Nästa år är det 45 år sedan Ulf Lundell debuterade med Jack. Boken kallas för 70-talets stora generationsroman och få svenska romaner har haft en sådan genomslagskraft. Titeln var en blinkning till Jack Kerouac, beatförfattaren som skrev den inflytelserika romanen On the road, och även Lundells roman skulle komma att inspirera.
Romanen handlar om rumlaren, romantikern och rebellen Jack Råstedt som drömmer om ett liv som författare och musiker. Den första delen utspelar sig år 1970 – huvudpersonen bor i en stuga i Vitabergsparken på Södermalm och tillsammans med sina bohemiska vänner söker han extasen genom musik, sex och rus. De lever vilt och för nuet, festar i både Stockholm och på Gotland och ser med förakt på det som kallas knegartillvaro. De drömmer om ett fritt liv, ett slags evigt sommarlov. Men i den andra och framför allt tredje delen av boken har tonen blivit mörkare, den stora festen är över, eller i alla fall den tidigare och problemfria glädjeyran. Jack trycktes först i 2000 exemplar men kom att säljas i 200 000. Ulf Lundells genombrott var massivt.

Ulf Lundell på omslaget till ”Jack”. Foto: Joakim Strömholm
I slutet av 70-talet ger han ut en rad album, bland annat ”Ripp rapp”, och i början av 80-talet kommer ”Kär och galen” som med låten ”Öppna landskap” gör honom till nationalskald. När Dagens-Nyheter i juni i år lät läsarna nominera sina favoriter ur den svenska sommarpoesin hamnade hans låt ”Rom i regnet” bland de sju finalisterna.
Hans kändisskap har från början varit mångfacetterat. Under sina 45 år som artist och författare har Ulf Lundell hunnit ge ut ett trettiotal album, varit ute på otaliga turnéer och skrivit ett tjugotal böcker. Bland annat trilogin som består av Saknaden, Friheten och Värmen, men också diktsamlingar och pjäser.
Läs mer: 10 klassiska generationsromaner att upptäcka
Vardagar från 2018 blev Ulf Lundells återkomst som författare. Boken, som var hans dagboksurval från 2017, fick fina recensioner och Åsa Lindeborg skrev att han hade gjort något så unikt som skrivit ytterligare en generationsroman. I dagboksböckerna skriver han om allt från författartillvaron och familjelivet till naturen och politiken. Det handlar om livet just nu, men här finns också tillbakablickar.
Läs mer: Ett Lundellskt ögonblick på Österlen