23 miljoner sålda böcker, ändå vet du förmodligen inte hur han ser ut
Artiklar

23 miljoner sålda böcker, ändå vet du förmodligen inte hur han ser ut

Han är en fixstjärna inom ungdomslitteraturen, utsedd till en av de 100 mest inflytelserika personerna av Time Magazine och har fem miljoner följare på Twitter.
Men vem är egentligen John Green? VI har grottat ned oss.

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 04 april 2020

Han är en fixstjärna inom ungdomslitteraturen, utsedd till en av de 100 mest inflytelserika personerna av Time Magazine och har fem miljoner följare på Twitter.
Men vem är egentligen John Green? VI har grottat ned oss.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Senaste boken heter Sköldpaddor hela vägen ned. Här möter vi Aza Holmes – en smart, nördig och rolig tjej, just en sådan person som läsarna mött i flera av John Greens tidigare böcker. Men Aza är också en hårt ansatt tonåring. Hon lider av tvångstankar och psykisk ohälsa. Och det låter ju tungt. Men eftersom författaren är den han är kan vi lita på att berättelsen är både lite skruvad och rolig. Och ja, det finns kärlek med i bilden.

John Greens femte roman är hans mest personliga, har han sagt i intervjuer.

Foto: Marina Waters

Foto: Marina Waters

Författaren har lidit av tvångstankar sedan barnsben. ”Vissa delar var riktigt svåra att skriva”, har han uttryckt i intervjuer. ”Att ha tvångstankar är en del av mitt liv, och det kommer förmodligen vara det så länge jag lever. Under lång tid var min psykiska ohälsa omöjligt att prata om, jag kände så mycket skam.”

Men genom att skriva har John Green istället fått möjlighet att ”skaka om problemen och titta på dem, utifrån”.

Sex år har gått sedan Förr eller senare exploderar jag  kom – romanen som gjorde John Green till en riktig superstjärna. Boken har sålt i över 23 miljoner exemplar sedan dess. En makalös siffra, oavsett genre. Så här skrev Lev Grossman på Time Magazine om boken, som toppade 2014 års boktopplista på samma tidning: ”It is a love story, one of the most genuine and moving ones in recent American fiction, but it’s also an existential tragedy of tremendous intelligence and courage and sadness.”

John Green gjorde praktik som sjukhuspräst – för ja, under en period i tidiga tjugoårsåldern var det präst han ville bli. Men möten med sjuka barn och ungdomar i livets slutskede blev avgörande för John Green, och det var då han förstod att han skulle satsa på sitt skrivande istället. Det gav också inspiration till Förr eller senare exploderar jag.

Filmatiseringen av boken, som heter The fault in our stars på engelska, hade premiär 2014 och blev – förstås – också en riktig succé. Hans trogna fans mobiliserade sig och vallfärdade till biograferna, och petade ned storfilmer med både Tom Cruise och Angelina Jolie från förstaplatserna på biotoppen.

John Green var aktiv i arbetet med filmatiseringen. Först var han inte såld på Shailene Woodley, som sedermera fick rollen som Hazel. Men när han fick se hennes tårdrypande audition ändrade han sig. Han var ofta med under filminspelningen, och Shailene Woodley har senare berättat: ”John Green lyssnar inte bara på unga vuxna (young adults), utan han behandlar alla människor som han möter som egna planeter, snarare än bara som några av hans egna små månar.”

Även boken Pappersstäder blev en bejublad filmatisering. Och även denna gång var John Green mycket engagerad. Många bilder twittrades ut på författaren tillsammans med de olika skådespelarna – fotomodellen Cara Delivgne, till exempel, som här gjorde skådisdebut. Och filmen innehåller även en ”voice-cameo” av John själv.

John Green debuterade 2005 med boken Efter Alaska (Looking for Alaska). Den skrev han när han arbetade som assistent på Booklist, en litterär tidskrift. Där fick han efter en tid själv recensera böcker, och det var då han insåg att det där med att skriva böcker – det kanske han kunde pröva att göra själv. Under tre år skrev han på kvällar och helger tills han kände sig någorlunda nöjd med resultatet. Efter Alaska hamnade aldrig på topplistorna – inte då, iallafall – men han tilldelades Printz Award, ett av de största litterära priserna inom ungdomsboksgenren.

”När jag själv blev pappa började jag intressera mig mer av föräldrarna i mina böcker. Innan har jag inte gjort det. Har man bra föräldrar så finns de mest i periferin i ens liv, särskilt när man är ung. Då behöver man inte fundera så mycket över dem. Jag hade fantastiska föräldrar, och därför har jag inte ägnat så mycket tid över att tänka på dem”, har John Green själv berättat.

John Green är inte bara en framgångsrik författare – han var också väldigt tidigt ute med att vlogga. På vlogbrothers lägger han sedan 2007 (!) upp korta filmklipp själv eller tillsammans med brodern Hank. (Från början var vloggen ett sätt för dem att kommunicera sinsemellan, Brotherhood 2.0 kallade dom det.)

Har du förresten hört talas om Nerdfigthers? Det blev Johns och Hanks egna community, en samlingsplats för “people who are made of awesome instead of bones and organs. It is their mission to decrease worldsuck and increase global awesome. Essentially, if you want to be a Nerdfighter, you are one. Own your nerdiness.” Ledorden är: “Don´t forget to be awesome”, som till och med Barack Obama hälsade till John Green I en uppmärksammad Youtube-konversation . ”Det var antagligen någon medarbetare som viskade till honom att han skulle säga det precis innan han gick in i rummet”, har John Green sagt i en intervju. ”Men det gjorde inget, jag blev ändå så väldigt glad.”

Av Tove Kullenberg

Källor

https://www.theguardian.com/books/2017/oct/14/john-green-turtles-all-the-way-down-ocd-interview
http://www.digitalspy.com/movies/feature/a577541/who-is-john-green-a-crash-course-on-the-fault-in-our-stars-author/
https://www.goodreads.com/interviews/show/828.John_Green
http://www.nerdfighteria.com/
https://www.nytimes.com/2017/10/10/books/john-green-anxiety-obsessive-compulsive-disorder.html

Sköldpaddor hela vägen ner

Sköldpaddor hela vägen ner

John Green

En sida till? Fortsätt läs!