari 2023

Colleen Hoover gick från självpublicerad författare till att toppa bästsäljarlistorna och ha över en miljard visningar på TikTok. Läs mer om författaren bakom dundersuccén Det slutar med oss – och varför läsarna älskar henne!

Hon är den tredje mest följda författaren på Goodreads, flera av hennes böcker har toppat New York Times bästsäljarlista och hashtaggen #colleenhoover har 1,7 miljarder visningar TikTok. Ändå är Colleen ”CoHo” Hoover en relativt okänd författare för många svenskar.

Läs mer: 19 böcker som trendar på BookTok

Den 42-åriga amerikanska författaren gav ut sin första bok Slammed genom självpublicering 2012. Hon hade själv inga stora förväntningar på boken, men den blev snart uppmärksammad av bokbloggare och mindre recensenter, och boken hamnade på New York Times bästsäljarlista. Sedan dess har Colleen Hoover har gett ut över 20 romaner i sitt hemland, varav tre finns översatta till svenska. Hennes böcker kan beskrivas som en blandning av modern romance och spänning. Tempot i handlingen är högt och berättelsen är många gånger beroendeframkallande – det går inte att lägga ifrån sig boken. Hennes huvudkaraktärer är ofta kvinnor mellan 18 och 26, och det är i just den demografin som många av hennes läsare finns.

Läs också: Grekiska myter blir levande igen i Madeline Millers romaner

Colleen Hoovers böcker har under de senaste åren blivit särskilt hypade på BookTok, det community på TikTok som läser och recenserar böcker. Det är kanske framför allt romanen Det slutar med oss som fått störst uppmärksamhet på sociala medie-plattformen, i skrivande stund har hashtaggen #itendswithus 1,1 miljarder visningar.

Under hösten 2022 utkom uppföljaren till dundersuccén, Det börjar med oss på både svenska och engelska i november. Boken tar vid två år efter att Det slutar med oss slutade och berättar läsarfavoriten Atlas historia.

”Jag fick idén från min mammas och pappas relation relation. De skilde sig när jag var två. Jag kommer inte ihåg så mycket av vad de gick igenom, men jag visste att han var våldsam och förstod aldrig hur det hände eftersom hon var en så stark och självständig person. Och jag ville veta hur hon hamnade i den situationen. Jag ville skriva en bok från min mammas perspektiv och hur hon gick igenom det. Jag säger alltid att jag skriver för att underhålla, inte för att informera eller utbilda, men den här boken var något annat”, säger hon om Det slutar med oss i en intervju med ABC News.

Nu i början av våren 2023 utkommer äntligen den älskade 9 november – som först gavs ut 2015 i USA – i svensk översättning. 9 november är en berättelse om familj, kärlek, lojalitet, att växa upp, helande, självförtroende, acceptans, förlåtelse, och att tro på sig själv. Denna kärlekshistoria omfamnar de svindlande toppar och sorgsna dalar som kärlek till en annan person oftast medför. 

Blir du sugen på att läsa mer? Här är alla böcker av Colleen Hoover som översatts till svenska!

Bok 1

9 november av Colleen Hoover

danskt band
179 kr 189 kr
Köp boken

Fallon möter Ben samma dag hon ska flytta bort från Los Angeles. Attraktionen sprakar och de bestämmer sig för att ses en gång om året, på samma dag varje år. Båda satsar på sina karriärer i olika städer, men håller sin relation vid liv. Men Fallon börjar tvivla på om Bens kärlek är äkta när hon tror att han bara spelar en karaktär i sin kärleksroman.

Översättare: Susanne Nobel

Bok 2

Det börjar med oss av Colleen Hoover

danskt band
229 kr
Köp boken

I Det börjar med oss får läsarna ta del av Atlas historia och veta vad som hände sen. Efter att ha varit åtskilda i två år stöter Lily åter igen på sin första kärlek Atlas. Kan de äntligen få det att funka? När Atlas bjuder ut henne på dejt säger hon ja. Men hennes lycka skuggas av ex-maken Ryle som avskyr att Atlas är en del av Lilys och deras dotters liv.

Översättare: Olga Falk

Bok 3

Förbannade kärlek

När Tate Collins flyttar till San Fransisco för att plugga till sjuksköterska är Miles Archer den första hon träffar. Han ligger redlös i korridoren utanför hennes brors lägenhet, där Tate ska bo. Miles är en pilot med ett mörkt förflutet och har bestämt sig för att aldrig mer dejta eller bli kär. Men mellan Tate och Miles finns en laddad attraktion. Tate vill inte ha ett förhållande, Miles vill inte ha kärlek. De enas om det perfekta upplägget: sex utan krav. Men det hela visar sig vara mer komplicerat än vad de först trott.

Översättare: Cecilia Falk

Bok 4

Det slutar med oss av Colleen Hoover

Pocket
79 kr
Köp boken

Boken som blivit ett TikTok-fenomen. Läsaren får träffa Lily som har jobbat hårt för att få sitt drömliv i Boston. När hon träffar och förälskar sig i neurokirurgen Ryle verkar hennes liv nästan för bra för att vara sant. Ryle är känslig, intelligent och väldigt svag för Lily. Men han är också självsäker, envis och kanske till och med lite arrogant. När Lily tvingas ifrågasätta sitt förhållande med Ryle börjar hon också tänka på Atlas. Atlas som var hennes första kärlek och en viktig länk till hennes förflutna. När han plötsligt dyker upp i hennes liv igen, hotas allt Lily byggt upp med Ryle.

Översättare: Christina Mansicka

Bok 5

Minnen av honom

Ett tragiskt misstag leder till att Kenna Rowan avtjänar ett femårigt fängelsestraff. Nu återvänder hon till staden där allt gick snett, med förhoppningen att kunna återförenas med sin dotter. Men broarna Kenna har bränt visar sig omöjliga att reparera. Alla i dotterns liv är fast beslutna att hålla Kenna utanför – oavsett hur mycket hon anstränger sig för att börja om på nytt. Den enda som är villig att ge Kenna en ny chans är barägaren Ledger Wood, som också är en av de få kvarvarande länkarna till Kennas dotter. Men om någon skulle upptäcka att Ledger och Kenna börjat komma nära varandra riskerar de båda att förlora de människor som betyder allra mest för dem.

Översättare: Ida Ingman

Colleen Hoover

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!