Hur fick ni idén till boken?
– Vi har varit vänner sedan 90-talet och alltid haft mat som ett gemensamt intresse. När vi hade vår blogg Shampoo Rising på 00-talet skrev vi mycket om mat, och för något år sedan återuppstod bloggen som ett renodlat matinstagramkonto, @shampoorisingcooks. Efter ett tag hörde vår förläggare Eva av sig och frågade om vi var intresserade av att göra en bok, och gissa om vi var det!
Ni kallar boken för en matbok, inte bara en kokbok, vad är skillnaden?
– Hela tanken med vår bok är att det ska vara en bok att läsa i lika mycket som att laga mat ur. Vi har själva alltid älskat att läsa texter om mat, och mat är ju väldigt ofta förknippat med personliga minnen och berättelser. Så det kändes bättre att kalla det för en matbok än en kokbok, även om den faktiskt innehåller över 90 recept!
Vilken mat gör er nostalgiska?
– De flesta människor har starka minnen och känslor förknippade med mat, både roliga och sorgliga. Man kan minnas de som är borta genom maten de lagade, eller sådant som man brukade äta tillsammans. I boken vill vi dela med oss lite av våra personliga smakminnen, och kanske också genom det väcka lite egna minnen hos dem som läser. Det handlar mycket om barndomens mat förstås, sådant som våra föräldrar lagade – framför allt våra pappor. Vi har båda haft turen att växa upp med matlagande pappor! Vi har båda en speciell förkärlek för snäll och trösterik 70-talsmat. Sen hoppas vi förstås att boken ska sätta igång egna matminnen hos er som läser den!