Lars Kepler om Hypnotisören Black edition:
Författare

Lars Kepler om Hypnotisören Black edition: "Vi har skrivit igenom hela romanen från början till slut"

2009 utkom Hypnotisören och blev en global sensation. För att fira tioårsjubileet har nu Lars Kepler skrivit om boken med ett rappare tempo, stramare kapitel och helt nya scener. Vi fick en pratstund med Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, duon bakom Lars Kepler.

Av: Tove Kullenberg
Fotograf: Ewa-Marie Rundquist
Publicerad: 23 maj 2019

2009 utkom Hypnotisören och blev en global sensation. För att fira tioårsjubileet har nu Lars Kepler skrivit om boken med ett rappare tempo, stramare kapitel och helt nya scener. Vi fick en pratstund med Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, duon bakom Lars Kepler.

Varför utkommer nu Hypnotisören Black edition?

– När vi närmade oss tioårsjubileet satte vi oss ner och läste om Hypnotisören. Vi blev båda två glada över att den fortfarande kändes så originell och spännande. Men med den tidsmässiga distansen insåg vi också hur mycket Lars Keplers stil och berättarteknik har utvecklats sedan debuten. Därför bestämde vi oss för att skriva om Hypnotisören så att den återspeglar den Lars Kepler är idag.

Läs också: ”Vi sitter med samma studiematerial som kriminaltekniker och obducenter”

Hur kändes det att gå tillbaka till den första boken så här tio år senare?

– 2009 var ett turbulent år för oss, det var då vi skrev färdigt Hypnotisören, skickade in den anonymt till förlaget och fick den antagen. Förlaget tog det översatta manuskriptet till bokmässan i London där den blev en stor succé. Media började jaga oss, boken publicerades och vi avslöjades. Därför var det otroligt roligt att få återvända till Hypnotisören och i lugn och ro försöka förbättra den.

Hur skiljer sig den här från första versionen?

– Det är inte en ny bok av Lars Kepler – men för oss har Black edition varit ett sätt att få uppleva Hypnotisören på nytt. Vi har skrivit igenom hela romanen från början till slut, varje dialog är omskriven och helt nya scener har tillkommit. Dramaturgin är direktare och kapitlen kortare och fler, tempot är snabbare och Joona Linna har en mer framträdande roll.

Läs mer: Lars Kepler är tillbaka: ”Vi vill alltid skriva den mest spännande och bästa boken i världen”

Hur har ni jobbat?

– Vi har delat på allting som vi alltid gör – texterna går fram och tillbaka mellan oss så att vi bygger upp en stor kreativ energi ihop.

Kommer ni skriva om alla böcker nu ? 

– Ha ha ha, nej, det tror vi verkligen inte, men om någon hade frågat oss för ett antal år sedan om vi hade planer på att skriva om Hypnotisören hade vi antagligen sagt nej.

10 år har gått – hade ni kunnat ana den fantastiska succén som Kepler skulle få över hela världen?

– Vi har läst deckare i hela våra liv. Sverige har ju ett speciellt förhållande till denna genre. Det enda vi tänkte när vi började var att vi skulle skriva exakt den bok vi själva skulle vilja läsa. Vi visste inte om någon skulle vilja läsa det vi skrev. Succén känns fortfarande overklig. Vi reser en hel del i världen och träffar läsare, men mest av allt sitter vi hemma och skriver. Och då händer det ibland att man inser att det faktiskt inte är en dröm och då pirrar det till i magen.

Hypnotisören - Black edition

Hypnotisören - Black edition

Lars Kepler

En sida till? Fortsätt läs!