Följ med Stefan Ahnhem under en dag i Köpenhamn
Artiklar

Följ med Stefan Ahnhem under en dag i Köpenhamn

Stefan Ahnhem, författaren till kriminalserien om Fabian Risk, berättar om hur en vanlig dag i hans liv ser ut, från frukost till cocktail. Följ med!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Stefan Ahnhem / Thron Ullberg
Publicerad: 02 oktober 2019

Stefan Ahnhem, författaren till kriminalserien om Fabian Risk, berättar om hur en vanlig dag i hans liv ser ut, från frukost till cocktail. Följ med!

7.00
Väcker barnen och lagar gröt med en egen blandning. Sätter på musik, viktigt med bra högtalare i köket, något som barnen att vakna och bli på gott humör. Kan vara allt från Queen till Samir & Viktor. Min fru fixar matlådor. Här i Danmark måste eleverna alltid ta med egen mat. Därefter tar jag barnen till skolan som endast ligger ett stenkast från där vi bor.

8.30
Kör ett pass på gymmet som mer eller mindre ligger vägg i vägg med barnens skola. Brukar bli fyra, fem dagar i veckan. Jag kör aldrig gruppträningar utan vill vara ensam i min egen bubbla med hög musik i lurarna. Har just tagit fram en spellista med sextio låtar. Frågar ni mig är det troligen den bästa träningslista som någonsin gjorts. För er som är intresserade kommer jag att lägga ut och dela den på Facebook.

9.30
Väl hemma igen stänger jag in mig på kontoret och svarar på lite mejl som uppvärmning innan jag sätter igång med mitt egentliga arbete: att skriva. Mitt mål ligger på 400-500 ord under förmiddagen. I starten av en ny bok kan det vara svårt att hinna med, medan det i slutet utan problem brukar kunna bli det dubbla.

Läs mer: Stefan Ahnhem: ”Det kan hända att Fabian Risk själv dör”

13.00
Lunchpaus, ofta hemma men någon gång i veckan går jag ut och lunchar med någon kollega. Här i Köpenhamn finns det flera duktiga och trevliga spänningsförfattare. Vad det däremot inte finns är en massa lunchrestauranger som i Sverige. Här äter folk oftast på kontoret. Men jag har ändå lyckats hitta några smultronställen, t.ex. Granola på Værnedamsvej på Vesterbro.

14.00
Jag försöker alltid lägga möten på eftermiddagen, så att skrivandet är avklarat. Nu inför boksläppet brukar det bli en hel del, bland annat på mitt danska förlag, och den senaste tiden har jag cyklat i pendeltrafik till Nordisk Film för att träffa manusförfattarna som är i full gång med att utveckla tv-serien Risk.

16.00
Gör research, till exempel nu med den senaste boken X sätt att dö har jag varit så ofta på Tivoli att jag fått skaffa årskort.

17.00
I mån av tid sätter jag mig på ett fik med min anteckningsbok och låter tankarna och idéerna flöda fritt. Det är oftast i planeringsstadiet men även när jag stöter på lite större problem i historien. Än så länge har det faktiskt inte hänt att det inte funnits någon lösning. Det kan inte vara vilket fik som helst, utan det måste vara rätt stämning, och nu efter två år i Köpenhamn har jag äntligen hittat det perfekta stället, Paludan Bogkafé som ligger mitt i stan.

Missa inte! Tessa Hadley: ”Jag kände mig som en bluff”

19.00
På kvällen (ja, vi äter sent) är det jag som oftast står för middagen. Dels för resten av familjen men också för vänner då det nästan alltid är någon på besök som har vägarna förbi, och som tur är har vi ett riktigt stort matbord.

21.00
Går på bio med min fru. Både hon och jag är utpräglade stadsmänniskor, och just där vi bor har vi ett stort urval av biografer, teatrar och konsertställen på gångavstånd.

23.00
Ska det vara en riktig guldkant på dagen så avslutas den med en god drink eller ett glas vin på Lidkoeb som är en fantastisk cocktailbar lite längre upp på vår gata.

00.00
Dags att säga godnatt.

Den sista spiken

Den sista spiken

Stefan Ahnhem
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!