Jenny Rogneby: ”Att skriva om en kvinna som bryter mot normerna är väldigt befriande”
Årets Selma

Jenny Rogneby: ”Att skriva om en kvinna som bryter mot normerna är väldigt befriande”

Efter en artistkarriär och vardag som brottsutredare började Jenny Rogneby att skriva deckare. Serien om Leona Lindberg har blivit en internationell succé – och förra året kom den fjärde och fristående boken. Vi fick en pratstund med författaren som snart deltar på Årets Selma.

Av: SelmaStories
Fotograf: Mikael Eriksson
Publicerad: 20 februari 2020

Efter en artistkarriär och vardag som brottsutredare började Jenny Rogneby att skriva deckare. Serien om Leona Lindberg har blivit en internationell succé – och förra året kom den fjärde och fristående boken. Vi fick en pratstund med författaren som snart deltar på Årets Selma.

 Nordic noir-drottningen Jenny Rogneby har ett fascinerande cv. Som 16-åring drog hon från uppväxtorten Boden för att gå dansgymnasium i Umeå och sedan blev det en musikalutbildning i Stockholm. Efter att ha arbetat som artist i flera år, och bland annat varit med i Melodifestivalen, började hon studera till socionom. Efter examen läste hon vidare till kriminolog och inledde sedan en karriär som brottsutredare.

Läs mer: Årets Selma 2020 – här är deltagarna

Under åren på Citypolisen i Stockholm sysslade hon med olika fall, allt från stölder till våldtäkter och mord. Efter några år på polishuset dök en bokkaraktär upp i hennes huvud. Den påhittade brottsutredaren Leona Lindberg ville inte släppa taget om henne och Jenny Rogneby bestämde sig för att ta tjänstledigt och försöka skriva den där boken.

Blev en internationell succé

2014 debuterade hon med Leona – tärningen är kastad där Leona Lindberg får i uppgift att utreda ett fall där en sjuårig flicka har rånat ett bankkontor på Östermalm. Serien om hjältinnan som inte bryr sig om hur varken en kvinna, mamma eller polis ska vara har gjort internationell succé. Böckerna har getts ut i 14 länder och förra året kom den senaste och fristående boken Leona – ur aska i eld. I den här delen kopplas huvudpersonen in ett fall där sex ungdomar har hittats döda efter en brand på Skeppsholmen i Stockholm.

Hur skulle du beskriva Leona Lindberg?

– I hela sitt liv har hon gjort allt som förväntas av en henne, men tillslut, när hon har nått upp till alla kraven och lever det perfekta Svenssonlivet, börjar hon ifrågasätta det. Vill jag verkligen leva så här? Hon känner sig fången i den inrutade, stressiga vardagens ekorrhjul och bestämmer sig för att bryta sig loss och gå sin egen väg. I sin strävan efter frihet och oberoende hamnar hon på en väldigt farlig bana och lever ett regelrätt dubbelliv som både polis och brottsling. Att skriva om en kvinna som bryter mot normerna är mycket befriande.

Sedan Jenny Rogneby skrev deckardebuten för sex år sedan har hon varit bosatt på Malta. Numera har hon och pojkvännen även en lägenhet i Barcelona, och hon trivs med att kunna fördela tiden mellan en storstad och en lugn ö.

“Malta är en liten och lugn ö, vilket gör den till ett perfekt ställe att sitta och skriva på”

 Snart medverkar du på Årets Selma – vad ser du mest fram emot?
– Att få samtala om mångfald och jämställdhet inom litteraturen, kulturlivet och samhället överlag. Det ska bli väldigt givande att träffa de andra författarna, och förstås att möta läsare och alla som har intresse av dessa viktiga frågor och har möjlighet att komma.

Missa inte! Allt du vill veta om priset Årets Selma 2020

“Jag tycker att svensk feminism är förvånande fattig på mångfald. Det är nödvändigt att lyfta även andra än de mest privilegierade kvinnorna i samhället”

Berätta om din relation till feminism!

– För mig handlar det om maktfördelning och livsmöjligheter. Vilka personer får höras och synas och vilkas problem blir tagna på allvar? Vilka får möjlighet att utvecklas, och för vilka sätts hinder upp? Jag tycker att svensk feminism är förvånande fattig på mångfald. Det är nödvändigt att lyfta även andra än de mest privilegierade kvinnorna i samhället. Många kvinnor utsätts för så många fler hinder i livet än vad vita medel-/överklasskvinnor gör.

– Kampen om maktfördelning och allas lika värde handlar inte bara om kön. I en hierarkisk samhällsordning som delvis styrs av diskriminerande strukturer har etnicitet, socioekonomisk status, könsidentitet, sexuell läggning, funktionsförmåga och religion viktig betydelse – och det går inte att blunda för om man ska tala om feminism. Den måste inkludera alla om den ska ha ett existensberättigande. Svensk feminism behöver ta ett steg längre, vidga sin blick från en vit, heterosexuell medel- och överklass till att även inkludera minoriteter.

Har du något feministiskt lästips? 

Ain’t I a woman av Bell Hooks.

Köp biljetter till Årets Selma 2020 här.

Jenny Rogneby

  • Född: 1974, i Etiopien. Kom som adoptivbarn till Sverige 1975 och växte upp i Boden.

  • Bakgrund: Är utbildad dansare, socionom och kriminolog. Debuterade med Leona – tärningen är kastad (2014) och ägnar sig numera åt skrivandet på heltid.

  • Har skrivit: Leona – tärningen är kastad (2014), Leona – alla medel tillåtna (2016), Leona – utan mänskligt värde (2017) och Leona – ur aska i eld (2019) som alla getts ut på Wahlström och Widstrand.

  • Aktuell med: Den fjärde och fristående boken om Leona Lindberg som kom 2019. Deltar på Årets Selma den 8 mars.

  • Läser just nu: Allt jag inte kan säga av Emilie Pine. Jag har planerat att läsa den länge, men har inte kommit igång förrän nu.

Leona. Ur aska i eld

Leona. Ur aska i eld

Jenny Rogneby
Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!