Low fantasy! 9 böcker där fantasi möter verklighet
Boktips

Low fantasy! 9 böcker där fantasi möter verklighet

Low fantasy är en subgenre inom fantasy där berättelsen utspelar sig i den riktiga världen, eller en värld mycket lik vår egen. Lägg till en touch av magi i en historisk eller samtida roman, och du får ett episkt äventyr utöver det vanliga.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 05 september 2022

Low fantasy är en subgenre inom fantasy där berättelsen utspelar sig i den riktiga världen, eller en värld mycket lik vår egen. Lägg till en touch av magi i en historisk eller samtida roman, och du får ett episkt äventyr utöver det vanliga.

Bok 1

Kedja av guld av Cassandra Clare

danskt band
Köp boken

Kedja av järn är den andra delen i Cassandra Clares spännande fantasytrilogi The last hours. Serien, som inleds med boken Kedja av guld, handlar om skuggjägaren Cordelia Carstairs som sedan barnsben tränats i att strida mot demoner. När hennes pappa anklagas för att ha begått ett fruktansvärt brott, reser hon till London och dras in i en värld av glittrande balsalar och hemliga uppdrag, full av vampyrer, trollkarlar och sjöjungfrur.

I svensk översättning av Jan Risheden.

Bok 2

Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman

flexband
Köp boken

I Oceanen vid vägens slut berättar Neil Gaiman om en man som återvänder till sin barndoms trakter på den engelska landsbygden. Till en början har hans biltur inget mål, men snart står det klart vart hans undermedvetna har fört honom: till en bondgård med en liten ankdamm strax bakom. För länge sedan bodde familjen Hempstock där: elvaåriga Lettie, hennes mamma och mormor. Märkligt nog bor mamman och mormodern kvar, lika gamla som de var då för fyrtio år sedan, men Lettie är borta.

I svensk översättning av Kristoffer Leandoer.

Bok 3

Bestulen av K. Artifex

Bestulen är den första delen i serien om Evalanty av K. Artifex. Boken utspelar sig i Sverige år 2042, då magins existens är avslöjad för mänskligheten, som nu lider under de Mörka makternas belägring. Europa har ödelagts i en storm av våld, fattigdom och misär. Efter veckor av tortyr och experiment på en forskningsanläggning har Maisie Brummet förlorat livsviljan. Eftersom hon inte kan minnas sitt förflutna är hon omedveten om krafterna som har väntat i århundraden på hennes födelse och varför. Vem är hjälten och vem är skurken?

Bok 4

Spiritus av Linda Åkerström

danskt band
Köp boken

Fantasytrilogin Bloksberg handlar om en alldeles vanlig plats och om människor som dig och mig. Men den handlar även om en uråldrig värld, där vi möter dödsviskare, demoner och ren ondska. I den andra delen, Spiritus, befinner sig Heddy, Rachel och Eli befinner på flykt i Bloksbergs förrädiska vildmark. Lucaz har ingått ett förbund med den mörkaste av alla varelser och för att stoppa honom från att ta över världen måste Heddy bryta förbundet. Men det är ett farligt uppdrag, om hon blir påkommen kommer hon att straffas med döden eller, än värre…

Bok 5

Eldfödd av Stephen King

För att tjäna lite extra pengar ställer collegestudenterna Andy och Vicky upp som försökspersoner i ett experiment för USA:s underrättelsetjänst. Snart märker de att experimenten ger dem övernaturliga krafter – krafter som blir ännu starkare, rent av livsfarliga, när de blir kära och får barn. Dottern Charlie har ärvt förmågan att framkalla eld med tankekraft – pyrokinesi.

I svensk översättning av Jimmy Hofsö.

Läsa också! Stephen Kings bästa böcker — från 1970-talet till idag

Bok 6

Percy Jackson: Född till hjälte av Rick Riordan

Tänk om de gamla grekiska gudarna träffade och blev förälskade i vanliga dödliga människor, och dessutom fick barn med dem? Tänk om du var ett av de barnen? Percy är en 12-åring med dyslexi och ADHD – och har lite problem med sin verklighetsuppfattning. Så när det dyker upp monster i hans liv vet han inte vad han ska tro. Det visar sig att de grekiska gudarna fortfarande tar aktiv del i människornas liv, och en av dem är Percys pappa.

I svensk översättning av Anders Bellis.

Bok 7

Den röda falken av Caroline Hurtig

Den röda falken är en historisk fantasyroman. Livia Falk är Göteborgs bästa jägare. Hon har dedikerat sitt liv åt att jaga främmande monster som besitter mänskliga kroppar och tar död på själen. Hon har siktet inställt på att befria världen från denna invasion, men under ett uppdrag sker något oväntat. Händelsen är startskottet för ett äventyr som tar Livia ner i Europa, till Paris och Rom. Ju mer hon lär sig om världen utanför hennes Göteborg, desto mer börjar Livia tvivla på sig själv och sitt kall.

Bok 8

American Gods (svensk utgåva) av Neil Gaiman

Bara dagar innan Shadow friges från fängelset nås han av nyheten att hans fru Laura dött i en mystisk bilolycka, och hela hans värld rasar samman. På flygresan hem till begravningen skakas planet av en våldsam storm, och en man som kallar sig mr Wednesday presenterar sig för Shadow och påstår sig vara en före detta gud och kungen av Amerika. På något sätt verkar han veta precis allt om Shadow och erbjuder honom ett jobb som hans livvakt. Shadow, som inte har någon annan stans att ta vägen, tar jobbet men upptäcker snart att hans roll i Wednesdays planer är farligare än han någonsin hade kunnat föreställa sig.

I svensk översättning av Ylva Spångberg.

Bok 9

Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo

Alex Stern upptäckte tidigt att hon hade en förmåga att se övernaturliga väsen, hoppade av grundskolan utan fullständiga betyg och trädde in i en skum värld av droger och missbruk. Tjugo år gammal, som enda överlevande efter ett blodigt morddrama, får hon vid sjukhussängen plötsligt en andra chans: Att börja studera vid Yale, ett av världens mest prestigefulla elituniversitet, med alla avgifter betalda.
Men vad är haken? Varför just hon?

I svensk översättning av Sabina Söderlund.

Missa inte! En guide till Dark academia – mörker och drama i universitetsmiljö

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!