Förtryck, rasism och missbruk – allt under en naturkatastrof och i en unik tropisk miljö. I Christina Wahldéns Cyklonvarning finns både det vi känner igen från vårt eget samhälle och sådant som känns väldigt långt borta just nu i vår isolerade tidär andra delen i den hyllade författarens serie om staden Darwin i Australien, ett land hon själv bott i tidigare i livet och därför kan beskriva med stor kännedom och förståelse. Den första delen Nämn inte de döda blev en succé både hos läsare och kritiker och blev bland annat nominerad till Årets bästa kriminalroman 2020 av Svenska Deckarakademin.
Hur fick du inspiration till Darwinserien?
– Man brukar ju säga att man ska skriva om det man brinner för och jag har tidigare skrivit böcker som utspelar sig i Australien. Det finns mycket knasiga djur och växter där, så det är en väldigt tacksam miljö om man gillar att beskriva saker. Många i Sverige har varit i Australien på semester eller backpackat, men då är det lätt att man bara går på pubar och surfar trots att det finns väldigt mycket mer, så jag ville fördjupa bilden. Det är dessutom en plats jag älskar och gärna berättar om, säger Christina Wahldén.
Trots att Darwin är huvudstaden i Norra territoriet i Australien är det en ganska liten stad med cirka 130 000 invånare. Närheten till sydöstra Asien och länder som Indonesien innebär att vädret är tropiskt, vilket gör staden till en perfekt miljön för den här boken.
– Det är väldigt fuktigt och dramatiskt väder vilket jag använder i just den här boken. Det tropiska klimatet gör att det sker en hel del konstiga saker och brotten där blir intressanta att berätta om.