Catharina Ingelman-Sundberg: ”Jag är lite av en rebell”
Författare

Catharina Ingelman-Sundberg: ”Jag är lite av en rebell”

Gps-styrda kulor, hemmabyggda bomber i gräsklippare och fredsaktivister i form av äldre damer som spelar döda. Catharina Ingelman-Sundberg sparar inte på dramatiken i böckerna om pensionärsligan.
– Det är tacksamt att sätta sig in i mormödrars situation. I Sverige undervärderar man ständigt de äldre, säger hon.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Caroline Andersson Renaud
Publicerad: 30 november 2018

Gps-styrda kulor, hemmabyggda bomber i gräsklippare och fredsaktivister i form av äldre damer som spelar döda. Catharina Ingelman-Sundberg sparar inte på dramatiken i böckerna om pensionärsligan.
– Det är tacksamt att sätta sig in i mormödrars situation. I Sverige undervärderar man ständigt de äldre, säger hon.

Det är viktigt att sätta ner foten när saker har gått för långt. Speciellt när världen surrar av vapenskrammel och dess ledare mest ägnar sig åt att tjafsa som småbarn. Då är det läge att säga ifrån med besked! Det är precis vad ett gäng kvinnor i åldern 70+ gör i Catharina Ingelman-Sundbergs roman Krutgummor på krigsstigen. De har fått nog av vapenskrammel och galenskaper från världens ledare. Med finess och påhittighet slår de till mot vapenindustrin på de mest dråpliga sätt. Från basen på en skånska kursgården drar de upp riktlinjerna för sitt motstånd och tränar sig flitigt i civil olydnad – vilket innebär allt från att spela döda till att släppa ut fredsduvor på vapenmässor.

Träffade inspirerande norska mormödrar

Catharina Ingelman-Sundberg själv säger sig vara lite mer eftertänksam än bokens ”Mormödrar för fred” men det märks att hon älskar engagemanget hon skrivit fram.

– Som många andra var jag jättetrött på alla krig som ställs till alldeles i onödan. Men den triggande idén kom när jag var i Oslo, träffade ”Bestemødre for fred” och blev så inspirerad! De träffas varje vecka, delar ut flygblad, äter tillsammans och diskuterar nästa aktion.

Idén som bokens ”Mormödrar för fred” har är att protestanter i hundratusentals kan verka skrämmande, men några få mormödrar vågar politikerna prata med och då kan mormödrarna få fram sitt budskap. Det hela visar sig mycket effektivt. Äldre kvinnor på krigsstigen är helt enkelt inte att leka med, och Catharina Ingelman-Sundberg förklarar att det är så i verkligheten också: den äldre generationen misskrediteras ständigt.

– Det blir automatiskt ett underdogperspektiv när man skriver om pensionärer. Och jag gillar rebellperspektivet för jag är lite av en rebell själv. Det började med att jag drack av dopvattnet och sen var det kört! Jag tycker om att busa och skoja så jag roar mig samtidigt som jag får in ett allvar.

Pensionärsligan gör succé överallt

Hon har gjort enorm succé med sina tidigare böcker i serien om pensionärsligan som nått närmast omätbar framgång hos såväl barn som vuxna. Hur kan det komma sig?

– Det har jag också frågat mig. Min yngsta läsare är sju år, min äldsta är 101 och pojkar i tolvårsåldern älskar pensionärsligan.

Och det gäller även Sydkorea, Polen, Kanada och Tjeckien, där hennes böcker är enorma framgångssagor. I Sydkorea är Catharina faktiskt Sveriges mest säljande författare.

– Jag var där och lanserade en bok nyligen och signeringsköerna var jättelånga, jag blev igenkänd på stan och när jag skulle träffa pressen var det presskonferens som om jag var berömd artist! Livet är verkligen fullt av överraskningar. I Italien låg jag etta på topplistan länge – och där har de inte ens äldreboenden.

Gedigen research av vapen

Något som fångar läsaren av Krutgummor på krigsstigen är alla detaljerade beskrivningar av olika vapen och kemiska processer. Hur mycket av det är sant? Allt, visar det sig.

– Jag har en bakgrund som akademiker och historiker. Då gör man noggrann research och det har jag fortsatt med fast jag jobbar med feelgoodböcker. Jag har verkligen fastnat för hur vapenindustrin och politiken fungerar.

Varje detalj i boken är alltså sann vad gäller vapenindustrin – och boken är granskad av en militär. Men det tog flera år att göra research och sätta allt på sin plats.

– Informationen kommer från allt från darknet till militärer. Och efter ett tag när jag redan kunde en massa om vapen var det mycket lättare att få mer info. Ibland tänker jag att jag lever på skrytande karlar…

Hon har en varm och humanistisk ton i allt hon gör och skriver, något som är nödvändigt för att hålla läsarens engagemang när hon skriver om ibland ganska dramatiska händelser.  Och I sitt eget liv är hon aktivist på sitt eget sätt.

– Nu har jag blivit inbjuden till Norge för att prata om Krutgummor på krigsstigen fast den bara finns på svenska än. Och så har jag blivit medlem i ”Bestemødre for fred”, så nu är jag faktiskt också på gång!

Krutgummor på krigsstigen

Krutgummor på krigsstigen

Catharina Ingelman-Sundberg

Fakta

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!