6 skäl till att vi älskar Jan Mårtenson
Artiklar

6 skäl till att vi älskar Jan Mårtenson

Sugen på att läsa deckare utan våld och hemskheter, och samtidigt lära dig något om historia, konst eller arkitektur? Testa en Homan-deckare, skriven av ex-diplomaten Jan Mårtenson, aktuell med Tsaren. Vi listar sex skäl till varför vi läsare älskar Jan!

Av: Tove Kullenberg
Fotograf: Cato Lein
Publicerad: 03 maj 2023

Sugen på att läsa deckare utan våld och hemskheter, och samtidigt lära dig något om historia, konst eller arkitektur? Testa en Homan-deckare, skriven av ex-diplomaten Jan Mårtenson, aktuell med Tsaren. Vi listar sex skäl till varför vi läsare älskar Jan!

För att han skrivit över 70 böcker – och inte tycks tröttna

Det tål att upprepas: 74 böcker. Sjuttiofyra. Hur är det ens möjligt? Ingenting tycks vara omöjligt i Jan Mårtensons värld. Betänk att författandet har pågått vid sidan av ett intensivt yrkesliv: från arbetet som diplomat med hela världen som arbetsfält – stationerad i bland annat Rio de Janeiro, Schweiz och Paris – till att bli chef på Kungens kansli och biträdande generalsekreterare i FN.

Idag är Jan Mårtenson 90 år, och har dragit ned på takten något. Men inte vad gäller skrivandet. Det tackar vi för.

Foto: Ingrid Giertz

Foto: Ingrid Giertz

Hans fiktiva karaktär Homan är mer levande än de flesta

Jan Mårtenson är mest känd för sina Homan-deckare, där huvudkaraktären heter just Homan – Johan Kristian Homan. Och vill man veta mer om honom, så finns detaljerad information i böckerna. Vi vet allt – var han föddes (i Viby prostgård i Närke), hur högtider firades i hemmet, var han gick i folkskolan och hur universitetsåren var (han läste konsthistoria i Uppsala, men framför allt var han engagerad i studentmiljön). Och mycket, mycket mer.

Idag lever Homan i Gamla stan, där han driver antikaffär. Och samtidigt rör sig i skumma miljöer, för Homan tycks alltid hamna mitt i händelsernas centrum, av någon konstig anledning.

Homan är en typisk antihjälte. Han gillar inte våld, han avskyr blod – svimmar till och med när han ska ta sänkan – och ”skulle skjuta sig själv i foten om han måste använda pistol”. (Psst! Läs mer här.)

… och har ett helt sällskap till sin ära

Ni hör ju, Homan är någon man faktiskt skulle kunna umgås med. Och det finns det flera som vill göra – ett helt sällskap, närmare bestämt! HomanSällskapet grundades 1982 på Grythyttans Gästgivaregård och har som ”syfte att främja kunskapen om Johan Kristian Homan och dennes liv”, enligt föreningens stadgar. Det ordnas sammankomster, flera om året, ”för spridande av kunskapen om Homan”.

Homansällskapet med Jan Mårtenson i mitten

Homansällskapet med Jan Mårtenson i mitten

Jan Mårtenson lär oss saker vi inte visste att vi ville veta

”De är riktiga mysdeckare och man lär sig alltid något: historia, arkitektur, konst osv och/eller så får man sig en bit ”onödigt vetande” som bara är roligt” skriver en läsare. Och visst är det så! Jan Mårtenson är kolossalt allmänbildad – och för alla som är något som helst intresserade av historia eller humaniora i största allmänhet är hans böcker en skattkista!

Homan väcker vår aptit

Det är ingen slump att Homan-sällskapet bildades på Grythyttan. För Homan älskar mat, precis som Jan Mårtenson själv. I varje Homan-bok finns minst ett (mördande gott) recept. Och det bästa av allt – de är lätta att laga, och ligger inom ramen för Homans hushållsbudget (som är låg). Kuriosa: I boken Mord på menyn fick vi en sammanställning av alla recept från böckerna, med spännande anekdoter från Johan Kristian Homans värld.

Och deckarna saknar våld

Alla som är trötta på makabra detaljer och onödigt våld i populärkultur räcker upp en hand! Vi är nog många idag som behöver ta en paus från den våldsamma värld en del deckare beskriver. Här kan man andas ut – inga blodiga beskrivningar, styckade kvinnolik eller makabra mord så långt ögat når. Puuuuuh.

Tsaren

Tsaren

Jan Mårtenson
Inbunden
Köp boken
Tsaren

Tsaren

Jan Mårtenson
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!