7 nervkittlande Cold Case-böcker
Boktips

7 nervkittlande Cold Case-böcker

Cold Cases är ett begrepp som brottsutredare använder för att beskriva fall som inte klarats upp. I dessa rysande böcker hittas nya ledtrådar från gamla olösta fall som kanske kan svara på vem som står bakom de nutida brotten...

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 23 oktober 2023

Cold Cases är ett begrepp som brottsutredare använder för att beskriva fall som inte klarats upp. I dessa rysande böcker hittas nya ledtrådar från gamla olösta fall som kanske kan svara på vem som står bakom de nutida brotten...

Bok 1

Fjällsjön av Anna-Karin Olofsson och Björn Olofsson

En höstkväll samlar kommissarie Britta Lindén sitt nya team på Torneträsk strand. Därifrån syns ön dit Seppo Mannela begav sig för tjugo år sen, där han senast sågs i livet. Team Kalla fall Nordkalottens uppgift är att ta reda på sanningen med förhoppningen att ge Seppo Mannelas anhöriga ett avslut. Fjällsjön är första delen i serien om Kalla fall Nordkalotten

Bok 2

En bondes död av Negar Naseh, David Sandström

Inbunden
Köp boken

I Västerbotten upptäcker utredaren Marita Widmark ett olöst fall kring en bonde som frusit ihjäl. Hon och Bahar, hennes kollega från Umeå, dyker djupt in i bygdens mörka hemligheter och konflikter. Trots framsteg i utredningen hänger mysteriet kring vem som gynnades av bondens död kvar.

Bok 3

Mittlandet av Johanna Mo

Mittlandet är tredje delen i deckarserien Ölandsbrotten som handlar att inte kunna klippa banden med sin hemort och leva i skuggan av brott som sker där.

I juni 1999 var det Mikaels sista kväll med studentgänget som slutar med att han försvinner spårlöst. 20 år senare hittas hans skelett i Mittlandsskogen på Öland – ett uppenbart mord. Hanna Duncker och hennes kollegor vid Kalmarpolisen kallas in för att reda ut vad som egentligen hände den kvällen. Hanna är förälskad i Isak men har en kamp med sitt eget förflutna mitt bland utredningen. Vad hände egentligen när hennes pappa dömdes för mord? Någon tar till allt grövre medel för att sanningen inte ska avslöjas och Hannas liv står på spel.

Bok 4

Gränslös av Jørn Lier Horst

William Wisting blir kontaktad av ledaren för en grupp människor som funnit varandra på internet och som tillsammans försöker lösa det ouppklarade mordet på den australiensiske backpackaren Ruby Thompson. En av de mest aktiva medlemmarna kallar sig Astria och har uppgett att hon kommer från Norge. Hon har sagt sig vara nära en möjlig lösning men så blir det plötsligt helt tyst från henne. Motvilligt låter sig Wisting fascineras och dras in i den okonventionella efterforskningen som gruppen håller på med och det visar sig vara vägen in i ett kriminalfall med många förgreningar.

Översättare: Marianne Mattsson

Se alla böckerna i William Wisting-serien här.

Bok 5

Cold Case: Skärseld av Tina Frennstedt

Inbunden
Köp boken

I linje med listans tema, är Skärseld en del av den prisbelönta deckarserien Cold Case, inspirerad av verkliga fall. Det är den tredje fristående del där vi följer kriminalinspektören Tess Hjalmarsson på Österlen. En mordbrännare har suttit skräck i de boende där, och det är redan fyra människor som har mördats. Polisen hittar siffror på de utbrända husen som de tror mördaren har satt dit och en av överlevarnas berättelse ger Tess en flashback till ett fall hon inte lyckades lösa i början av hennes karriär. Tess inser att hon jagar en hämndlysten gärningsman och verkar stå på hans lista på nästa offer, samtidigt som hennes förflutna börjar komma ikapp henne.

Läs mer om Skärseld i vår intervju med Tina Frennstedt här.

Bok 6

Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen

I över ett decennium har Assad arbetat tillsammans med Carl Mørck och Rose på Köpenhamnspolisens cold case-avdelning, Q. Men det är inte helt klart vem han är. Under sin tid hos avdelning Q har Assad överraskat med kunskaper i de mest oväntade ämnen, han talar en rad olika språk och kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick. Var kommer han ifrån? Vilka hemligheter bär han på? I Offer 2117 får vi svaren. Det här är Assads historia.

Översättare: Helena Hansson

Här kan du se hela bokserien Avdelning Q i rätt ordning .

Bok 7

Blicken inifrån mörkret av Lotta Lundh

I denna rysande deckare följer vi kriminalinspektören Jon och hans kollegor på cold case-avdelningen i ett ostädat rum i Karlstads polishuskällarvåning. En sextioårig man har hittats död i norra Värmland, och cold-case avdelningen letar eventuella ledtrådar från de gamla fallen för att utreda det nutida brottet. Medan det spretiga gänget tvingas samarbeta och bli alltmer sammansvetsade, kommer de också en ytterst farlig förövare på spåren – en sadistisk mördare vars egen överlevnad hänger på andra människors fruktansvärda lidande och död.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer