5 kvinnliga deckarstjärnor att ha koll på
Artiklar

5 kvinnliga deckarstjärnor att ha koll på

Deras böcker hyllas av läsare såväl som kritiker och toppar ständigt listor över de mest köpta och lyssnade böckerna. SelmaStories listar fem kvinnliga deckarstjärnor som vi garanterat kommer att se mer av i framtiden.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 11 maj 2022

Deras böcker hyllas av läsare såväl som kritiker och toppar ständigt listor över de mest köpta och lyssnade böckerna. SelmaStories listar fem kvinnliga deckarstjärnor som vi garanterat kommer att se mer av i framtiden.

5 kvinnliga deckarstjärnor att ha koll på

Camilla Grebe har en bakgrund inom näringslivet och har bland annat varit med och startat ljudboksföretaget StorySide. Hon har tidigare skrivit böcker tillsammans med systern Åsa Träff och med Paul Leander-Engström. 2015 debuterade hon som författare på egen hand med thrillern Älskaren från huvudkontoret. Uppföljarna Husdjuret och Skuggjägarna har vunnit flertalet priser.

Hennes senaste roman Välkommen till Evigheten handlar om Lykke Andersen – redaktör, författarhustru, tonårsmamma och, enligt omgivningen, inte ett spår våldsam – som står anklagad för mord. Vad har hänt på familjens idylliska gård? Har det att göra med det som skedde där åtta år tidigare? Och varför vägrar Lykke att tala med någon annan än kriminalkommissarie Manfred Olsson?

Köp Välkommen till Evighetenr.
Lyssna på Välkommen till Evigheten här.

Foto: Sofia Eckerblad

Foto: Sofia Eckerblad

Johanna Mo, född 1976, har gett ut flera romaner och noveller. Med novellen Allt annat får glömskan ta nominerades hon 2011 till Sveriges Radios Novellpris och 2013 tilldelades hon Barometern-OT:s kulturpris Gyllene Fjädern. Hennes deckarserie om Helena Mobacke har nått en stor läsarkrets och nu är hon aktuell med Mittlandet  – den tredje delen i deckarserien Ölandsbrotten.

1999 försvinner Mikael spårlöst under den sista kvällen med studentgänget. 20 år senare hittas hans skelett i Mittlandsskogen på Öland, och det är uppenbart att han blivit mördad. Mikaels efterlevande måste få ett avslut och Hanna Duncker och hennes kollegor vid Kalmarpolisen ska lösa mysteriet.

Hanna är upp över öronen förälskad i Isak men plågas av kampen med sitt eget förflutna. Vad hände egentligen när hennes pappa dömdes för mord?

Köp Mittlandet här.
Lyssna på Mittlandet här.

5 kvinnliga deckarstjärnor att ha koll på

Veronica Sjöstrand är författaren bakom mysdeckarserien om Stella Rodin, en av världens främsta konstexperter, som har en särskild dragning till pusseldeckarmysterier och bedårande retroklänningar. I hennes senaste roman Den gråtande violinisten, som är del två i serien, kallas Stella Rodin till Paris på uppdrag av ett försäkringsbolag för att lösa mordgåtan om den framgångsrika violinisten Angela Yin och hennes oersättliga Stradivarius-fiol som slagits sönder under inbrottet i Angelas hem, då hon mördades. Samtidigt gör franska polisen sitt allra yttersta för att spåra gärningsmännen och Angelas syster Sophie som i försvunnit spårlöst i samband med inbrottsmordet.

Köp Den gråtande violinisten här.
Lyssna på Den gråtande violinisten här.

Foto: Gabriel Liljevall

Foto: Gabriel Liljevall

Lina Bengtsdotter, född 1977, har tidigare jobbat som lärare och fick sitt genombrott 2017 med boken Annabelle. Lina tilldelades Crimetime Specsavers Award för bästa deckardebut och uppföljarna Francesca och Beatrice har även dem fått fina mottaganden av kritiker och läsare. I sommar ges böckerna ut på nytt. Beatrice, som är hennes tredje fristående bok om Charlie Lager, är en gripande kriminalroman om trasiga själar, svek och avklippta familjeband. Kriminalinspektör Charlie Lager brottas med sina personliga demoner när hon kallas till Karlstad där en nio månaders flicka försvunnit. Föräldrarna är i chock och medierna rapporterar högljutt om det resultatlösa sökandet. Lovande spår förvandlas till återvändsgränder och Charlie får en känsla av att ingen vill berätta hela sanningen om den försvunna Beatrice. För varje timma som går blir chanserna att hitta det lilla barnet vid liv allt mindre och Charlie tvingas pressa sig själv och omgivningen till det yttersta.

Köp Beatrice här.
Lyssna på Beatrice är.

Foto: Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Stina Jackson, född 1983, debuterade 2018 med succéboken Silvervägen. Boken hyllades av läsare och kritiker och hon tilldelades Svenska deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman och priset Glasnyckeln för Årets bästa nordiska kriminalroman. I uppföljaren Ödesmark reser vi till en liten by utanför Arvidsjaur. Här bor Liv tillsammans med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De är en speciell familj och Liv känner grannarnas blickar. Alla undrar varför Liv har stannat med sin pappa, vad det är som håller henne kvar. De pratar om Vidars förmögenhet, hur rik han borde vara efter alla skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är.

I en tidigare intervju med SelmaStories säger Stina så här om deckargenren:
”Jag är en true crime-fanatiker. Väldigt fascinerad av försvinnanden, människor som plötsligt är borta, spårlöst. Och framför allt funderar jag över omgivningen. Hur går man vidare som närstående om man aldrig hittar en person, en kropp? Det är ju om möjligt ännu värre, att inte veta vad som hänt”.

Köp Ödesmark här.
Lyssna på Ödesmark här.

Vill du ha fler boktips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!