Coastal Grandmother – sommarens hetaste trend
Boktips

Coastal Grandmother – sommarens hetaste trend

Mor- och farmödrar vid kusten har aldrig varit så trendigt som nu. Om du älskar strandresor, floppiga solhattar och böcker av Elin Hilderbrand, är Coastal Grandmother något för dig.

Av: Linnea Ivares
Publicerad: 01 augusti 2022

Mor- och farmödrar vid kusten har aldrig varit så trendigt som nu. Om du älskar strandresor, floppiga solhattar och böcker av Elin Hilderbrand, är Coastal Grandmother något för dig.

Den senaste modetrenden som exploderat på sociala medier kallas ”Coastal Gradmother” Det är en subkultur och estetik som hämtar inspiration från skådespelerskan Diane Keatons look i filmen Something’s Gotta Give (Galen i kärlek) och hittar ett hem i böcker som Papperspalatset och Elin Hilderbrands populära Nantucketserie.

Denna somriga estetik myntades under våren 2022 av TikTok-profilen Lex Nicoleta och romantiserar saker som strandresor, ”floppiga” solhattar, bokklubbar, gamla familjerecept och luftiga vingårdar. Nicoleta har skapat flera instruktionsvideor för att hjälpa sina följare att leva sitt bästa ”Coastal Grandmother”-liv, och på hennes konto @lexnicoleta hittar du alltifrån boktips, klädtips, inredningstips och filmtips till vilka viner som passar bäst för att du ska kunna leva ut din inre kustfarmor.

– Om du älskar Nancy Meyers filmer, kustnära vibbar, recept och matlagning, Ina Garten, mysig inredning och liknande, finns det en god chans att du kan vara en ”kustfarmor, säger Nicoleta i en TikTok-video. Och nej, man behöver varken ha barnbarn eller bo vid kusten för leva efter denna härliga estetik. Stilen är till för alla.

 

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Anne Hathaway (@annehathaway)

 

Coastal Gradmother har spridit sig som en löpeld och kända personer som Anne Hathaway och Diane Keaton har hyllat trenden på sina sociala medier.

 

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Diane Keaton (@diane_keaton)

 

Sno stilen

Hur klär man sig då som en ”kustfarmor”? Som tidigare nämnt är looken hämtad från filmen Something’s Gotta Give. Tänk bucket-hattar, vita linne- och capribyxor och tröjor i neutrala toner. Och vi får såklart inte glömma den enkla skjortan med knappar. 

Men som med alla estetiska trender blir Coastal Gradmother-stilen som allra bäst om du använder den som inspiration och lägger till din egen touch.

 

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av The Inspired Mom (@ashleytheinspiredmom)

 

Coastal Granddaughter

TikTok-användaren Carly Van Dyke blev viral för att ha förklarat skillnaderna mellan Coastal Grandmother och Coastal Granddaughter (ursprungligen kallad Coastal chic), som är en mer ungdomlig estetik.

Hon beskriver Coastal granddaughter-stilen som ”the cool girl version of Coastal Grandmother” och tillägger: ”jag tror att de chica tjejerna vid kusten dricker sitt vita vin och sina cocktails medan farmödrar vid kusten dricker sitt te, du förstår vad jag menar?”

 

9 böcker i Coastal Grandmother-anda

Här har SelmaStories listat nio böcker som ger äkta Coastal Grandmother-vibbar

Bok 1

28 somrar av Elin Hilderbrand

danskt band
Köp boken

Elin Hilderbrand har kallats för ”the queen of the summer beach read” och hennes Nantucketserie är den ultimata bokserien för dig som älskar Coastal Grandmother-estetiken.

När Mallory Blessings bror kommer med sina vänner för att fira sin svensexa träffar hon Jake och attraktionen mellan dem är omedelbar. De spenderar en helg tillsammans i Mallorys lilla hus vid stranden och innan de går skilda vägar lovar de varandra att de ska ses en gång om året – alltid under samma helg och på samma plats. Löftet är heligt för dem båda, tills den dag då en av dem inte dyker upp.

Bok 2

Papperspalatset av Miranda Cowley Heller

När Elle Bishop vaknar i familjens sommarhus i Cape Cod, väcks minnet om det passionerade mötet med barndomsvännen Jonas kvällen innan, med deras respektive kvar inne i huset. Nu ställs Elle inför ett livsavgörande beslut; den trygga tillvaro hon skapat med sin älskade make Peter eller det liv hon föreställde sig att hon skulle leva med ungdomskärleken Jonas – om inte en tragisk händelse hade förändrat deras liv.

Bok 3

Under Toscanas sol av Frances Mayes

Frances Mayes åker till Toscana för att vila upp sig, och impulsköper ett 1700-talshus som hon vill rusta upp. Livet på den italienska landsbygden och de vänliga människorna gör att hennes krafter återvänder. Och under den toscanska solen får hon uppleva vänskap, skratt – och passionerad kärlek.

Bok 4

Klubben för lyckliga slut av Caroline Säfstrand

Tre väldigt olika kvinnor befinner sig alla vid ett vägskäl i livet när de får en reklamlapp på sina bilar med inbjudan till skrivkursen ”Klubben för lyckliga slut”. Utan att de vet om det tar deras liv nu en helt ny riktning. En dag i veckan träffas de i klubben, djupa hemligheter från det förflutna nystas upp och steg för steg lär de sig att älska, leva och skratta igen. Men kommer de att kunna forma sitt eget lyckliga slut?

Bok 5

Med varje andetag av Nicholas Sparks

danskt band
Köp boken

Likt Elin Hilderbrand passar flera av Nicholas Sparks böcker in på denna lista. Med varje andetag tar oss till stranden i Sunset Beach där två främlingars vägar korsas. Det är en gripande berättelse om hemligheter och sorg, om kärlek och längtan, om drömmar och hopp.

Bok 6

Vi ses i Beachcomber Bay av Jill Mansell

När Clemency och Sam träffas första gången blir det ett möte de aldrig ska glömma. Det finns något mellan dem, men problemet är att han är gift. Tre år senare har Clemency flyttat tillbaka till sin mysiga hemby St Carys i Cornwall för att jobba med sin vän Ronan. Även hennes styvsyster Belle letar sig ner till idyllen vid havet men av helt andra orsaker, och då vänds Clemencys liv upp och ner.

Bok 7

På öppet hav av Nora Roberts

Anna Spinelli känner sig genast dragen till bröderna Quinns fridfulla gamla hus när hon ser det för första gången. Och hon känner sig än mer dragen till den äldste av de tre adopterade bröderna. Cameron Quinn hade precis som sina bröder en tuff uppväxt, innan Raymond och Stella Quinn adopterade honom. Cam måste lära sig hur man tar hand om en tioårig pojke, och han måste lära sig att samarbeta med sina båda bröder. Samtidigt bubblar den lilla kuststaden vid Chesapeake Bay av rykten.

Bok 8

Stora små lögner av Liane Moriarty

Vid en första anblick framstår den prydliga villaförorten Pirriwee som en välmående och sömnig idyll. Men under ytan kokar det. När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området möts hon av kyliga blickar från de andra förskolemammorna och blir misstagen för att vara femårige Ziggys barnflicka. Madeline och Celeste tar dock Jane under sina vingar, och står på hennes sida när stämningen blir allt mer hätsk.

Bok 9

Evvie Drake börjar om av Linda Holmes

I en sömnig kuststad i Maine bor den unga nyblivna änkan Eveleth ”Evvie” Drake ensam i sitt smärtsamt tomma, stora hus. Det har gått ett år sedan hennes make Tim dog i en bilolycka och hon lämnar knappt huset. Men när den tidigare professionella basebollspelaren Dean flyttar in i en lägenhet i Evvies hus ingår de en pakt, och det som började som en oväntad vänskap övergår snart i något mer…

En sida till? Fortsätt läs!