Därför behöver vi läsa romaner om otrohet - 14 drabbande boktips
Böckerna

Därför behöver vi läsa romaner om otrohet - 14 drabbande boktips

Otrohet. Dödsstöten för ett förhållande - eller en ny början? Ingen relation är den andra lik, men klart är att vi älskar att läsa om relationer med problem. Vi pratade med en författare som dessutom driver en podd - om skilsmässor.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Caroline Andersson
Publicerad: 02 juli 2018

Otrohet. Dödsstöten för ett förhållande - eller en ny början? Ingen relation är den andra lik, men klart är att vi älskar att läsa om relationer med problem. Vi pratade med en författare som dessutom driver en podd - om skilsmässor.

En som vet mer än många om äktenskapskriser är författaren Marit Danielsson, som tillsammans med sin partner Magnus Abrahamsson driver Skilsmässopodden. Hon har skrivit relationsromanen Kärleksfallet, som handlar om tabun m livslögner och övertramp vi alla kan känna igen oss i. Huvudpersonen Rebecka är parterapeut och sambo, hon blir motvilligt förälskad i mannen i ett krisande par som söker hjälp hos henne.

– Tabu och förkastligt på alla vis, likväl är det är sådant som händer. Kärleksfallet gör ett försök att skildra de steg som tar oss till situationer vi aldrig trodde vi skulle hamna i. Och väcker frågan om kärleken verkligen alltid är så god som sitt rykte, säger Marit Danelsson.

Sommaren är en tid då många som har det tufft i sina relationer får det ännu tuffare, varför är det så?

– ”Äntligen ska vi få mer tid med varandra, då blir allt bättre!” tänker man. Så visar det sig kanske att det inte blev ett dugg mysigt. Då blir det svårt att bortse från att relationen inte är vad man hoppats på. Det är en jobbig insikt naturligtvis.

Vad är det som får en person att gå över gränsen och vara otrogen?

– Skälen varierar nog, allt från simpel hänsynslöshet till att man inte är sedd som man önskar av sin partner. Vi är ju långt ifrån ofelbara i våra relationer. Och vi är heller inte så duktiga på att sansat ta upp de problem vi har, så ibland kanske vi låter ett idiotiskt övertramp, som otrohet, pressa fram förändringar som vi egentligen inte är modiga nog att ta itu med på vuxet vis.

Går det att komma över att en i en relation har varit otrogen ? 

– Det kan det absolut göra. Men det krävs nog tid att bygga upp tilliten igen. När den som står en närmast medvetet gör en så ledsen – det är en aggressiv handling som varken är lätt att förlåta eller glömma. Men det kan gå. Att vara bedragen är en taskig sits, man ska hantera alla sina känslor av sorg och ilska, samtidigt som man i känslokaoset ofrivilligt har uppgiften att förlåta eller inte, och avgöra om förhållandet kan fortsätta eller inte.

Kan det hjälpa att läsa om andra som har det lika?

– Ja verkligen! Relationsproblem tiger de flesta om, och därför får man inte höra så många nya tankar och infallsvinklar. Men man är nästan aldrig ensam om att känna som man gör eller begå de misstag man gör, vilket i sig kan vara skönt att inse. Och man kan få bra idéer när man läser om andras relationer.

Böcker om otrohet och problem i relationer – är de bra också för de som inte upplever några problem i sina relationer just nu?

– Jag tror ju att varje mänsklig yttring är bra att kunna förstå, oavsett vad man sen tycker om den. På det enklare planet är det ju spännande för alla som är intresserade av relationer!

Är det viktigt med livslång kärlek? Varför ser vi det som idealet?

– Slentriantänk, skulle jag säga. För min del ser jag det inte alls så, att det livslånga skulle vara ett ideal. Kanske snarare tvärtom. Lycklig, utvecklande, livslång kärlek är förstås att gratulera till, så enkelt och bra! Men det finns många livslånga, ganska olyckliga förhållanden. De är inget att fira, om du frågar mig.

13 böcker med otrohet som viktig ingrediens

1. Familjesplitter av Marit Danielsson

Därför behöver vi läsa romaner om otrohet – 14 drabbande boktips

Alicia och Niklas lever ett väloljat familjeliv. De har två barn, chefsjobb, sommarhus och matkassar som dyker upp vid ytterdörren. Så slår bomben ner: Niklas är otrogen med en ung kvinna på jobbet. Chockad och dumpad tvingas Alicia in i varannan-vecka-livet. Det går sådär. Medan Niklas går vidare står Alicia still, krampande kring barnens bästa. Ojämna veckor flyr hon till sommarhuset och ägnar sig åt kryddodling, manshat och tveksamma kärlekshistorier. När hon träffar grannen Floyd, en udda, snygg bank-vd, känns det på allvar. Men kommer han att vilja lämna sin fru? ”Familjesplitter” är en spännande, ärlig roman om tvåsamhet, otrohet, ensamhet och annan jävlighet. Men också om alltings början: den huvudlösa förälskelsen.

Boken finns här.

2. Kärleksfallet av Marit Danielsson

Kärleksfallet Marit Danielsson

En stark berättelse om begär, lögner och vägval som landar rätt i samtiden. Rebecka arbetar som terapeut när hon plötsligt och oväntat övermannas av attraktionen till Daniel, som går hos henne i parterapi tillsammans med sin fru. Att förälska sig i en klient är det största tabut men hon klarar inte att stå emot sina känslor och steg efter steg, lögn efter lögn, närmar hon sig Daniel. När Rebecka till sist väljer att gå över gränsen sätter hon allt på spel, även relationen till sambon Oscar – som också börjat bete sig märkligt.

Boken finns här.

3. Samtal med vänner av Sally Rooney

Tonsäker generationsroman om dagens Irland. Under en poesikväll träffar Frances, tjugoettårig student och misslyckad praktikant hos en litterär agent, paret Melissa och Nick. De är några år äldre och mer etablerade. Frances inleder en relation med Nick och sedan byggs ett komplext skådespel av skiftande lojaliteter och kärleksförbindelser upp. Hon måste förhålla sig till nya känslor och oanade begär. Frances blick på världen och röst är smart och allvetande men när relationerna med Nick, hennes olycklige far och den före detta flickvännen börjar skaka får hon allt svårare att behålla sin kyliga distans.

Boken finns här.

4. Hausfrau av Jill Alexander Essbaum

Hausfrau Jill Alexander Essbaum

Amerikanskan Anna Benz är hemmafru och bor tillsammans med sin schweiziske make och tre barn i en välbärgad förort till Zürich. Trots att hennes liv på ytan är perfekt faller hon sönder inuti. Anna är oförmögen att känslomässigt knyta an till sin man och sina barn. Några riktiga vänner har hon inte. Hon flyr den klaustrofobiska vardagen genom en serie otrohetsaffärer och går i terapi hos en jungiansk psykolog, men ingenting tycks kunna stoppa hennes liv från att rämna. Allt eftersom hennes lögner kommer ifatt henne eskalerar händelseförloppet till ett förödande klimax.

Boken finns här.

5. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Den allvarsamma leken hjalmar söderberg

En roman om kärleken, om illusionen och resignationen, samtidigt som den ekar av världshändelserna i det idylliska tidiga 1900-talets Stockholm. ”Mig får du älska på ett hedniskt vis!” säger Lydia Stille till Arvid Stjärnblom. En gång var hon den oskyldiga flickan han hade kysst bakom syrenhäckarna. Nu är hon gift, liksom han själv, men när slumpen sammanför dem efter tio år flammar deras känslor för varandra upp. Och nu är hon en mogen, självständig kvinna som vågar bejaka lidelsens krav, med konsekvenser som han först bara anar.

Boken finns här.

6. Själasörjaren av Christine Falkenland

själasörjaren christine falkenland

En roman om renhet, godhet, ondska och våldsamt mänskligt begär. Kyrkoherde Erland Wallerius harmoniska tillvaro störs när Claudia, en skolkamrat från Evangeliska gymnasiet, söker upp honom. Ett mörker tycks omge henne. Hon ber att Erland ska ta hand om hennes begravning. Mot sin vilja blir han indragen i en kamp mellan tro och tvivel, synd och nåd. Mellan kropp och själ. Och Claudias mörker griper efter Erland.

Boken finns här.

7. Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Det är något som inte stämmer Martina Haag

Man hör om hur det händer andra. Man tycker synd om dem. Och man vet, innerst inne, att det aldrig kommer att hända en själv. Men man har ingen aning.

Boken finns här.

8. Maken av Gun-Britt Sundström

Maken Gun-Britt Sundström

Stockholm, sent 1960-tal. De unga studenterna Martina och Gustav är tillsammans, gör slut, blir tillsammans igen, gör slut… och samtidigt diskuterar de avbrutet, framför allt om det är möjligt att behålla sin frihet och integritet i en relation. Gun-Britt Sundströms ”förhållanderoman”, en bok som innebar hennes genombrott som författare.

Boken finns här.

9. Den andra kvinnan av Therese Boman

den andra kvinnan therese bohman

Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarkin – i bespisningen. Men hon drömmer om att en dag bli författare, att flytta någon annanstans och leva ett helt annat liv.En dag erbjuder läkaren Carl Malmberg  henne skjuts hem. Det blir startpunkten för en passionerad kärleks­historia mellan en gift man och en älskarinna som drömmer sig bort. Ett psykologiskt passionsdrama där frågan om makt och sexualitet ställs på sin spets. Men handlar lika mycket om att söka sina drömmar och att utmana rädslorna inom sig själv.

Boken finns här.

10. Varats olidliga lätthet av Milan Kundera

varats olidliga lätthet milan kundera

Tomas, Tereza och Sabina lever i exil i Schweiz efter den ryska ockupationen av Tjeckoslovakien. Tereza älskar Tomas djupt men svartsjukt. Han är starkt bunden till henne men kan inte avhålla sig från en rad erotiska eskapader. En av hans älskarinnor är Sabina, framgångsrik konstnär som i sin tur inleder ett förhållande med Franz, olyckligt gift universitetsprofessor. Genom en raffinerad sammanflätning av dessa öden har Milan Kundera, en av samtidens stora författare, lyckats skapa en roman som på ett lysande sätt sammanfattar vår tids politiska, moraliska och erotiska dilemman

Boken finns här.

11. Nötskal av Ian McEwan

Nötskal Ian McEwan

Trudy är tjugoåtta år, höggravid och har ett hemligt förhållande med sin svåger. Tillsammans smider kärleksparet planer för att göra sig av med den blivande fadern. Men det finns någon som hör allt om deras onda avsikter: det lilla barnet i Trudys mage.

Boken finns här.

12. För såna som oss av Tiina Nevala och Henrik Karlsson

Fär såna som oss tiina nevala henrik karlsson

Förlagsredaktören Liv och den nydumpade litteraturvetaren Jens möts fyra gånger under ett år. Första gången på en stenmur i den grekiska natten. Andra gången som kombattanter i en direktsänd tv-debatt. Tredje gången visar det sig att de har alldeles för mycket gemensamt för att inte börja umgås. Dessutom råkar Livs partner vara bortrest, och så går det som det går. Fjärde gången … är ingenting längre enkelt eller självklart.

Boken finns här.

13. Kärleken i Julia Anderssons liv av Åsa Moberg

kärleken i julia anderssons liv åsa moberg

Vi befinner oss i sent sextiotal och i början av sjuttiotalet det är den sexuella frigjordhetens tid. Julia Andersson är en ung, engagerad textilkonstnär och brinnande feminist. Hon har redan hunnit utmana många fördomar om hur en kvinna ska vara. Julia lever tillsammans med den betydligt äldre Rune i ett förhållande som omvärlden ser med avund på här är paret som ger varandra frihet och som pratar sig igenom alla vardagens problem … Av en slump träffar hon Hubert Meyer, karismatisk, förmögen och inflytelserik. En underlig kärlekshistoria tar sin början. Julia vill ha Hubert Meyer, men samtidigt fylls hon av ångest inför deras korta möten. Julia lever i skärningspunkten mellan Runes krav på trohet och tidsandans krav på frihet.

Boken finns här.

14. Madame Bovary av Gustave Flaubert

madame bovary gustave flaubert

Den ultimata boken om läsning… I berättelsen om Emma Bovarys äktenskap, upprepade otrohet, romanläsning, romantiska drömmar och slutliga tragedi ryms både läsningens himmel och helvete. Läsningen som flykt, som dröm, som bättre version av verkligheten. Flauberts klassiker, som när den först publicerades i Frankrike 1856 åtalades för osedlighet.

Boken finns här.

Fakta

 • Vem:

  Marit Danielsson

 • Bor:

  Vasastan

 • Familj:

  Två halvvuxna söner och partnern Magnus Abrahamsson.

 • Bakgrund:

  Har bland annat varit chef på TV4 och ansvarat för Nyhetsmorgon, varit kanalchef för Sjuan och TV4 Fakta, chefredaktör för Allt om Trädgård och Allt i hemmet. Driver Skilsmässopodden tillsammans med partnern Magnus Abrahamsson.

 • Böcker:

  Lyckligt skild (2017)

 • Aktuell:

  Med romanen Kärleksfallet.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!