Foto: Shutterstock Älskar du House of the Dragon? Här är böckerna för dig
Boktips

Älskar du House of the Dragon? Här är böckerna för dig

Den efterlängtade prequel-serien till Game of Thrones är äntligen här och varje måndag får vi återvända till Westeros för att följa den storslagna berättelsen om huset Targarygen. Här listas nio böcker som kan fylla tiden medan du väntar på nästa avsnitt.

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 13 januari 2023

Den efterlängtade prequel-serien till Game of Thrones är äntligen här och varje måndag får vi återvända till Westeros för att följa den storslagna berättelsen om huset Targarygen. Här listas nio böcker som kan fylla tiden medan du väntar på nästa avsnitt.

Bok 1

Kampen om järntronen av George R. R. Martin

mp3 på cd
Köp boken

En självklar första läsning är givetvis böckerna som ligger till grund för tv-serien Game of Thrones: Kampen om järntronen-serien. George R. R. Martin har hittills skrivit sex böcker i serien Sagan om is och eld — och ytterligare fler böcker ska komma. Här får du fördjupningar i de karaktärer du älskar och hatar och ännu fler detaljer om striderna, äventyren och de politiska intrigerna. Böckerna har dessutom fått helt nya omslag i storpocket!

Översättare: Louise Thulin
Bok 2

Alvblod av Andrzej Sapkowski

danskt band
Köp boken

I Andrzej Sapkowskis Witcher-serie, som nu även finns på Netflix, får vi följa häxkarlen och monsterjägaren Geralt som försöker finna sin plats i en fiktiv medeltida värld. I mer är hundra år har människor, dvärgar, gnomer och alver levt tillsammans i fred. Men tiderna har förändrats, den falska tryggheten är slut och nu strider släktena igen – och de skonar varken varandra eller sina egna.

Översättare: David Szybek
Bok 3

Kirke av Madeline Miller

Storpocket
Köp boken

Det kan hända att du minns Kirke som den vackra häxan i Odysséen som förvandlade Odysseus manskap till svin. Hon anses vara den första häxan i västerländsk litteratur, och i Madeline Millers bok får hon äntligen en egen, episk äventyrsberättelse. En saga för vuxna full av magi, förtrollning, resor och mirakel. Dessutom menar vissa att det är Kirke (Circe på engelska) som Cerseis namn i Game of Thrones kommer ifrån.

Översättare: Niclas Nilsson
Bok 4

Rosornas krig av Conn Iggulden

Rosornas krig är en bokserie som utspelar sig i 1400-talets England under det inbördeskrig som utkämpades om tronen. Här är det mindre drakar och iszombies och mer politiska intriger, kungligheter och blodiga slag, men även George R. R. Martin inspirerades av denna historiska tidsperiod. Perfekt läsning för den som är historieintresserad och älskar att läsa om det politiska spelet.

Översättare: Leif Jacobsen

Missa inte! 20 episka romaner för riktigt stora läsupplevelser

Bok 5

Ringarnas herre av J. R. R. Tolkie

Om du läser fantasy har du knappast undgått att höra talas om J.R.R Tolkiens trilogi om härskarringen. Tolkien räknas som en viktig förgrundsgestalt inom genren och hans böcker har inspirerat många av dagens fantasyförfattare. Liksom House of the Dragon och Game of Thrones bjuds du in i en enastående värld, fylld med episka strider och äventyr. Det en berättelse om kampen mellan det goda och det onda.

Översättare: Erik Andersson, Lotta Olsson

Bok 6

Det mörka tornet av Stephen King

Storpocket
Köp boken

Stephen Kings stora fantasiepos om världar fulla av skönhet, grymhet, mod, förräderi och magi. Vi får möta Roland av Gilead, den sista revolvermannen, en ensam hämnare ständigt på väg genom ett ödelagt land på jakt efter mannen i svart. En stor, episk läsupplevelse i åtta delar.

Översättare: John-Henri Holmberg

Bok 7

Children of blood and bone: Solstenen av Tomi Adeyemi

Zélie Adebola minns hur det var när Orïsha var ett land som sjöd av magi. Det fanns i varje träd, varje eldsflamma och varje våg. Så är det inte längre. Under en hänsynslös kungs styre har både magin och de människor som kunde kontrollera den utplånats. Det här har lämnat Zélie föräldralös och hennes folk utan hopp. Men hon har en chans att slå tillbaka mot monarkin och göra Orïsha till ett magiskt land igen. Tillsammans med den förrymda prinsessan Amari måste Zélie övervinna den lömska kronprinsen, som är fast besluten att förinta magin för gott. Children of blood and bone: Solstenen har nått stora framgångar utomlands och passar dig som lockas av fantasy med mytologiska och magiska inslag.

Översättare: Carina Jansson

Läs mer: 10 böcker som blev världsfenomen

Bok 8

Nordiska myter av Neil Gaiman

Inbunden
Köp boken

Om du tycker att karaktärerna i House of the Dragon och Game of Thrones är intrigerande och brutala, vänta tills du läst om gudarna i den nordiska mytologin. I Nordiska myter– från Yggdrasil till Ragnarök återvänder Neil Gaiman till de gamla asasagorna. Med utgång från gamla tiders skrifter som Snorrre Sturlassons Eddan återberättar han de mäktiga myterna och poemen; alla dessas äventyr, kärleksförbindelser, intriger och ond bråd död. De uråldriga nordiska myterna ligger dessutom som grund i vår väv till nya berättelser – från Tolkien till Game of Thrones.

Översättare: Kristoffer Leandoer

Bok 9

Häxyngel av Margaret Atwood

Med teman som hämnd, makt, svek och en tendens att döda alla sina karaktärer är det lätt att dra paralleller mellan Game of Thrones och Shakespeare. Men om originalverken av den engelska författaren känns som en alltför stor utmaning finns det istället flera moderna tolkningar att ta sig an. I bokserien The Hogarth Shakespeare gör en rad författare egna tolkningar av Shakespeares verk, däribland Margaret Atwood. Häxyngel baseras på pjäsen Stormen och är full av illusioner, överraskningar, hämndbegär och svek.

Översättare: Ulla Danielsson, Hjalmar Manfred Svensson