10 spännande böcker om drömresmålens baksida
Boktips

10 spännande böcker om drömresmålens baksida

Alla har väl någon gång drömt om idylliska stränder och turkosa hav. Men vad gömmer sig egentligen bakom turistparadisens fasad? SelmaStories har listat tio böcker om drömresmålens baksida.

Av: Linnéa Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 04 januari 2023

Alla har väl någon gång drömt om idylliska stränder och turkosa hav. Men vad gömmer sig egentligen bakom turistparadisens fasad? SelmaStories har listat tio böcker om drömresmålens baksida.

Bok 1

Ingen du älskar kan dö av Anna Platt

Inbunden
Köp bok

Anna Platt är en framgångsrik manusförfattare som nu släpper sin andra bok, efter den kritikerrosade debuten Vi faller

Ingen du älskar kan dö utforskar sorgens olika stadium och handlar om 3 personer med 3 hemligheter på 3 platser i Europa. Läraren Lena, som förlorat sin dotter flyttar till Mallorca och hittar en död man under renoveringsarbetet på hennes nyinköpta tomt. På Irland söker Shane efter sin biologiska far, och i Stockholm letar Bianca efter sin försvunne bror…

Bok 2

Det glömda barnet av Donna Leon

En bokserie som utspelar sig den vackra och bland turister populära staden Venedig i Italien. Kommissarie Brunetti är mitt uppe i ett känslig ärende när hon får ett samtal från sin fru Paola. En dövstum man som har hjälpt till på kemtvätten har hittats död, och Paola tror inte på förklaringen att han skulle ha överdoserat sömnmedel. Brunetti gräver i dödsfallet och förvånas över hur lite man vet om den döde mannen. Ingen känner till hans namn, han finns inte i några register, det är som om han aldrig existerat. När Brunetti pratar med mannens mamma får han en känsla av att hon döljer något.

Bok 3

Andra sidan månen av Mari Jungstedt

En isande kall nyårsdag hittas ett nyförälskat par mördat i en badtunna på en enslig gård på Höga Kusten. Mannen är svensk, men bosatt i Málaga och kvinnan är spanjorska. Paret har skjutits ihjäl med pilbåge. Fallet visar sig ha kopplingar till ljusskygga miljöer i Marbellas nedgångna hamnkvarter och skrämmande händelser i det förflutna. Hector Correa blir ansvarig för utredningen från spanskt håll och till sin hjälp har han svenskan Lisa Hage.

Bok 4

Ensam ö av Britt Peruzzi

Nice har sakta hämtat sig från det första covid-året och är redo för en glittrande Medelhavssommar. Men två mystiska försvinnanden gör slut på friden. Kommissarie Alda Luppi kallas hem från sin semester och får ansvar för båda utredningarna. Vad har hänt 8-åriga Léon som försvann på vägen mellan skolan och gitarrlektionen? Och har 19-åriga Chloé från Nice avvikit frivilligt från ett svenskt karmelitkloster eller har hon blivit utsatt för ett brott? I en kamp mot klockan försöker Alda lösa inte bara dessa fall utan även ett olöst mord som länge tyngt hennes samvete.

Översättare: Sofia Schuetz

Bok 5

Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal

Inbunden
Köp boken

Debutromanen Vi röstar om vi saknar mamma kretsar kring tre systrar, en fladdrig mamma och en charterö fylld av förväntningar. På dagen solkräm och sand och på kvällen, när lamporna tänds längs bargatan, kan nästan vad som helst hända: kärlek, hångel, sex – och att någons hemliga önskan blir sann. Den att en mamma ska försvinna. Vi röstar om vi saknar mamma är berättad ur tolvåriga mellansysterns Kornelias perspektiv.

Bok 6

Hör mig viska av Mons Kallentoft

Det har nu gått fem år sedan Tim Blancks sextonåriga dotter försvann under en festresa på Palma. De tidigare spåren har lett honom fel, men väl tillbaka på Palma får han nya ledtrådar i sitt sökande. De för honom från Mallorca till fastlandet, in i en hänsynslös värld av handel med människoliv. Han dras allt djupare ner i sitt eget mörker, och trots att han anar att han blivit en bricka i ett mycket större spel är han beredd att offra allt för att hitta sin dotter.

Läs mer: Mons Kallentoft: ”Jag vill visa vem som är den bästa författaren”

Bok 7

Himmelsdalen av Marie Hermanson

Dalen mellan bergen i Schweiz är ett paradis på jorden. Eller åtminstone ett paradis för människor med vissa psykiska åkommor, som behöver vila upp sig i lugn miljö och med professionell omvårdnad. Daniel kommer till Himmelsdalen för att besöka sin tvillingbror Max, som han haft sporadisk kontakt med. Max vill att de ska byta plats så att han hinner ordna upp lite privata affärer. Bara några dagar. Daniel ger med sig, och Max ger sig av. Men kommer inte tillbaka. Daniel förstår att Max är mycket mer manipulativ och farlig än han någonsin har trott. Och det värsta är: så är alla andra i Himmelsdalen också.

Bok 8

Bungalow av Åke Edwardson

Bungalow är en roman om livsval, försoning och det förflutnas långa skuggor. Kalle Edwards är tillbaka i Sydostasien. Orsaken: hans dotter Jenny är försvunnen. Senaste livstecknet kom från Bangkok där hon bodde på ett backpackerställe och sms:ade att hon skulle fortsätta till Malaysia och snart höra av sig igen. Det var över en månad sedan. Nu är hennes mobil avstängd. Kalle beslutar sig för att flyga till the Big Mango och i sitt sökande efter Jenny återvänder han till platser där han var 45 år tidigare.

Läs mer: ”Att kombinera eufori och undergång – det är vad riktigt skrivande handlar om”

Bok 9

Under floden  av Staffan Nordstrand

Under floden är första delen i en trilogi som berättar om den grymma världen bakom turistparadisens fasad. Det är berättelsen om fjortonåriga Prims familj under en dramatisk tid. Prims vänner hamnar i klorna på människohandlare, hennes mamma hjälper amerikanska agenter att leta kvarlevor att ta hem till USA, och farfar – vapensmugglaren – har något stort på gång. För Prim själv går vägen från den fattiga hembyn via »uppfostringsbordeller« i norra Thailand till Phuket. Boken bygger på verkliga livsöden. Personerna i boken har fått andra namn, men alla platser finns i verkligheten.

Bok 10

Kackerlackorna av Jo Nesbø

Jo Nesbøs andra roman om Harry Hole utspelar sig i ett Thailand fjärran från det svenska semesterparadiset. En nära vän till Norges statsminister knivhuggs till döds på ett sjaskigt motellrum i Thailand. I ambassadörens portfölj påträffas bilder på nakna pojkar. För att undvika en politisk skandal skickas kommissarie Harry Hole till Bangkok, där han i hemlighet ska hjälpa utrikesdepartementet att hantera mordet. Men Harry Hole är ingen diplomat. Hans allt annat än försiktiga metoder kommer väl till pass när han inser att hans landsmän försöker hindra sanningen från att komma fram.

Översättare: Per Olaisen

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!