7 spännande deckare om seriemördare
Boktips

7 spännande deckare om seriemördare

Från Jack the Ripper till Charles Manson – vi har sedan länge varit lika skrämda som fascinerade av seriemördare. Seriemördare är tack och lov mycket ovanligt i Sverige, men det hindrar oss inte från att skriva och läsa om dem. Här listar vi sju spännande deckare på temat!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 19 december 2022

Från Jack the Ripper till Charles Manson – vi har sedan länge varit lika skrämda som fascinerade av seriemördare. Seriemördare är tack och lov mycket ovanligt i Sverige, men det hindrar oss inte från att skriva och läsa om dem. Här listar vi sju spännande deckare på temat!

Bok 1

Blodmåne av Jo Nesbø

Storpocket
Köp boken

Harry Hole har lämnat livet i Norge för Los Angeles, planen är att dricka sig till döds. Här har han en en vän, en bedagad filmstjärna som nu jagas av en knarkkartell hon lånat pengar av. Samtidigt i Oslo står polisen handfallen efter att två kvinnor försvunnit från en kändisfest. När en av kvinnorna hittas mördad riktas misstankarna mot en känd fastighetskung, som hyr in Harry Hole som privatspanare.

Översättare: Per Olaisen

Bok 2

Till minne av en mördare av Pascal Engman, Johannes Selåker

Sommaren 1994, i skuggan av Mattias Flinks massmord i Falun, hittas en kvinna strypt till döds. Det står snart klart att hon är ett av flera offer som mördats med samma tillvägagångssätt. Polisen och nyss hemkomne FN-soldaten Tomas Wolf tar sig an fallet. Till sin hjälp har han Vera Berg – en korrupt kvällstidningsreporter som är på flykt från sin före detta kille och hans MC-gäng. Huvudmisstänkt i utredningen är filmstjärnan Micael Bratt, men Tomas och Vera är inte övertygade om hans skuld.

Bok 3

100 procent av Anders Roslund

Storpocket
Köp boken

Det finns inga svenska seriemördare, det har aldrig funnit. Men varför töms en kropp på blod? Varför krossas en annan kropp ben för ben och varför bränns en tredje sönder med olika vätskor? Hur säkert är egentligen ett säkert DNA-spår? Och vad hände egentligen efter att kriminalkommissarie Ewert Grens sköt sig själv?

Bok 4

När kungen dör av Elina Backman

Journalisten Saana Havas är på semester utanför Helsingfors när hon får reda på att en tonårsflicka mördades i byn för trettio år sedan. Saana börjar gräva i fallet men möter motstånd från de lokala invånarna som inte uppskattar att gamla sår rivs upp. Samtidigt utreder kriminalkommissarien Jan Leino ett besynnerligt mord i Helsingfors. Polisen har hittat en kropp brännmärkt med symboler. Kort därpå upptäcks ytterligare en kropp med liknande ärr. Har staden drabbats av en seriemördare? Saana och Jan träffas på en blinddate och upptäcker snart kopplingar mellan sina utredningar.

Översättare: Marjut Hökfelt

Bok 5

Spindeln av Lars Kepler

Storpocket
Köp boken

Den senaste boken om Joona Linna från paret Kepler. För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Enligt kortet var hon den enda som kunde rädda honom. Med tiden bleknade hotet till en meningslös provokation. Men så hittas en nästan fullständigt upplöst kropp fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen finner man en vit patronhylsa. Via komplicerade gåtor börjar en bestialisk förövare ge polisen möjligheten att stoppa serien av mord.

Bok 6

Ondskans jakt av Chris Carter

Lucien Folter och Robert Hunter träffades första gången på college, de var de två skarpaste kandidaterna som någonsin tagit examen från Stanford University. Nu är Lucien den flitigaste och farligaste seriemördaren i FBI:s historia, och han har precis lyckats fly. Han är arg och fast besluten att få mannen som fick honom fälld – Robert Hunter – att lida.

Översättare: Susanne Andersson

Bok 7

Regissören av M. W. Craven

Det är jul och en seriemördare härjar i Cumbria i nordvästra England. Han lämnar kroppsdelar över hela grevskapet, alltid med ett obegripligt meddelande: #SSU6. Washington Poe och Till Bradshaw kallas in för att utreda fallet. Frågorna hopar sig: Varför hade vissa av offren bedövats, medan andra tvingats dö i fruktansvärda våndor? Varför förnekar deras enda misstänkte sådant som bevisligen är sant, samtidigt som han bekänner saker de inte känt till? Och varför tog samtliga offer ledigt från sina jobb samma två veckor för tre år sedan? En vanärad FBI-agent kopplas på. Hon tror inte alls att Poe och Tilly har med en seriemördare att göra. Hon tror att de står inför något ännu farligare: en man som kallar sig Regissören.

Översättare: Gabriel Setterborg

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!