Lars Kepler – här är hela bokserien av deckarduon
Boktips

Lars Kepler – här är hela bokserien av deckarduon

Att kalla Lars Keplers deckarserie för en succé är ingen överdrift. Böckerna om kriminalkommissarie Joona Linna har sålt i över femton miljoner exemplar och har läsare över hela världen. Här har vi listat alla böcker i serien!

Av: SelmaStories
Fotograf: Ewa Marie Rundquist
Publicerad: 14 oktober 2022

Att kalla Lars Keplers deckarserie för en succé är ingen överdrift. Böckerna om kriminalkommissarie Joona Linna har sålt i över femton miljoner exemplar och har läsare över hela världen. Här har vi listat alla böcker i serien!

Duon Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril är ett av Skandinaviens mest framgångsrika författarpar – och vi förstår varför.

Det har gått över elva år sedan Hypnotisören, den första Kepler-boken, gavs ut. Det gifta författarparet hade båda gett ut böcker på egen hand när de bestämde sig för att skriva en kriminalroman ihop. Manuset som de skickade in anonymt blev antaget och aldrig tidigare har en svensk bok sålts till utlandet med en sådan framgång redan innan den publicerats i Sverige. I en tidigare intervju med SelmaStories har paret, som läst deckare i hela sina liv, berättat att de i början bara ville skriva den bok de själva skulle vilja läsa.

– Vi visste inte om någon skulle vilja läsa det vi skrev. Succén känns fortfarande overklig. Vi reser en hel del i världen och träffar läsare, men mest av allt sitter vi hemma och skriver. Och då händer det ibland att man inser att det faktiskt inte är en dröm och då pirrar det till i magen.

För att fira tioårsjubileet gav författarduon ut en ny version av Hypnotisören. De insåg att deras stil och berättarteknik hade utvecklats under åren och i Black edition, som nu är den officiella versionen av boken, har de rappat upp tempot och stramat till kapitlen. De har också lagt till nya scener och gett Joona Linna en större roll.

Vi passar på att fräscha upp minnet och listar alla böcker av paret Kepler!

Bok 1

Hypnotisören - Black edition av Lars Kepler

I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen. Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det. Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet.

Bok 2

Paganinikontraktet av Lars Kepler

En sommarnatt hittas en kvinna död på en stor fritidsbåt som driver runt i Stockholms skärgård. Hennes lungor är fyllda av bräckt vatten, men det finns inga spår av detta vatten på kläderna eller resten av kroppen.
Nästa dag hittas en man död i sin paradvåning på Östermalm. Mannen hänger i en snara från lampkroken i taket. Hur har det gått till? Det är högt i tak och det finns inte en enda möbel i hela rummet, ingenting att klättra på. Trots det är kommissarie Joona Linna övertygad om att det rör sig om självmord. Han har givetvis rätt. Mannen har tagit sitt eget liv, men självmordet avslutar inte fallet, utan blir istället upptakten till ett hisnande intensivt och farligt förlopp.

Bok 3

Eldvittnet av Lars Kepler

Flora Hansen kallar sig för spiritistiskt medium och har i många år försörjt sig på att låtsas att hon kan tala med de döda. En kväll i augusti läser hon på löpsedlarna om ett fruktansvärt mord som skett på en sluten anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende. Flora Hansen bestämmer sig för att ringa polisen och hävda att hon har kommit i kontakt med den dödas ande. Den tekniska undersökningen pekar entydigt på att mördaren är en av de intagna, en snäll och tystlåten flicka som rymde från anstalten samma natt som mordet skedde. När Joona Linna börjar undersöka hennes förflutna visar det sig att hon inte alltid varit så snäll.

Bok 4

Sandmannen av Lars Kepler

En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan han greps av Joona Linna. Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering. Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom. Någon måste ta sig in och vinna seriemördarens förtroende.

Bok 5

Stalker av Lars Kepler

Ett filmklipp skickas till Rikskriminalpolisen. Någon har stått i trädgården och smygfilmat en kvinna genom fönstret. Nästa dag hittas hon död till följd av bestialiska skär- och sticksår.
En ny film kommer till polisen, men det finns ingen möjlighet att identifiera kvinnan innan tiden rinner ut.
Maken som hittar henne mördad blir så traumatiserad att han städar hela huset och bäddar ner henne i sängen. Han kan ha sett något avgörande, men hans akuta chocktillstånd hindrar polisen från att genomföra sina förhör.
Psykiatrikern Erik Maria Bark kallas in för att hypnotisera honom – men det mannen berättar i den djupa transen får Erik att börja ljuga för polisen.

Bok 6

Kaninjägaren av Lars Kepler

Joona Linna har suttit två år på den slutna anstalten Kumla när han förs till ett hemligt möte. Polisen behöver hans hjälp för att stoppa den gåtfulle mördaren som går under namnet Kaninjägaren.
Den enda länken mellan offren är att de alla hör ett barn läsa upp en ramsa om kaniner innan mördaren kommer.
Ödets tärningskast placerar överraskande tevekocken Rex Müller mitt i händelsernas centrum. För första gången ska han ta hand om sin son Sammy. Men istället för tre lugna veckor blir det en fruktansvärd kamp på liv och död.
Joona Linna och Saga Bauer är tvungna att börja samarbeta i hemlighet för att stoppa Kaninjägaren innan det är försent.

Bok 7

Lazarus av Lars Kepler

En död man hittas i en lägenhet i Oslo. När polisen öppnar frysboxen i köket gör de ett fruktansvärt fynd. Offret visar sig vara en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. Några dagar senare kontaktar en tysk kommissarie Joona Linna och ber om hjälp med ett mordfall på en camping utanför Rostock. Joona förstår att mönstret som framträder är vansinnigt och samtidigt omöjligt att ignorera. Vissa skulle kalla det för ett mirakel om någon återvände från döden – andra skulle kalla det för en mardröm.

Bok 8

Spegelmannen av Lars Kepler

En ung kvinna försvinner när hon är på väg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad på en lekplats mitt i Stockholm. Via övervakningskameror lyckas Joona Linna spåra ett ögonvittne. När det visar sig att vittnet är en psykiskt sjuk man som inte har några som helst minnen av det han såg tar Joona kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark.

Bok 9

Spindeln av Lars Kepler

Storpocket
Köp boken

En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa.  Via komplicerade gåtor börjar en bestialisk förövare ge polisen möjligheten att stoppa serien av mord. Joona Linna och Saga Bauer kämpar sida vid sida för att lägga pusslet och rädda de utsedda offren innan det är för sent. Den våldsamma jakten blir alltmer desperat. Kanske är denna seriemördare omöjlig att stoppa, kanske sitter de redan fast i spindelnätet.

Läs mer