Har du en lässvacka? Se hit!
Boktips

Har du en lässvacka? Se hit!

Tiden verkar inte räcka till. Lugnet vill inte infinna sig. Koncentrationen tryter. Det är svårt att fastna i handlingen. Känner du igen dig? Kanske har du hamnat i en lässvacka. Vi har samlat våra bästa tips för att komma ur den!

Av: Moa dahlgren
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 10 mars 2020

Tiden verkar inte räcka till. Lugnet vill inte infinna sig. Koncentrationen tryter. Det är svårt att fastna i handlingen. Känner du igen dig? Kanske har du hamnat i en lässvacka. Vi har samlat våra bästa tips för att komma ur den!

1. Välj ut en mysig plats

Börja med att välja ut en lugn och mysig plats att läsa på. Kanske kryper du upp i soffan eller bäddar ner dig i sängen. Eller har du ett sådant fantastiskt fönster där man kan krypa upp med en filt? Välj en plats där du vet att det är lugnt, där inga yttre omständigheter kan störa din läsning. För har du väl satt dig bekvämt och börjar få flyt kan det vara förödande när något stör din koncentration.

2. Välj en bok du verkligen tänkt läsa

Har du länge tänkt att du ska läsa den där gamla klassikern? Eller har den där deckaren stått på din lista i evigheter? Unna dig att läsa just den boken. Det är en lyx att få läsa något du länge längtat efter att läsa. Och har du ingen sådan bok, be då om hjälp. Du har säkert massa kompisar med långa boklistor.

3. Gör tid för läsandet

Försök inte pressa in läsandet på måfå. Då kommer det där lugnet aldrig att infinna sig. Gör istället tid för läsningen. Planera in nån timme på eftermiddagen eller kvällen där du kan fokusera enbart på läsningen och prioritera den.

4. Läs i bra ljus

Se till att du har en riktigt bra läslampa. Eller ännu bättre, läs i dagsljus. Utan bra ljus kommer du kisa och då får du ofta ont i huvudet. Och vad stör läsningen om inte ett bultande huvud?

5. Gör läsningen till en mysig stund

När du har valt din mysiga plats, gör hela läsningen till en mysig stund. Bunkra upp med en tekanna och kanske en bit choklad. Gör läsningen till ett mysigt och ganska lyxigt avbrott i vardagen, inte bara i sinnet utan också fysiskt.

6. Sätt en deadline

Detta kan funka för vissa, inte alla, men det kan vara värt att testa. Ge dig själv en deadline för din läsning. Kanske ett datum då du ska vara klar. Eller ett visst antal sidor varje vecka. På så sätt kommer du göra tid för din läsning på ett helt annat sätt. Eftersom du vet att du måste bli klar.

7. Bokcirkla

Inte nog med att du sätter en deadline, så får du också ett sammanhang genom boken. Du får nya inputs som du själv kanske inte tänkt på. Du får ut något av läsningen, mer än bara för dig själv. Dessutom får du hjälp med valet av bok. Förmodligen är det någon ny spännande bok eller en riktig gammal klassiker ni kommer att läsa. Även detta koncept kan passa bättre för vissa. Men återigen, ge det en chans!

Är du sugen på att testa? Gå med i Selma Stories egen bokcirkel Kollektivet.

8. Låt dig inspireras

Gå på författarträffar och events. Strosa runt på bibliotek och bokhandlar. Lyssna på folk som pratar om böcker och läs om böcker. Du kommer inte bara få lästips utan också massa spännande information som kan trigga din läsning. Att dessutom få strosa runt i miljöer fyllda med böcker kan vara ett balsam för själen. Gamla brutna bokryggar eller nya kritvita sidor, bara det kan inspirera dig till läsning.

9. Läs en ungdomsbok

Om det inte funkade med den där boken du så länge tänkt läsa, testa då en ungdomsbok. Dessa böcker är ofta lätta att komma in i, har ett högt tempo och är ofta väldigt spännande. Kanske vill du läsa om någon bok du älskade i tonåren. Eller så kan du testa på någon ny storsäljare.

Kolla in vår systersajt Bokiño för tips på bra ungdomsböcker. Kanske något spännande fantasy-äventyr eller en riktig hjärtekrossare.

10. Lyssna på en ljudbok

Funkar det ändå inte? Ge dig själv en paus från läsandet och lyssna istället på en ljudbok. Du får precis samma berättelse men du kan fokusera på annat samtidigt. Det kan vara lättare att göra tid för att lyssna. Med ljudboken kan du multi-taska, städa eller kanske träna, samtidigt som du får ta del av den där sorgliga, roliga eller spännande berättelsen.

Vill du ha tips på bra ljudböcker? Läs mer här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer