”Mat blir en stark trygghetsfaktor när världen ställs på ända”
Författare

”Mat blir en stark trygghetsfaktor när världen ställs på ända”

Kris, kalas och kolhydrater är ingen vanlig kokbok. I personliga berättelser varvat med recept skriver kulturjournalisterna Annina Rabe och Anna Hellsten om allt som hör ätandet till. Om möten, minnen, fantasier och fiaskon. SelmaStories fick en pratstund med författarna.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Gabriel Liljevall
Publicerad: 14 juli 2020

Kris, kalas och kolhydrater är ingen vanlig kokbok. I personliga berättelser varvat med recept skriver kulturjournalisterna Annina Rabe och Anna Hellsten om allt som hör ätandet till. Om möten, minnen, fantasier och fiaskon. SelmaStories fick en pratstund med författarna.

Hur fick ni idén till boken?
– Vi har varit vänner sedan 90-talet och alltid haft mat som ett gemensamt intresse. När vi hade vår blogg Shampoo Rising på 00-talet skrev vi mycket om mat, och för något år sedan återuppstod bloggen som ett renodlat matinstagramkonto, @shampoorisingcooks. Efter ett tag hörde vår förläggare Eva av sig och frågade om vi var intresserade av att göra en bok, och gissa om vi var det!

Ni kallar boken för en matbok, inte bara en kokbok, vad är skillnaden?
– Hela tanken med vår bok är att det ska vara en bok att läsa i lika mycket som att laga mat ur. Vi har själva alltid älskat att läsa texter om mat, och mat är ju väldigt ofta förknippat med personliga minnen och berättelser. Så det kändes bättre att kalla det för en matbok än en kokbok, även om den faktiskt innehåller över 90 recept!

Vilken mat gör er nostalgiska?
– De flesta människor har starka minnen och känslor förknippade med mat, både roliga och sorgliga. Man kan minnas de som är borta genom maten de lagade, eller sådant som man brukade äta tillsammans. I boken vill vi dela med oss lite av våra personliga smakminnen, och kanske också genom det väcka lite egna minnen hos dem som läser. Det handlar mycket om barndomens mat förstås, sådant som våra föräldrar lagade – framför allt våra pappor. Vi har båda haft turen att växa upp med matlagande pappor! Vi har båda en speciell förkärlek för snäll och trösterik 70-talsmat. Sen hoppas vi förstås att boken ska sätta igång egna matminnen hos er som läser den!

“Nigella Lawson är vår husgudinna”

Ni skriver bland annat om att äta i krissituationer, vilken roll kan mat spela i en sådan situation?
– För många blir mat en stark trygghetsfaktor när världen ställs på ända. Hur kaotiskt allting än är finns något konstant och tröstande med att laga och äta god mat. Det har märkts inte minst nu under coronavåren, när folk har lagat mat och bakat bröd som aldrig förr. Det beror förstås på att man har spenderat mer tid hemma, men vi är övertygade om att det också handlar en hel del om tröst och trygghet.

Vilket recept ska man absolut inte missa i boken?
– Hmm, vi gillar ju alla våra recept förstås! Men vi har märkt att många fastnar för vår citronrisotto, den har blivit lite av en signaturrätt. Och den har vi själva lagat under många år. Andra recept folk lagat och gillat lite extra mycket är torsken med grönkål och syrad grädde, pastan med den bredbara salamin ‘nduja och en budapestlängd med rabarberkompott, som är en perfekt sommarefterrätt. Och så har vi ett grymt kapitel med cocktails, missa inte det!

Har ni några matförebilder?
– Massor! Det var en av de saker som förde oss samman när vi lärde känna varandra. Vi älskar båda att läsa och laga mat av till exempel Nigel Slater, Marcella Hazan, Hiram, Elizabeth David, Julia Child, Anna del Conte… och förstås Nigella Lawson som är vår husgudinna.

Kris, kalas och kolhydrater

Kris, kalas och kolhydrater

Annina Rabe, Anna Hellsten
Inbunden
Köp boken
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!