1. Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez
Släktkrönikornas släktkrönika! Gabriel García Márquezs Hundra år av ensamhet från 1967 är ett av den latinamerikanska litteraturens stora mästerverk. Boken som hör till genren magisk realism skildrar sju generationer i familjen Buendía, och vi får följa deras liv i den colombianska byn Macondo som först grundades av José Arcadio Buendía. Hundra år av ensamhet har sålt i över 30 miljoner exemplar – och i fjol kom klassikern i nyöversättning av Lina Wolff.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: 4 klassiska sydamerikanska författare som alla borde läsa
2. Soledad Peñas melodram av Linus de Faire
En burlesk skröna om familjeband och galenskap! Så beskrivs Linus de Faires nya roman. Genoveva Ordoñez omhändertas på ön Menorca efter att ha attackerat en präst med en frusen fisk. Uppdraget att föra hem Geno till Granada faller på Soledad, den förskjutna dottern. Snart tar dock Soledads syster Inés över vården och Soledad återvänder till ön för att umgås med sin pappa på den lokala baren, samt slutföra en pjäs hon lovat skriva åt hans amatörteatergrupp.
3. Testamente av Nina Wähä
Är man ansvarig för sin familjs synder? Och kan man egentligen göra något för att förändra historien? De är några frågor som Nina Wähä ställer i Testamente – boken som fick Augustpriset 2019. Det är en uppslukande och myllrande släktkrönika om den stora familjen Toimi i finska Tornedalen som aldrig kommit överens .
4. Vi, de drunknade av Carsten Jensen
Carstens Jensens hyllade krönika om människan och havet. Vi, de drunknade är en slags sjöroman om det danska fiskarsamhället Marstal som sträcker sig över hundra år och tre, fyra generationer. Den är berättad av stadens befolkning och skriven i vi-form.
”Artonhundranittiotalet var Marstals blomstringsperiod. Vår flotta växte ända tills den bara överträffades av Köpenhamns. Trehundrafyrtiosex skepp! Det var högkonjunktur och investeringsfeber. Alla skulle ha en del i ett skepp, till och med skeppspojken och tjänsteflickan.”
Köp boken här.
5. Drift av Jenny Holmqvist
Jenny Holmqvists debutroman spänner över både generationer och kontinenter. De tre karaktärerna i Drift är släkt, men binds också samman genom sina begär och starka längtan. Det handlar om Eva som i slutet av 40-talet flyttar till Kanada efter att hon tvingats bryta upp från sin hemstad Uppsala. Om Marta, en flicka som lever i ett slags efteråt på en gård i Thunder Bay på 60-talet och försöker förstå sin mammas försvinnande. Och om James som försöker hitta sin plats i 80-talets San Francisco dit han flyttat för att studera matematik.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: ”Jag ville förmedla något om hur trassligt det är att vara människa”
6. Buddenbrooks av Thomas Mann
Thomas Manns Buddenbrooks har kallats för en evigt aktuell släktkrönika. Debutromanen från 1901 skildrar en familjs utveckling under fyra generationer från köpmän till konstnärer. Romanen utspelar sig i Lübeck. Författaren härstammade själv från en gammal köpmanssläkt i den staden och hans roman bygger i stor utsträckning på hans egna upplevelser. En klassiker som kommit i många nyutgåvor!
8. Simma med de drunknade av Lars Mytting
Lars Myttings släktkrönika om kärlek, krig och tillhörighet. Det är 1971 då föräldrarna till en treårig pojke hittas döda i Frankrike. Sonen Edvard hittas fyra dagar senare på ett sjukhus tolv mil bort. Ingen vet var han befunnit sig under tiden eller om det verkligen var en slump att hans föräldrar klev på en kvarglömd mina från första världskriget. Edvard växer sedan upp hos sin fåordige farfar på norska landsbygden. Och det är när hans farfar dör i början på 90-talet, och det oväntat dyker upp en vackert snidad träkista från en släkting, som Edvards tillvaro vänds upp och ner. Han beger sig ut i den stora världen för att finna svar på sitt livs frågor.
Köp boken här.