Experten: Därför älskar världen Michelle Obama
Artiklar

Experten: Därför älskar världen Michelle Obama

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 12 oktober 2018

Med sin värme, intelligens, medmänsklighet och förmåga att inspirera kommer Michelle Obama ha en särskild plats i historien. Och intresset för självbiografin Min historia är lika stort som hemlighetsmakeriet kring den. SelmaStories djupdyker i Michelle Obamas liv och popularitet.

Den 25 juli 2016 kliver Michelle Obama upp på scenen på Demokraternas partikonvent i USA. Partiet gör sig redo att välja Hillary Clinton som sin presidentkandidat och paret Obama är inne på sina sista månader i Vita huset. Talet som Michelle Obama levererar blir ett av hennes mest minnesvärda från de åtta åren som first lady. Dagen efter sprids både videon och transkriberingen som en löpeld över internet.

Hon talar om tiden i Vita huset, döttrarnas uppväxt och Hillary Clinton. Orden ”when they go low, we go high” blir ett mantra för demokraterna genom hela valrörelsen.

Läs mer: 10 livsråd av Michelle & Barack Obama

Bara genom att vara den första svarta presidenthustrun i Vita huset är Michelle Obama banbrytande i amerikansk politik och hon har etablerat sig som en av de mest populära first ladies. Det syns inte minst inför lanseringen av självbiografin Min historia. Med start den 13:e november ger hon sig ut på en bokturné i tio amerikanska städer. Och det är inte bibliotek som är bokade, det är arenor.

Vi kommer att se en Jackie Kennedy-effekt.

Intresset för boken är lika stort som hemlighetsmakeriet kring den. Den 13:e november är det världslansering och boken ges ut på 24 olika språk samtidigt. SelmaStories pratade tidigare i år med Anders Sjöqvist, förläggare för den svenska utgåvan, om biografin.

— Det är ovanligt att böcker kommer ut samtidigt så här, det är förbehållet enorma boksläpp som exempelvis Dan Browns böcker eller JK Rowlings böcker om Harry Potter, sa han då.

Hela förlaget ser mycket fram emot boken som redan har väckt mycket uppmärksamhet i branschen och kallats ”Höstens största boksläpp”.

– Vi märker en stor längtan efter boken. Redan för 1,5 år sedan när vi presenterade nyheten att Forum blir Michelle Obamas svenska förlag fick vi massiv respons från bokälskare runt om i hela landet. De har följt med oss på resan sedan dess och strösslat likes och hjärtögda emojimeddelanden så fort vi lägger ut en bild eller story i sociala medier. Särskilt kvinnor, såklart, eftersom Michelle Obama så på pricken talar till oss – vem känner inte igen sig i citat som ”Vi måste bli bättre på att sätta oss själva högt på våra att göra-listor”, säger Jennie Sjögren, redaktionschef och varumärkesansvarig på Bokförlaget Forum.

En personlig blick

Intresset för biografier skrivna av presidentfruar är generellt av större intresse än de skrivna av presidenterna själva, det menar Elizabeth Walentin, pr-konsult och expert på amerikansk politik.

— Kvinnan kan ofta gå bakom kulisserna och har en personlig blick. Det blir mer intressant att läsa, säger hon.

Som first lady var hon nästan som kunglighet.

I Min historia får vi inte bara följa Michelle Obamas tid som first lady utan även läsa om uppväxten i södra Chicago, tiden på Princeton och som företagsledare.

— Hon har gjort en intressant resa och är omtyckt av många. Som first lady var hon nästan som kunglighet, hon vårdade sin image och gjorde sällan klantiga snedsteg. Hon har en spännande berättelse och en varm karaktär. Michelle Obama var väldigt populär, bland både högern och vänstern.

Traditionell med en modern touch

Under Barack Obamas presidentkampanj 2008 utsattes Michelle för särskilt hårda attacker och målades av många upp som en radikal, besvärlig kvinna. Många menade att hon skadade sin mans presidentkampanj. När hon sedan steg in i Vita huset tog hon en medvetet traditionell roll som first lady, menar Elizabeth Walentin. Något som även speglas i Michelle Obamas klädval.

— Jag tänker alltid på hennes blommiga 50-talsklänningar, det är ett medvetet val. Traditionella med en modern touch.

Läs mer: 29 feministiska ”biblar” när du vill finna kraft

Det har inte varit några skandaler kring Michelle Obama. Inga otrohetsaffärer, skattefiffel eller korruptionsanklagelser. Hon har gjort få snedsteg, vårdat sina ord och behållit en varm framtoning. Detta, i kombination med valet av hjärtefråga, tror Elizabeth Walentin har varit avgörande för presidentfruns popularitet.

— Michelles viktigaste plattform var att barn skulle röra på sig och äta bra, det var inte så kontroversiellt. Hon valde något som alla kunde ställa sig bakom och det gjorde henne också populär.

Under de senare åren i Vita huset uttalade sig Michelle Obama dock allt oftare i mer kontroversiella frågor som rasism och sexism. I sitt tal på Tuskagee University 2015 var hon ärlig och personlig när hon beskrev rasismen hon utstått. På internationella kvinnodagen 8 mars 2016 tog hon upp den sexism som kvinnor och flickor möter varje dag.

En Jackie Kennedy-effekt

Vilken roll Michelle Obama kommer att spela i amerikansk politik i framtiden återstår fortfarande att se. Många har spekulerat i om hon själv kommer att ställa upp som presidentkandidat, spekulationer som hittills har avfärdats. Michelle Obama har själv sagt att hon saknar den passionen för politik och helt enkelt inte vill ha jobbet som president.

Men även om hon i framtiden håller sig undan politiken siar Elizabeth Walentin om att hennes popularitet kommer bestå, om inte växa.

— Det blir intressant att se hur vi pratar om Michelle om 30-40 år. Jag tror att vi kommer se en Jackie Kennedy-effekt. Det är något med hennes sätt att vara, klä sig och vara närvarande och medmänsklig som lever vidare.

Missa inte! 19 böcker som förklarar politik

5 minnesvärda ögonblick med Michelle Obama

Hejdå-meddelanden och överraskning

Mot slutet av Michelle Obamas tid som first lady bad Jimmy Fallon vanliga amerikaner att spela in hejdå-meddelanden till Michelle. De pratar om hur hon har inspirerat och berört, vad hon har betytt för dem. När Michelle Obama sedan hoppar fram bakom gardinen som en överraskning skapas väldigt fina och rörande möten.

Talet på Tuskegee University

När Michelle Obama besökte på Tuskagee University i Alabama, ett universitet som mestadels består av svarta studenter, talade hon öppet och personligt om hur det är att vara svart i USA och rasismen hon mött som first lady.

Carpool karaoke

En folklig Michelle Obama åker bil James Corden och sjunger Stevie Wonder, Beyoncé och Missy Elliot. Det är omöjligt att inte älska henne!

Mom dancing

Som ett sätt att uppmärksamma hälsoinitiativet ”Lets move” och inspirera föräldrar att röra på sig tillsammans med sina barn visar Michelle Obama upp sin bästa mammadans hos Jimmy Fallon.

Talet på Demokraternas partikonvent 2016

Talet där hon hejar på och backar upp Hillary Clinton som presidentkandidat, reflekterar över åren i Vita huset och levererar de citatvänliga orden ”when they go low, we go high”.

Foto: Shutterstock

Min historia

Min historia

Michelle Obama
Storpocket
Köp boken

En sida till? Fortsätt läs!