Nu vill alla ha tråkigt! Här är de största hälsotrenderna 2024

Nu vill alla ha tråkigt! Här är de största hälsotrenderna 2024

2024 blir året då en osäker omvärld får oss att vilja gå in i oss själva, diskutera livets stora frågor - och ha tråkigt! Cecilia Viklund, "hälsoförläggaren" på Bonnier Fakta, har spanat in vilka hälsotrender som kommer gälla under det nya året. Läs och lär!

Av: Cecilia Viklund
Cecilia Viklund
Illustration: Miroslav Šokčić från boken Dopaminfasta
Publicerad: 02 januari 2024

2024 blir året då en osäker omvärld får oss att vilja gå in i oss själva, diskutera livets stora frågor - och ha tråkigt! Cecilia Viklund, "hälsoförläggaren" på Bonnier Fakta, har spanat in vilka hälsotrender som kommer gälla under det nya året. Läs och lär!

Idag speglar hälsotrenderna mer än någonsin den omvärld vi lever i. Går vi ur askan i elden, eller mot en ljusare framtid? För att hantera både samtid och vår egen hälsa är 2024 året då vi medvetet vill ha tråkigt, men också tiden för att prata om livets stora frågor. En del av svaren hittar vi måhända genom att göra retrospektiva djupanalyser av oss själva – tuggandes frysta grönsaker.

Cecilia Viklund

1. Filosofernas återkomst

Vi har länge och mycket pratat om psykisk hälsa och ohälsa, men i och med att omvärlden är svajigare och otäckare än någonsin (krig, gängvåld och miljöhot) börjar vi ställa andra frågor – och vi behöver något att hålla oss i. Om vi tidigare mest jagade lycka, börjar vi nu också greppa efter sätt att hantera motgångar och lidande. Vi behöver något mer! Kanske också i avsaknad av religiositet i Sverige. I det börjar vi nu också blicka bakåt mot de gamla filosofierna och religionerna. Andliga och existentiella frågor tar mer och mer plats. Nu är alltså tiden för existentiell hälsa att kliva in på scenen här. Kanske är det så att moderna filosofer blir våra nya influensers?

Boktips: Filosofernas återkomst

Plånboksvänlig hälsa

Vildhonung, färsk avokado och färska bär, krispiga sugar snaps, mandelsmör och matchapulver … En stor del av de råvaror och produkter vi matats med som hälsomåsten de senaste åren har blivit dyra. Svindyra. Samtidigt som de flesta av oss har mindre i plånboken. Men hur är det egentligen, är näringsvärdet i frysta grönsaker och bär verkligen sämre – eller är de bara mindre instagramvänliga? Om du är beredd att skippa postandet på sociala medier och i stället fokusera på ett plånboksvänligt sätt till dig och familjen så finns det lösningar. Ekonomin behöver således inte slå mot hälsan.

Boktips: Plånboksvänlig hälsa

Tillbaka till barndomen

Efter många år med ett stark tonvikt på KBT-baserade metoder och resonemang där fokuset är tydligt riktat framåt med konkreta åtgärder syns nu många tecken på att pendeln börjat svänga. Vi börjar återigen blicka tillbaka till barndomen, leta orsaker och trauman i det förflutna och analyserar i freudiansk anda samtidigt som jungianerna blir allt fler. Vågar man hoppas på att vi landar i det perfekta mötet däremellan?

Boktips: tillbaka till barndomen –

Förstå, acceptera och hantera dina mindre trauman

Meg Arroll

Köp boken
Boktips: tillbaka till barndomen

Dopaminfasta

Upp med handen alla som saknar fokus, närvaro och tålamod – och dessutom nosar på den där väggen titt som tätt. Ett av bekymren är förstås vår digitala livsstil. Minns du hur mycket TID du hade före 2007? Det är inte heller bara våra egna (till stor del av uppkopplingen) hektiska liv, världen knackar på. Låt 2024 vara året då vi får – tar oss! – lite mer lugn och ro, då vi värnar vår hjärna och vår tankeverksamhet. Om du inte vill testa ”sound bath” i grupp funkar skogen också som medicin – eller varför inte gå all in och köra en paus från intryck och alltför många dopaminkickar? Det är hett att ha tråkigt 2024.

Boktips: pausa –

Utbrändhet : Vetenskapen bakom och vägen tillbaka

Hedvig Söderlund

Köp boken
Boktips: pausa

Växtbaserad livsstilskost

Trodde du att den gröna vågen var över? Tänk om. Landets mest trendkänsliga restauranger tävlar om att visa upp nya gröna lunchproteiner av oväntade sädesslag. I New York har ett större antal sjukhus gått över till att servera växtbaserad kost som förstahandsval till inneliggande patienter. De nya Nordiska Näringsrekommendationerna har blivit grönare (för både hälsan och planeten) och när Världscancerfonden samlar den bästa forskningen på området blir slutsatsen att merparten av kosten bör vara växtbaserad, om vi vill ha mesta möjliga skydd från cancer av det vi stoppar i oss.

Boktips: växtbaserad livsstilskost –

Kostens kraft : en vetenskaplig genomgång av matens potential

David Stenholtz

Köp boken
Boktips: växtbaserad livsstilskost –

Den goda maten : Medelhavets smaker, livsstil & hemligheten bakom friskt åldrande

Henrik Ennart, Charlotte Fredriksson

Köp boken
Boktips: växtbaserad livsstilskost –

Absolut Food pharmacy

Lina Nertby Aurell, Mia Clase

Köp boken
Boktips: växtbaserad livsstilskost

Cecilia Viklund
Cecilia Viklund

Cecilia Viklund är hälsoboksförläggare på Bokförlaget Forum/Bonnier Fakta. Ständigt i jakt på ny kunskap, trender och briljanta författare.

Läs mer