Kalle Lind:
Författare

Kalle Lind: "En värld där HasseåTage står i fokus är en bättre värld"

Boken HasseåTage - Humorparet som roade och retade Sverige är ett praktverk som berättar historien om två älskade gubbar. Vi har träffat författaren.

Av: Mattias Timander
Mattias Timander
Fotograf: Mattias Timander ©
Publicerad: 28 oktober 2021

Boken HasseåTage - Humorparet som roade och retade Sverige är ett praktverk som berättar historien om två älskade gubbar. Vi har träffat författaren.

Här hittar du boken om HasseåTage – Humorparet som roade och retade Sverige

Hasse Alfredson och Tage Danielsson var ”HasseåTage” med hela svenska folket. Det sätt på vilket de var kända under 1900-talets senare hälft kan enklast sägas så: de var enormt folkkära. Uppgiften att teckna porträttet över dessa ikoner har fallit på folkbildaren och underhållaren Kalle Linds axlar. En uppgift han är mycket lämpad för.

I boken tar sig Kalle Lind nämligen an sina största idoler. Sin första biografi om HasseåTage skrev Kalle när han var tolv. Den blev dessvärre refuserad av Tage Danielssons hustru Märta, som var lektör på Wahlström & Widstrand. Många år senare kom Kalle Lind att skriva en hyllad levnadsteckning över Hasse Alfredson. Och för den som kan sin HasseåTage är även den här boken full av igenkänning och goda skratt.

Kalle Lind bor i Malmö, men är på besök i Stockholm bland annat för att dela ut Cornelis Vreeswijk-stipendiet och spela in några avsnitt till sin podd Snedtänkt. Till vår glädje gick han med på ett samtal med oss om sin nya bok, över en kopp kaffe i förlagshuset. När han slår sig ned vid intervjubordet tar han förstås av sig skorna, helt i sann Beppe Wolgers- och Povel Ramel-anda. Det är nämligen inte bara HasseåTage som Kalle Lind älskar och är expert på.

Varför är du så besatt av döda gamla gubbar?

— Barn blir ju ofta besatta av olika saker, och min barndomsförälskelse blev HasseåTage. Innan dem lärde jag mig Lilla Fågelboken utantill. Men nu kan jag inte längre skilja på en enkel- och en dubbelbeckasin.

Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Foto: John Kjellström / SvD / TT ©

Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Foto: John Kjellström / SvD / TT ©

Men trots Kalle Linds uppenbart mycket stora kärlek till de han skriver om är den här boken inte alls okritiskt hyllande. Ingen hagiografi, för att citera författaren. Tvärtom framträder ett klarsynt porträtt av Sveriges två kanske viktigaste kulturpersonligheter under 1900-talets senare hälft.

Var det självklart för dig att anta en något kritisk position när du skrev?

— Jag tycker det är så man behandlar människor man respekterar. Alltså, för den unga generationen idag är HasseåTage ganska marginaliserade. De vet knappt vilka de är, eller så har de hört någon farbror nämna Hasse och Tages namn någon gång. Och min föräldrageneration å andra sidan, säger bara: ”O vad bra de är.” Men det finns ingen poäng med att bara påpeka hur bra de var. Jag vill förstå hur de fick den status de hade; och placera dem i sin tid.

Kalle Lind berättar i boken om hur de båda möttes på SR:s underhållningsavdelning på 60-talet, och att deras samarbete kom att bli epokgörande för svensk underhållningshistoria.

Hur kom det sig att de slog igenom så stort och brett?

— Utbudet och konkurrensen var mycket mindre då. När de började på Sveriges Radio fanns det bara en kanal. De kunde lära folk vad som var roligt. Hasse och Tage lär sig så otroligt mycket under radiotiden, och när de sen startar sitt eget bolag vet de exakt vad de ska och inte ska göra.

Finns det någon motsvarighet till HasseåTage idag?

— Nej. De var ju i princip statligt sanktionerade, under en tid av mycket mer begränsat medieutbud. Idag är det långt mer differentierat. Henrik Dorsin är dock direkt inspirerad av HasseåTage och deras arbetssätt, och även Galenskaparna och många fler, så traditionen är inte död.

Kalle Lind. Foto: Mattias Timander ©

Kalle Lind. Foto: Mattias Timander ©

HasseåTage var ofta mycket avantgarde och före sin tid. Är det en aspekt av deras verk vi har glömt bort?

— Ja, det tror jag. De var samtida med Monty Python, och var ofta i London och sög åt sig av det de såg där. Deras anglofili är mycket viktig. Vill man verkligen förstå HasseåTage, måste man veta att de var killar som gillade tweed. Deras dröm om paradiset var en pub på en bakgata i London; skummande öl och en tjockis vid pianot som sjunger något lite slipprigt och sentimentalt.

— Men den musik de använder till sina texter var ju nostalgisk redan då. Det är Hoagy Carmichael och Flanagan & Allen. Och kanske är det därför många idag tycker det luktar lite damm om deras nummer.

Hur kom det sig då att du föll för dem? Var du lillgammal som barn?

— Ja, jag delade mina intressen med min mamma och min mormor, och i förskolan pratade jag mer med personalen än med de jämnåriga. Jag var ett ensambarn, fast med fem syskon då. Och det är heller i stort sett ingen skillnad mellan mig nu och när jag var åtta år, förutom att jag nu är en aning större.

Kalle Lind berättar om sin barndom och sina idoler med stor värme och humor. Men kanske hade även lillgammalheten ett pris?

— På 80-talet var frågan alla ställde: Synth eller Heavy? Mitt svar på den frågan var alltid ”Povel Ramel”. Det var förstås delvis ett skämt, men det var också sant. Och visst hade jag udda intressen, men inte så udda. När jag var barn kunde man fortfarande se de här gubbarna på teve. Det var mer kultförklarat än idag.

“En värld där HasseåTage står i fokus är en bättre värld. Egentligen tror jag att intresset är ganska konstant hos den stora publiken, men de behöver påminnas ibland.”

Samtidigt som boken kommer ut tycks det under de senaste åren våras för ett ökande intresse för HasseåTage. Inte minst med tanke på Jane Magnussons stora dokumentärfilm som hade premiär på bio hösten 2019, aktuell scenshow på Cirkus samt kommande nyutgåva av Tage Danielssons saga om Karl-Bertil Jonsson. Vi frågar Kalle Lind om det inte känns lite speciellt att plötsligt ha mycket mer sällskap i sitt särintresse än han är van vid?

— Är det så att vi skådar en revival så är ingen gladare än jag. En värld där HasseåTage står i fokus är en bättre värld. Men jag har sen barnsben odlat mitt intresse oavsett hur intresserad omvärlden har varit, så jag tar det hela med visst jämnmod.

— Egentligen tror jag att intresset är ganska konstant hos den stora publiken, men de behöver påminnas ibland.

Kalle Linds HasseåTage – humorparet som roade och retade Sverige är en lika delar kärleksfull och rättvisande biografi, och den givna julklappen till Svenska Ord-nörden. Och kanske just den påminnelse svenska folket behöver.

Köp den perfekta julklappsboken här!

Köp den perfekta julklappsboken här!

Mattias Timander
Mattias Timander

Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som redaktör på SelmaStories. Instagram: @mattiastimander

En sida till? Fortsätt läs!