8 romaner med ishockey i handlingen
Boktips

8 romaner med ishockey i handlingen

Ishockey är en sport som går långt bortom resultattavlan. Här listar vi åtta romaner som ger dig de mänskliga berättelserna bakom varje skott, tackling och mål.

Av: SelmaStories
Fotograf: Midjourney
Publicerad: 21 november 2023

Ishockey är en sport som går långt bortom resultattavlan. Här listar vi åtta romaner som ger dig de mänskliga berättelserna bakom varje skott, tackling och mål.

Bok 1

Björnstad av Fredrik Backman

Fredrik Backmans trilogi om hockeystaden Björnstad har nått bästsäljarlistan i New York Times och blivit en TV-serie på HBO. I denna berättelse följer vi Peter, som återvänder hem efter en karriär som hockeyproffs, och Mira, som kämpar med sin karriär som advokat. Här finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap, samt 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men när ett brott inträffar blir det tydligt hur villigt ett samhälle, förfört av framgång, kan vara att blunda för vissa saker och hur långt vi är beredda att gå för att skydda våra barn.

Missa inte! Allt du behöver veta om serien Björnstad.

Bok 2

Snedsteget av Elle Kennedy

Någonsin hört talas Hockey romance? Snedsteget är den andra boken i Elle Kennedys populära Off Campus-serie, där varje bok följer en av hockeykillarna i det gemensamma huset på Briar U. John Logan kan få vilken tjej han än önskar, men han har hakat upp sig på sin bästa väns flickvän. Trots försök att distrahera sig med fester och andra kvinnor. En kväll råkar han knacka på fel dörr och möter Grace Ivers, som omedelbart börjar ta upp allt mer plats i hans tankar. Ett avgörande misstag leder dock till att han måste göra allt i sin makt för att vinna tillbaka henne.

Översättare: Sabina Söderlund

Bok 3

Bit ihop! av Marie Oskarsson och Ida Björnstad

Bit ihop! är den första delen i en serie om den ibland oerhörda pressen som läggs på unga idrottsutövare. Men framför allt är det en bok som kretsar kring ishockey – rivalitet, vänskap, sköna dragningar och puckar som sprätts upp i nättaket! Marie Oskarsson har skrivit boken tillsammans med Ida Björnstad, som har en unik insikt i svensk och transatlantisk ishockey tack vare sin närhet till NHL och bakgrund som ishockeyjournalist.

Bok 4

Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley

Daunis Fontaine har aldrig riktigt passat in; varken i sin hemstad eller på det närliggande Ojibwa-reservatet. En familjetragedi har fått henne att lägga studiedrömmarna åt sidan, och den enda ljuspunkten i tillvaron är Jamie, det lokala hockeylagets något hemlighetsfulle stjärna. Men ett chockerande mord blir startskottet på en brottsutredning där Daunis motvilligt går med på att jobba under täckmantel för FBI.

Översättare: Emilia Fjeld

Bok 5

Låt mig bara vara din av Peter Sundberg

Adam har allt. Men är det verkligen så? Han har en framgångsrik hockeykarriär i Nordamerika, bor i en lyxig lägenhet på Manhattan och har en flickvän som som tilldrar sig andra killars blickar. Trots detta bär han på en tung hemlighet, en hemlighet som han har hållit gömd under hela sitt vuxna liv. En dag dyker det upp ett brev från Sverige, som gläntar på den garderobsdörr som Adam desperat har försökt hålla stängd.

Bok 6

Icebreaker av Hannah Grace

Våren 2024 kommer Hannah Graces älskade romance-bok Icebreaker på svenska.

Under hela sitt liv har Anastasia Allen kämpat för att bli en del av Team USA. Och allt verkar gå enligt plan när hon får med ett stipendium till University of California, Maple Hills, och en plats i deras konståkningslag. Inget kan hindra henne, inte ens Nate Hawkins, kaptenen för hockeylaget. Nate, som är lagkapten, har sitt fokus på att leda sitt lag på isen. Det blir dock en utmaning när en anläggningsfel tvingar dem att dela en skridskobana med konståkningslaget, inklusive Anastasia, som uppenbarligen inte tål honom…

Bok 7

Istid av Tom Malmquist

På sin dödsbädd ber sportjournalisten Thomas Malmen Malmquist, sin son Tom att skriva om spelskandalen. Men i sin sorg ignorerar han faderns önskan. Tio år senare är Tom jämngammal med fadern när han avslöjade härvan med uppgjorda matcher, och hot och livvakter blev en del av familjens vardag. Tom minns den lovande ishockeykarriären och hur allt smulades sönder i spåren av faderns förfall.

Bok 8

Sebbe sa nej av Niclas Christoffer

Sebbe flyttar till Skellefteå för att gå på hockeygymnasiet. Han har svårt att passa in i killgruppen som har en hård och tuff jargong. För att undvika att verka svag dricker han alkohol på en fest och hamnar i säng med en tjej – men sedan tar saker en skrämmande vändning. Niclas Christoffer har tidigare behandlat ämnen som anorexi, självskadebeteende och sexmissbruk i sina böcker. I Sebbe sa nej ger han en stark röst åt utsatta unga killar i metoo-debatten.

Bok 9

Rinkside av Sara Dahlin

Bonustips! 

Sara Dahlins skönlitterära debut är en kombination av lyrik och hockey. Rinkside är en diktsvit om längtan, väntan och kärlek till is. Att bo på en plats där hockeyn och bygdens lag påverkar allt.

En sida till? Fortsätt läs!