Ulf Lundell – renässansman och rockstjärna
Artiklar

Ulf Lundell – renässansman och rockstjärna

Han har fått epitetet nationalskald och är en av våra stora kulturpersonligheter. Ulf Lundell har sedan debuten med Jack gett ut ett pärlband av album och romaner – och är nu aktuell med Vardagar 8 och Vardagar 9. Här har vi listat alla Vardagar böckerna och tio övriga utvalda böcker som vi varmt rekommenderar.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: J Davis
Publicerad: 17 maj 2023

Han har fått epitetet nationalskald och är en av våra stora kulturpersonligheter. Ulf Lundell har sedan debuten med Jack gett ut ett pärlband av album och romaner – och är nu aktuell med Vardagar 8 och Vardagar 9. Här har vi listat alla Vardagar böckerna och tio övriga utvalda böcker som vi varmt rekommenderar.

Det har gått drygt 45 år sedan Ulf Lundell debuterade med Jack. Boken har kallats 70-talets stora generationsroman och få svenska böcker har haft en sådan genomslagskraft i sin samtid. Titeln var en blinkning till Jack Kerouac, beatförfattaren som skrev den inflytelserika romanen On the road, och även Lundells roman skulle komma att inspirera.

Romanen handlar om rumlaren, romantikern och rebellen Jack Råstedt som drömmer om ett liv som författare och musiker. Den första delen utspelar sig år 1970 – huvudpersonen bor i en stuga i Vitabergsparken på Södermalm och tillsammans med sina bohemiska vänner söker han extasen genom musik, sex och rus. De lever vilt och för nuet, festar i både Stockholm och på Gotland och ser med förakt på det som kallas knegartillvaro. De drömmer om ett fritt liv, ett slags evigt sommarlov. Men i den andra och framför allt tredje delen av boken har tonen blivit mörkare, den stora festen är över, eller i alla fall den tidigare och problemfria glädjeyran. Jack trycktes först i 2000 exemplar men kom att säljas i 200 000. Ulf Lundells genombrott var massivt.

Ulf Lundell på omslaget till ”Jack”. Foto: Joakim Strömholm

I slutet av 70-talet ger han ut en rad album, bland annat Ripp rapp, och i början av 80-talet kommer Kär och galen som med låten ”Öppna landskap” gör honom till nationalskald. När Dagens Nyheter lät läsarna nominera sina favoriter ur den svenska sommarpoesin hamnade hans låt ”Rom i regnet” bland de sju finalisterna.

Hans kändisskap har från början varit mångfacetterat. Under sina 45 år som artist och författare har Ulf Lundell hunnit ge ut ett trettiotal album, varit ute på otaliga turnéer och skrivit ett tjugotal böcker. Bland annat trilogin som består av Saknaden, Friheten och Värmen, men också diktsamlingar och pjäser.

Läs mer: 10 klassiska generationsromaner att upptäcka

Vardagar från 2018 blev Ulf Lundells återkomst som författare. Boken, som var hans dagboksurval från 2017, fick fina recensioner och Åsa Linderborg skrev att han hade gjort något så unikt som skrivit ytterligare en generationsroman. I dagboksböckerna skriver han om allt från författartillvaron och familjelivet till naturen och politiken. Det handlar om livet just nu, men här finns också tillbakablickar. Nu är han aktuell med den sjätte och sjunde delen.

 

Här är alla Vardagar

10 övriga utvalda böcker av Ulf Lundell:

Bok 1

Jack av Ulf Lundell

Inbunden
Köp boken

Debutromanen  om författarnovisen och rumlaren Jack och hans irrfärder i den stora huvudstaden under 70-talets första hälft. Vad som i början kan te sig som en Bellmansk glädjeyra utvecklar sig i Jack med tiden till en allt dystrare backanal. Så är det nämligen: älskar man vinet får man huvudvärk, älskar man livet i allt för hög grad får man snubbliga fötter och skrikigt hjärta. Få svenska romaner har haft en sådan genomslagskraft!

Bok 2

Allt är i rörelse av Ulf Lundell

Allt är i rörelse utspelar sig under under delar av 2010 och 2011. Romanen handlar om den berömda fotografen Joar ”Red” Cirroan som bor ensam i ett hus vid havet. Han är 60, har fått sin första pension och får på helgerna besök av en viss Anne som ibland får honom att tro att tvåsamheten är det rätta. Han funderar över vad han ska göra de kommande 20 åren? Och på varför han skulle leva sitt liv så djävla upproriskt? Inte alls som sin bror Niclas med firma, fin fru, barn och villa med den rätta utsikten… Han borde ha sagt nej då man ringde honom från New York och ville ha en retrospektiv bok, en soffbok, men förskottet var så smickrande tilltaget. Nu måste han sammanställa materialet från sitt liv, från allt det som gjorts i det förgångna. Bilderna, kamerorna, kvinnorna, skandalerna. Och katastroferna – även den sista.

Bok 3

Visenterna

Ulf Lundells Visenterna från 2014 är en roman om en allt mer alienerad samtid. Bokens huvudperson, författaren Frank Kornfeldt, är upprörd över det mesta. Omvärlden. Sakernas tillstånd. Hur landet ligger. Erén har lämnat honom, kommit samman med en Lustigkurre. Det kan man bli upprörd av. Allians i 8 år kan göra vem som helst upprörd. Frank närmar sig 65-årsdagen. Dagen P. Som i pension. Vad göra nu? Lägga ner? Fortsätta som förut? Eller ska det ställas om till något helt annat? Ett ensamhetsexperiment inleds. Själv. Naturen, fåglarna, djuren. Stjärnorna och kosmos. Människorna på avstånd. Nog av dom. Men i minnena lever dom vidare, gör sig ständigt påminda, härjar, viskar och gapar. Upprördheten måste mildras. Man kan få infarkt. Även vinkranarna måste stängas. Lättare sagt än gjort. Och vilka är visenterna som står dolda, dolska i skogarna?

Bok 4

En öppen vinter av Ulf Lundell

Inbunden
Köp boken

En öppen vinter är en ärlig och utlämnande samling prosalyriska texter. Det är nedteckningar, reflektioner och dagboksblad som handlar om åren före 60, om det som varit och det framtida som ännu inte tagit form. Om kärlek och liv, lycka och sorg, drömmar, rädslor och besvikelser – och döden litegrann.

Bok 5

6 pjäser av Ulf Lundell

flexband
Köp boken

Efter mer än trettio år som romanförfattare, lyriker, artist, kompositör och konstnär debuterade Ulf Lundell 2009 som pjäsförfattare. I denna bok finns Kejsardyk, Backstage, Offpist, Como, Oriental och Cristallo  – sex pjäser samlade i en volym, sex separata dramer som också bildar en sorts helhet. De handlar om relationer och om vår samtid. Om kärlek, sex och vänskap, politik och våld. De skildrar människor som talar med varandra och förbi varandra  på hotellrum, på en strand, i en insnöad alpstuga, i en backstageloge, vid ett frukostbord.

Bok 6

Vädermannen av Ulf Lundell

Inbunden
Köp boken

I Vädermannen har Ulf Lundell återvänt till Sverige. Till ett Österlen som han gripande vackert beskriver, ett landskap lika utsatt för vädrets makter som människan för sin ovissa framtid. Här befinner sig Georg, en konstnär som närmar sig sextio och som försöker leva i nuet och acceptera saker som de är. Men det som är, är komplicerat och att åldras är allt annat än lätt.

Bok 7

Värmen av Ulf Lundell

Inbunden
Köp boken

Värmen, den avslutade delen i en trilogi, är historien om Poul, hans vän Bull och Pouls assistent och sedermera älskarinna Sunny. Poul är drygt femtio, en musiker bosatt i Skåne och Stockholm men med en ständig längtan söderut. Vad ska han göra av sitt liv och vad har han kvar att ge som artist?  Berättelsen rör sig i miljöer i Cannes, Schweiz, Skåne och Stockholm med miljöbeskrivningar i äkta Lundellsk anda. Attackerna mot Sverige av idag är häftigare än någonsin tidigare. Men främst skriver han med stort allvar och mod om att vara människa. Och om längtan efter kärleken när man nått livets mittpunkt och måste rannsaka det som varit. Ulf Lundells röst är unik.

Bok 8

Friheten

Friheten, den andra delen i Lundells trilogi, handlar om medelåldersförfattaren Tom Wasser. Vi får följa hans tillvaro på Södermalm, Österlen och Italien. Han ser tillbaka på ett liv som tycks ha skrivits mer än det levts. Men nu är han fri för förpliktelser och han skriver inget. Så vad gör man med friheten?

Boken kan finnas på Bokbörsen eller att låna på bibliotek.

Bok 9

Saknaden av Ulf Lundell

Inbunden
Köp boken

Svartsjukan och sorgen rasar inom Florian sedan hans äktenskap med Anna tagit slut. Det är en kall oktober, en fin höst och bakom sig har han en sommar fylld av saknad, galenskap, sprit, uppträden och skandaler. Nätter med sömnlöshet och dagar av ångest. Han försöker måla men inspirationen vill inte infinna sig. Saknaden är en samtidsroman om den förlorade kärleken och om sökandet efter den nya.

Bok 10

Tårpilen

Tårpilen, Ulf Lundells sjätte roman, berättar om Lenton, en separerad, olycklig flerbarnsfar med tilltagande problem. Han dricker för mycket och trasslar till relationer. Lenton är författare. Han har dragit sig undan uppmärksamheten för att avsluta ett manus. Han hyr en liten stuga vid en havsvik. Det är vinter. Samtidigt som han skriver på romanen uppehåller han en vidlyftig korrespondens med många olika personer. Genom breven, skrivna mellan januari och mars 1987, växer ett människoöde och en handling fram.

Boken kan finnas på Bokbörsen eller att låna på bibliotek.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!