Enkla kokböcker utan krångel
Boktips

Enkla kokböcker utan krångel

Att laga mat behöver inte vara svårt och överdådigt. Ibland finns inte tid eller så vill du bara att det ska gå snabbt och enkelt. Här är sju kokböcker som innehåller få steg och ingredienser.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 20 oktober 2021

Att laga mat behöver inte vara svårt och överdådigt. Ibland finns inte tid eller så vill du bara att det ska gå snabbt och enkelt. Här är sju kokböcker som innehåller få steg och ingredienser.

Bok 1

5 ingredienser av Jamie Oliver

Inbunden
Köp boken

Jamie Oliver är övertygad om att du kan få en smakrik och bra middag på bara fem ingredienser. När tiden inte räcker till eller när du inte vill göra massor av krångliga steg för att få till en vardagsmåltid är den här boken perfekt. Med fem ingredienser kan du laga 130 enkla recept och få tillgång till korta steg-för-steg instruktioner. Mer än fem råvaror gör det bara krångligt.

Bok 2

Mat på en plåt av Tareq Taylor

Inbunden
Köp boken

Spara tid och minska disken. Att laga middag på en plåt är både enkelt och gott. Tareq Taylors sunda måltidstänk genomsyrar denna kokbok med mindre kött och mer grönt. Det krävs bara några minuters förberedelser av ingredienserna och sen kan du låta ugnen göra resten av jobbet.

Bok 3

Middagskompassen av Naturskyddsföreningen , Zeina Mourtada, Paul Svensson

danskt band
Köp boken

Lättlagade och klimatsmarta måltider som är enkla att tillaga. Zeina Mourtada och Paul Svensson visar oss hur man kan gå tillväga när man vill äta god mat som tar hänsyn till miljön och samtidigt inte är för krånlig. Det finns 80 recept i boken som gynnar både dig och planeten.

Bok 4

Baka på 30 minuter av Nina Hermansen

Inbunden
Köp boken

Att ha tid för att baka i flera timmar är det få som har. Om du spontant ska bjuda över någon på fika eller helt enkelt inte vill lägga mycket tid i köket finns denna bok – Baka på 30 minuter. Härliga recept på klassiska bakverk och kakor som du kan baka på mindre än en halvtimme.

Bok 5

Superenkelt veganskt av Jessica Oldfield och Elisa Watson

Ungefär en kvart i köket är vad du behöver för att tillaga dessa måltider. Måltiderna är veganska och innehåller bara några få ingredienser. Slipp allt krångel och använd istället enkla steg för att få en god middag som dessutom gynnar miljön.

Bok 6

Portionen under tian av Hanna Olvenmark

Att laga hälsosam mat behöver inte vara tidskrävande och dyrt. Hanna Olvenmark spräcker myten och bevisar för oss att det är fördelaktigt att leva snålt, både för kroppen och plånboken. Alla recept i boken kostar max 10 kronor och är enkla att laga.

Bok 7

Gott käk utan krångel av Tina Nordström

Inbunden
Köp boken

Mat-Tina eller också Tina Nordström är en av Sveriges mest folkkära kockar. Hon kan laga avancerad och lyxig mat men hon visar också att man kan laga enkel mat som är god. Recepten i boken är till för alla och innehåller både kött eller är vegetariska.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer

Lotta Lundgren jagar receptet på Olof Palmes glass i ”Laga mig”

Lotta Lundgren är tillbaka med en ny kokbok och ambitionen är densamma som vanligt: världsherravälde. I Laga mig, som nyligen utsågs till Årets kokbok av Gourmand Awards, samsas recept på grön risotto och pekinganka med vinskola och berättelser om det oerhört hemliga receptet Olof Palmes glass.