Släktkrönikor – 11 myllrande berättelser som spänner över generationer
Boktips

Släktkrönikor – 11 myllrande berättelser som spänner över generationer

Från familjen Buendía och deras strävanden i den colombianska byn Macondo till familjen Toimi i finska Tornedalen som aldrig kommit överens. Gillar du myllrande romaner med ett stort persongalleri? SelmaStories har listat släktkrönikor – och här hittar du både klassiker och nya titlar.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 21 september 2023

Från familjen Buendía och deras strävanden i den colombianska byn Macondo till familjen Toimi i finska Tornedalen som aldrig kommit överens. Gillar du myllrande romaner med ett stort persongalleri? SelmaStories har listat släktkrönikor – och här hittar du både klassiker och nya titlar.

Bok 1

Ödet och hoppet av Niklas Natt Och Dag

Inbunden
Köp boken

År 1434:Kalmarunionen knakar i fogarna. Erik av Pommern styr Danmark med osäker hand. Ett uppror bryter ut i norr, och den unge Måns Bengtsson skickas till Engelbrekkt Engelbrektsssons sida för att främja den ätt som bär sköld i guld och blått. Måns Bengtsson lämnar sin familj och förlorar sig i saknad. Ödet och hoppet är en episk drabbande romansvit.

Bok 2

Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Miklagård är den fjärde fristående delen i Vikingaserien, en hyllad släktkrönika som utspelar sig under vikingatiden och har många intressanta personporträtt. Året är 859 när Rindi, Ormika och trälkvinnan Disa kommer fram till Miklagård efter en lång resa från Gotland. Sällskapet har färdats hit för att sälja pälsskinn vid kejsarhovet. Den unge kejsaren vill sprida den kristna tron, men hoten är många och hovintrigerna blir tätare. Rindi lockas av tron och önskar lära sig läsa och skriva, men Ormika vägrar låta henne välja väg i livet. Samtidigt drömmer Disa sanndrömmar och varnar för kommande naturkatastrofer. Hur ska det gå för dem?

Bok 3

En lyckligare tid av Claire Lombardo

Storpocket
Köp boken

Claire Lombardo är ett litterärt stjärnskott vars debutroman En lyckligare tid hyllats av kritiker. Marilyn och David Sorenson träffades på 1970-talet, de blev förälskade och har sedan dess varit oskiljaktiga. Parets kärlek är så stark att deras barn ofta känt sig utestängda. Nu är det 2016 och de fyra vuxna döttrarna brottas med såriga relationer, alkohol och hemligheter. Kommer de någonsin få relationer som är lika starka som deras föräldrars? En lyckligare tid är ett drabbande familjedrama som spänner över 40 år och handlar om livet, kärleken, familjeband och systerskap.

Översättare: Anna Strandberg

Bok 4

Löftet av Damon Galgut

Storpocket
Köp boken

Sydafrikanska författaren David Galgut belönades med Booker-priset 2021 för romanen Löftet, en drabbande familjekrönika om det moderna Sydafrika. Berättelsen börjar 1986. Apartheidregimen går mot sitt slut och familjen Swart är på begravning. Moderns död har drivit isär familjemedlemmarna som nu bara träffas vid begravningar. Det enda som består är familjegården och de obesvarade frågorna kring ett löfte som aldrig infriats.

Översättare: Niclas Hval

Bok 5

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Storpocket
Köp boken

Släktkrönikornas släktkrönika! Gabriel García Márquezs Hundra år av ensamhet från 1967 är ett av den latinamerikanska litteraturens stora mästerverk. Boken som hör till genren magisk realism skildrar sju generationer i familjen Buendía, och vi får följa deras liv i den colombianska byn Macondo som först grundades av José Arcadio Buendía. Hundra år av ensamhet har sålt i över 30 miljoner exemplar – och 2020 kom klassikern i nyöversättning av Lina Wolff.

Översättare: Lina Wolff

Läs mer: 4 klassiska sydamerikanska författare som alla borde läsa

Bok 6

Soledad Peñas melodram av Linus De Faire

Inbunden
Köp boken

En burlesk skröna om familjeband och galenskap! Så beskrivs Linus de Faires nya roman. Genoveva Ordoñez omhändertas på ön Menorca efter att ha attackerat en präst med en frusen fisk. Uppdraget att föra hem Geno till Granada faller på Soledad, den förskjutna dottern. Snart tar dock Soledads syster Inés över vården och Soledad återvänder till ön för att umgås med sin pappa på den lokala baren, samt slutföra en pjäs hon lovat skriva åt hans amatörteatergrupp.

Bok 7

Testamente av Nina Wähä

Är man ansvarig för sin familjs synder? Och kan man egentligen göra något för att förändra historien? De är några frågor som Nina Wähä ställer i Testamente – boken som fick Augustpriset 2019. Det är en uppslukande och myllrande släktkrönika om den stora familjen Toimi i finska Tornedalen som aldrig kommit överens.

Läs mer: Norrländsk noir – 8 boktips för suggestiv läsning

Bok 8

Vi, de drunknade av Carsten Jensen

Carstens Jensens hyllade krönika om människan och havet. Vi, de drunknade är en slags sjöroman om det danska fiskarsamhället Marstal som sträcker sig över hundra år och tre, fyra generationer. Den är berättad av stadens befolkning och skriven i vi-form.

”Artonhundranittiotalet var Marstals blomstringsperiod. Vår flotta växte ända tills den bara  överträffades av Köpenhamns. Trehundrafyrtiosex skepp! Det var högkonjunktur och investeringsfeber. Alla skulle ha en del i ett skepp, till och med skeppspojken och tjänsteflickan.”

Bok 9

Drift av Jenny Holmqvist

Jenny Holmqvists debutroman spänner över både generationer och kontinenter. De tre karaktärerna i Drift är släkt, men binds också samman genom sina begär och starka längtan. Det handlar om Eva som i slutet av 40-talet flyttar till Kanada efter att hon tvingats bryta upp från sin hemstad Uppsala. Om Marta, en flicka som lever i ett slags efteråt på en gård i Thunder Bay på 60-talet och försöker förstå sin mammas försvinnande. Och om James som försöker hitta sin plats i 80-talets San Francisco dit han flyttat för att studera matematik.

Läs mer: ”Jag ville förmedla något om hur trassligt det är att vara människa”

Bok 10

Buddenbrooks av Thomas Mann

Storpocket
Köp boken

Thomas Manns Buddenbrooks har kallats för en evigt aktuell släktkrönika. Debutromanen från 1901 skildrar en familjs utveckling under fyra generationer från köpmän till konstnärer. Romanen utspelar sig i Lübeck. Författaren härstammade själv från en gammal köpmanssläkt i den staden och hans roman bygger i stor utsträckning på hans egna upplevelser. En klassiker som kommit i många nyutgåvor!

Bok 11

Simma med de drunknade av Lars Mytting

Lars Myttings släktkrönika om kärlek, krig och tillhörighet. Det är 1971 då föräldrarna till en treårig pojke hittas döda i Frankrike. Sonen Edvard hittas fyra dagar senare på ett sjukhus tolv mil bort. Ingen vet var han befunnit sig under tiden eller om det verkligen var en slump att hans föräldrar klev på en kvarglömd mina från första världskriget. Edvard växer sedan upp hos sin fåordige farfar på norska landsbygden. Och det är när hans farfar dör i början på 90-talet, och det oväntat dyker upp en vackert snidad träkista från en släkting, som Edvards tillvaro vänds upp och ner. Han beger sig ut i den stora världen för att finna svar på sitt livs frågor.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!