Den 30-åriga historien om
Boktips

Den 30-åriga historien om "Den hemliga historien"

Vem kunde anat att det var en blivande klassiker man hade i handen när "Den hemliga historien" kom ut första gången? Boken fyller 30 i år men ger oss fortfarande en hisnande känsla av att upptäcka något nytt.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 21 februari 2023

Vem kunde anat att det var en blivande klassiker man hade i handen när "Den hemliga historien" kom ut första gången? Boken fyller 30 i år men ger oss fortfarande en hisnande känsla av att upptäcka något nytt.

Året var 1993 och de som var unga då lyssnade på Counting crows och The Breeders. Den som var mindre alternativ vände sig till Spice girls och radiohiten ”What is love” av Haddaway. Beverly Hills var serien alla satt klistrade vid varje söndag och på fötterna hade man dr Martens, förstås. Och man läste böcker, som man läste. Böcker som befann sig precis på randen att upptäcka något nytt som legat bakom hörnet, en ny amerikansk ung vuxen-kultur som vi bara ville ha mer av. Boken alla pratade om var Den hemliga historien av Donna Tartt, som året innan kommit ut på engelska och nu översattes till svenska.  Med filmen Döda poeter sällskap med Robin Williams i huvudrollen i färskt minne (Oh captain, my captain!) ville alla ha mer mörker, ritualer, akademiskt mörker.

 

Den hemliga historien

Den hemliga historien

Donna Tartt

Den hemliga historien är Donna Tartts debutroman som tog henne åtta år att skriva – och hon var långt ifrån övertygad om att det skulle finnas en publik för den. En bok både inspirerad av och fylld av kärlek till grekisk mytologi, en melankolisk berättelse om en grupp klassikerstudenter vid ett elituniversitet i New England som delar en fruktansvärd hemlighet, berättad detalj.
– Jag trodde helt enkelt att jag skrev en gammaldags, väldigt bisarr bok som inte skulle falla i någons smak förutom min egen. Jag skrev den för mig själv och mina vänner, sa Donna Tartt i en intervju 2018.

Ur kapitel ett av

Ur kapitel ett av "Den hemliga historien"

Hon hade inte behövt oroa sig för vem som skulle ta till sig boken. Den hemliga historien med sin suggestiva handling och lockelse, fylld av hemliga ritualer gjorde ingen läsare besviken, även om de svenska kritikerna inte var helt övertygade. Det brydde sig läsarna inte om utan lät sig uppslukas helt. Dessutom hade romanen stråk av verklighet  som verkade helt oemotståndliga – då precis som nu spekulerades det om hur mycket Donna Tartt influerades av sin egen studietid på ett liknande college.

Och framgången var inte flyktig. Det blev den sortens bok som folk läser dussintals gånger och ivrigt trycker i andras händer. Sedan publiceringen har Den hemliga historien sålt mer än 2,3 miljoner tryckta exemplar enbart på engelska och publicerats på 40 språk.

Tacket i bokens inledning spädde på läsarnas besatthet av boken - Donna Tartt är vän med Bret Easton Ellis.

Tacket i bokens inledning spädde på läsarnas besatthet av boken - Donna Tartt är vän med Bret Easton Ellis.

Vi som var unga när Den hemliga historien gavs ut är nu vuxna, har egna barn – som vi ser falla ner i samma fascination som vi gjorde. Sedan ett par år har boken åter synts på bestsellerlistorna, mycket tack vare booktok i allmänhet, och den trend på sociala medier som kallas dark academia i synnerhet. TV-serier som Young Royals och Wednesday har byggt på trenden, och plötsligt kommer en ny utgåva av en av 1990-talets romaner ut på svenska: Den hemliga historien är tillbaka!

Översättare av boken: Nille Lindgren

De olika svenska omslagen till

De olika svenska omslagen till "Den hemliga historien"

Ett urval av de hundratals omslag som gjorts till

Ett urval av de hundratals omslag som gjorts till "Den hemliga historien" över hela världen

Den hemliga historien

Den hemliga historien

Donna Tartt

Andra böcker av Donna Tartt

Bok 1

Den lille vännen av Donna Tartt

Charlotte Cleves son är död sedan 12 år, men hon kommer aldrig att sluta förebrå sig själv. En förlamande tystnad har lagt sig över allt och 12-åriga Harriet som var nyfödd när den förödande olyckan skedde får klara sig själv. Tillsammans med sin bästa vän bestämmer hon sig för att undersöka sin brors tragiska död.

Bok 2

Steglitsan av Donna Tartt

Theo Decker är en ung pojke som drabbas av en dramatisk olycka. Den tar hans mammas liv men själv överlever han mirakulöst. Kämpande med att finna ett syfte med sitt nya liv flyttar han in hos en väns familj och blir under åren som följer sombesatt av en liten målning, fascinerande och mystisk. En målning som drar in Theo i en livsresa han aldrig hade kunnat föreställa sig.

 

Läs mer