11 böcker för dig som älskar Lars Kepler
Boktips

11 böcker för dig som älskar Lars Kepler

Lars Kepler är ett av Sveriges mest hyllade och största författarskap. Paret Ahndorils succéserie om Joona Linna bjuder på bestialiska mord och våldsamma vändningar. Får du inte nog av Kepler? SelmaStories tipsar om elva böcker i samma stil!

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Foto: Ewa Marie Rundquist
Publicerad: 09 mars 2023

Lars Kepler är ett av Sveriges mest hyllade och största författarskap. Paret Ahndorils succéserie om Joona Linna bjuder på bestialiska mord och våldsamma vändningar. Får du inte nog av Kepler? SelmaStories tipsar om elva böcker i samma stil!

Bok 1

Vit som snö av Samuel Bjørk

Inbunden
Köp boken

På en åker hittas två pojkar döda med en räv mellan sig. Ett olöst mordfall i Sverige åtta år tidigare verkar ha haft en liknande scen. Holger Munch har blivit polischef på en ny mordenhet i Oslo. Tillsammans med Mia Krüger dras han in i jakten på en cynisk mördare. Samtidigt tillbringar Mia nätterna åt att desperat leta efter sin försvunna tvillingsyster.

Vit som snö som är föregångaren till succéboken Det hänger en ängel ensam i skogen och berättelsen om underbarnet Mia Krügers första fall.

Läs vårt samtal med Samuel Bjørk: ”Min hjärna har alltid fungerat lite annorlunda”

Bok 2

Ondskans nätverk av Max Seeck

I Ondskans nätverk försvinner Finlands mest framgångsrika influencer efter en releasefest i Helsingfors. Även hennes före detta pojkvän saknas. Några dagar senare läggs en märklig bild som föreställer en fyr på en ö i havet upp på hennes Instagramkonto. Under bilden finns en dikt som verkar beskriva hennes död. Samtidigt hittas liket av en ung kvinna på en strand. Finns det en koppling mellan den mördade kvinnan och det försvunna paret? Kriminalöverkonstapel Jessica Niemi och hennes kollegor kopplas in för att utreda fallen.

Bok 3

Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen

En kvinna begår självmord på sin 60-årsdag och samtidigt upptäcks ett olöst fall från 1988. Under trettio år har människor utsatts för en våldsam mördare som länge varit skicklig på att dölja sina brott. Nu står Rose, Carl och Assad på Avdelning Q inför det svåraste brottsfallet någonsin.

Bok 4

Kastanjemannen av Søren Sveistrup

En kvinna hittas mördad på en lekplats i Köpenhamn och de två kriminalinspektörerna Naia Thulin och Mark Hess blir inkallade. Bredvid den mördade kvinnan hittar de en kastanjegubbe som liknar en figur som hittades på en annan brottsplats flera år tidigare. Kastanjegubben har även fingeravtryck på sig som kommer från en försvunnen flicka som försvann för ett år sedan. Detta blir början på en intensiv jakt efter den skyldige och ingen går säker.

Bok 5

Det man inte ser av Bo Svernström

Inbunden
Köp boken

I ett sommarhus vid havet hittas tre människor brutalt mördade. Den ena personen är en kidnappad industriman och de andra två är miljöaktivisterna som kidnappade honom. Men i huset hittas även ett vittne.  En ung kvinna som överlevt. Under ett förhör med kvinnan märker Carl Edson, kriminalkommissarie, att något inte är som det ska.

Bok 6

Debutanten av Christina Erikson

En make och två små barn blir förkrossade när deras fru och mamma Sandra Thulin tar livet av sig. Men hennes pappa tror inte på att det rör sig om ett självmord. Kommissarie Elias Svensson öppnar på beordran upp fallet igen. Tillsammans med Cornelia Lind börjar han gräva i Sandras bakgrund och det visar sig att familjen Thulin inte var perfekt. Men polisen får även avslöjande information om Sandras pappa som gör att utredningen blir allt svårare.

Bok 7

Slagsida Blix och Ramm # 3 av Thomas Enger, Jørn Lier Horst

Inbunden
Köp boken

Tredje delen i den norska serien om Polisen Alexander Blix och journalisten Emma Ramm inleds med att en utredare skjuts till döds i sin lägenhet. En trappa upp är Blix egen dotter Iselin nära att bli gärningsmannens nästa offer. Fyra dagar senare befinner sig Alexander Blix och journalisten Emma Ramm under polisförhör. Blix har skjutit och dödat en man och Ramm såg det hända…

Läs mer: Allt du behöver veta om bokserien Blix & Ramm

Bok 8

Skuggjägaren av Camilla Grebe

År 1944 upptäcks en kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. 30 år därefter hittas ännu en kvinna dödad med samma fasansfulla tillvägagångssätt.

Jakten på mördaren får olycksbådande konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.
Skuggjägaren handlar om den oböjliga driften att förstå sig själv, men är också en samtidshistoria som sträcker sig ända bak till andra världskriget.

Bok 9

Islossning av Arne Dahl

Arne Dahl är aktuell med en ny bok i thrillerserien Berger och Blom. I den femte och fristående boken går vårvinter mot försommar. Sam Berger, Molly Blom och inte minst deras poliskontakt Deer, som måste lära sig gå igen efter attacken som förändrade hennes liv, tycker sig märka ett oklart samband mellan de kroppar som en efter en hittas i den upptinande skärgården. Någon kommer att mörda igen. Kan Sam, Molly och Deer ingripa? Eller är sanningen bortom vad de kan föreställa sig?

Läs mer: ”Jag hittade hem i Arne Dahl”

Bok 10

Den sista spiken av Stefan Ahnhem

Kim Sleizner är en man som har utpressat, misshandlat och våldtagit och han arbetar som polischef i Köpenhamn.

Dunja Hougaard har inlett en utredning mot sin tidigare chef. I flera månader har hon och hennes kollegor samlat information om honom. Men när en man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna är det dags att förbereda en fälla. Frågan är bara för vem. Vid samma tidpunkt får den svenske polisen Fabian Risk ett besked i Helsingborg som förändrar allt.

Bok 11

Den tysta kvinnan av Karin Slaughter

Will Trent är polis och GBI-utredare och försöker lösa ett mord som skett i ett fängelse. En av fångarna på fängelset menar att han är felaktigt dömd och är oskyldig. Han påstår även att han utsatts för en komplott ledd av Jeffrey Tolliver, polis. Den riktiga brottslingen är på fri fot och har mördat kvinnor i flera år. Om Will börjar nysta i det gamla fallet och avslöjar sanningen, är den nuvarande fången redo att dela med sig av viktig information som kan lösa fallet.

Alla böcker i Kepler-serien om Joona Linna

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer