Marie Lok Björk: ”Så får du en jämställd jul”
Artiklar

Marie Lok Björk: ”Så får du en jämställd jul”

Av: Utanprofil
Fotograf: Gabriel Liljevall
Publicerad: 06 december 2021

Planera julklappsinköpen, slåss om julskinkor på Ica och gräva fram julpyntet på vinden. Och självklart ett ständigt ansvar för att stämningen är sådär härligt mysig. Marie Lok Björk guidar dig till en mer fridfull och jämställd jul.

Julen, precis som andra högtider, är en tid då många kvinnor upplever stor stress. När gamla traditioner förs in trillar jämställdhetsambitionerna ut, och arbetsfördelningen blir raskt ojämn. Skillnaderna mellan hur män och kvinnor upplever julstressen är stor, det visar ständigt nya studier. Men så behöver det inte vara.

Läs mer: Så delar ni lika på hushållssysslorna — experten tipsar

Att leva jämställt är inte bara ett sätt att få en mer fridfull jul, det är dessutom en kärleksgaranti som får er relation att bestå. Många skilsmässor sker efter sommarsemestern och julledigheten. Vilket inte är så konstigt. Att vara ständigt stressad och känna att en tar allt ansvar för familj och barn är ingen bra grogrund för kärlek.

Marie Lok Björk, författare till boken Vi ska ha barn — handbok i jämställt föräldraskap, är expert på området och guidar dig till en mer fridfull och jämställd jul.

Julpynt

”Hen bryr sig inte, så om det ska bli julfint så är det jag som måste fixa det!” hör jag många kvinnor säga som förklaring till varför det är just de som rafsar i jullådor, hänger upp julstjärnor, fixar adventskalendrar till barnen och bakar lussekatter. Men stämmer det verkligen? Har du vågat prova?

Ta makten över ditt eget julfirande och gör det som du mår bra av.

Faktum är att jämställdhet bygger på samspel. Det är lätt att ta ett kliv bakåt och släppa ansvaret om en kan vila i att någon annan styr upp. Det är först när det inte sker som det blir tydligt vad som inte sker per automatik. Så släpp det bara, och se vad som händer. Blir barnen ledsna för att de inte har någon julkalender så är det båda föräldrars ansvar (om ni är två), och dessa ledsna barnaögon kanske är just det som kan få din partner att vakna. Eller så är det ingen som ens saknar allt glitter och alla juleljus, och då kanske du inser att du pyntat och stressat helt i onödan, för att leva upp till en norm som varken du eller din familj njuter av.

Julfirandet

Försök att inte vara den som styr upp allt och har en plan för julen redan på midsommardagen. Vad händer om någon annan får utrymme att ge förslag och planera? Och vad händer om du (och din familj) åker utomlands? Står alla andra släktingar handfallna utan vare sig julgran, julklappar eller julmat? Förmodligen inte.

Testa och känn på att du kanske inte är så oumbärlig som du tror, det kan vara en skön insikt. Om du istället är en person som flänger runt och kastar dig mellan julfiranden för att vara alla släktingar till lags kan det vara dags att sätta ner foten. Hur vill du fira? Om du önskar att ni alla kunde förenas på en och samma plats, men vissa vägrar att fira tillsammans, så får de också lov att inse att det kanske inte går att fira jul ihop varje år. Ta makten över ditt eget julfirande och gör det som du mår bra av. Se i alla fall till att kompromissandet är ömsesidigt. Att ansvara för att din partner tillfredställer alla sina släktingars behov kan du släppa, om inte hen gör detsamma för dig?

Julgran

Julklappar

Om du har en partner — dela upp inköpen er emellan. Och då menar jag även planeringen. Att du skriver en lista på julklappar som din partner ska inhandla är inte en rättvis fördelning, då står du fortfarande för all planering och allt ansvar. Att rent praktiskt införskaffa julklappar är en enkel sak, särskilt med näthandel, men att tänka ut vad alla ska få, det är det stora arbetet, och det ni bör dela på.

Läs även: Marie Björk: ”Skit samma att magen sitter på kvinnan, det är ERT barn därinne som ska tas hand om”

Ni kan till exempel ansvara för varsitt barn (om ni har flera), eller ansvara för ett antal julklappar var eller varsin summa. Ni kan också tänka mer långsiktigt, i år köper du alla julklappar och nästa år är det din partners tur. När det kommer till släktingar kan ni, om ni har en någorlunda lika stor släkt, ansvara för er egen sida. Ta inte på dig ansvaret om din partner glömmer sin mamma, pappa och brorsbarn. Låt din partner bära skammen, först då är en förändring möjlig. Eller så kanske ni landar i att mamma, pappa, faster och syster inte bryr sig om julklappar, det kanske är en alldeles onödigt stress och press som ni nu kan släppa.

Du behöver inte ställa upp på det. Säg ifrån. No more fucks to give!

Julmat

Även här är planering och projektledning det ni måste dela på. Att ensam stå i köket och steka köttbullar kan vara rena spa-upplevelsen, men den som har sett till att alla matvaror finns hemma och att alla bidrar med vad de ska, den personen har det hett om öronen.

Kan du inte påverka hela släktens jämställdhetsambitioner så kan du i alla fall påverka fördelningen i din egen familj. Ena året kanske ni är hos din släkt, och då tar du ett större ansvar. Nästa år firar ni med din partners släkt, och då kan du backa och bli delegerad snarare än att projektleda. Försök tydliggöra ansvarsfördelningen så att du har möjlighet att helt släppa ansvaret i vissa situationer. Då minskar stressen automatiskt.

Läs också: 9 mysiga julböcker att läsa (eller lyssna på) för maximal julstämning

Julmys

Julefrid i alla ära, men hur mysigt är det att se mormor irra runt som en skållad råtta medan morfar myser i soffan framför tv:n? Och hur härligt känns det i hjärtat när barnen jublar över julklappar och din partner ler stolt, trots att hen inte handlar en endaste grej? Och är det verkligen värt att farfar får sin snaps trots att hans humör vänder lika snabbt som spriten går in? Våga trotsa gamla traditioner, och våga vägra förlegade könsnormer. Du behöver inte ställa upp på det. Säg ifrån. No more fucks to give! God jul!

Fler tips för en mer jämställd vardag, råd och övningar hittar du i boken Vi ska ha barn – handbok i jämställt föräldraskap. Läs ett utdrag här.

Av: Marie Lok Björk
Foto: Gabriel Liljevall

Handbok i jämställt föräldraskap...

Handbok i jämställt föräldraskap...

Marie Lok Björk
Kartonnage
Köp boken
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här