5 romaner om fotboll
Boktips

5 romaner om fotboll

Från gräsplanens känsloladdning till omklädningsrummets innersta hemligheter - vi tipsar om fem romaner som har fotboll i fokus.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 10 augusti 2023

Från gräsplanens känsloladdning till omklädningsrummets innersta hemligheter - vi tipsar om fem romaner som har fotboll i fokus.

Bok 1

Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Britt-Marie, 63 år och som har svårt för oordning lämnar ett 40-årigt äktenskap bakom sig. Hon landar i Borg, ett samhälle i kris där bara fotboll och en pizzeria håller ut. Trots sitt motstånd  blir hon motvilligt tränare för ungdomslaget i fotboll. Britt-Marie var här berättar om en kvinna som längtat efter att börja leva och samhällen där gemenskapen hålls vid liv med hjälp av fotboll och gemenskap vid pizzabordet.

Bok 2

Fever pitch av Nick Hornby

Fever pitch är mer än bara en fotbollsbok. Nick Hornbys debutbok blev en stor succé i England, och berörde läsare långt bortom sportens gränser. Boken dyker djupt in i författaren passion för Arsenal, men den utforskar också barn- och vuxenliv, relationer, det engelska klassamhället och livets stora beslut.

Boken finns inte längre i bokhandeln men garanterat på antikvariat och bibliotek, samt som ljud och e-bok.

Översättning: Erik Andersson

Bok 3

Bränning av Jack Hildén

Det är 2018 och Frank står lojalt med vännerna på läktaren för att heja på AIK i Allsvenskan. Men medan laget blomstrar på planen, upplever Frank kriser i sitt personliga liv – hans förlag avvisar hans manus och kärlekslivet går snett. Trots yttre oroligheter blir fotbollen hans fasta punkt. Bränning ger en insikt i klackkulturen och dess kollektiva passion, särskilt när omvärlden verkar krackelera.

Bok 4

Det finns bara två David Beckham

Englands framgångar i fotboll väcker sportjournalisten Alfie Bakers misstankar. Han tror att det ligger en skandal bakom deras framgång. Alfies dröm att se England vinna VM kolliderar med hans känsla för sanning och rättvisa. Det finns bara två David Beckham av John O´Farrell är en blandning av detektivhistoria, sportmemoar och satir, som kritiskt granskar FIFA:s korruption.

Boken finns inte längre i bokhandeln men garanterat på antikvariat och bibliotek, samt som ljudbok.

Översättare: Pia Printz

Bok 5

En av elva av Anderas Alm

I En av elva står fotbollstalangen Patriks karriär på spel när en skada får omgivningen att tvivla. Samtidigt kämpar tränaren Josef med att behålla sin position trots externa påtryckningar och politik utanför planen. Mellan sportchefens krav, mediernas skrutande ögon och supportrars förväntningar, inser Josef att han spelar ett farligare spel än han förväntade sig. Boken lyfter fram fotbollens baksida, med maktspel och spelare som schackpjäser i ett större spel.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.