”En bra kriminalroman ska ha karaktärer som är lika spännande som själva deckargåtan”
Författare

”En bra kriminalroman ska ha karaktärer som är lika spännande som själva deckargåtan”

Två av Norges främsta kriminalförfattare bestämde sig för att skriva ihop. Det resulterade i en nagelbitare till spänningsroman – och nu finns tre böcker i serien om den omaka duon Blix och Ramm som löser brott i Oslo. Vi fick en pratstund med deckargiganterna Jørn Lier Horst och Thomas Enger.

Av: SelmaStories
Fotograf: Jarli & Jordan
Publicerad: 09 juni 2021

Två av Norges främsta kriminalförfattare bestämde sig för att skriva ihop. Det resulterade i en nagelbitare till spänningsroman – och nu finns tre böcker i serien om den omaka duon Blix och Ramm som löser brott i Oslo. Vi fick en pratstund med deckargiganterna Jørn Lier Horst och Thomas Enger.

Här är allt om Jörn Lier Horsts nya serie!

”Författarduon vet hur man snickrar ihop ett stabilt spänningsbygge och en pålitlig bladvändare”. Så skrev en recensent i Göteborgs-Posten efter att Nollpunkt gavs ut i fjol. Spänningsromanen var den första i de norska kriminalförfattarna Jørn Lier Horsts och Thomas Engers nya thrillerserie. Nu finns tre böcker i serien som med sitt höga tempo och många vändningar gör det till just en bladvändare.

Hur kom det sig att ni började skriva ihop?

Jørn Lier Horst:  – Thomas och jag har varit författarkollegor i många år. När vi möttes på litteraturfestivaler och andra evenemang pratade vi ofta om böcker vi hade läst och tyckt om – eller inte tyckt om – och vi insåg att vi hade väldigt lika uppfattningar. Det var nog det som ledde till idéen om att skriva något tillsammans.

Nu är ni aktuella med den tredje delen – Slagsida. Utan att avslöja något kan man ju säga att det händer saker som förändrar allt för huvudpersonen Alexander Blix. Berätta lite om boken!

Jørn Lier Horst : – Mina böcker om William Wisting är realistiska polisromaner som bygger på min erfarenhet som utredare. I thrillerserien om Alex Blix och Emma Ramm har jag istället fått vara mer lekfull och röra mig i en annan ände av spänningsgenren. Karaktäristiskt för den här typen av böcker är att det ska vara underhållande. Det är eskapism som ska stå i centrum för läsupplevelsen. Därför är tempot högt med många överraskningar 

I inledningen av Slagsida möter vi kriminalinspektör Alexander Blix i ett förhörsrum, men nu sitter han inte på den sidan av bordet han brukar. Istället blir han själv förhörd efter att han skjutit och dödat en man med fyra skott i ryggen. Därifrån går vi tillbaka för att ta reda på vad som hänt de senaste 32 timmarna, innan Blix lämnar förhörsrummet och tar lagen i egna händer.

Och med tanke på hur det slutar… Visst kommer det en fjärde del?

Jørn Lier Horst: – Thomas och jag ska börja på den fjärde delen efter sommaren. Vem som fortsatt är med återstår att se.

En av de två huvudpersonerna i er spänningsserie är som sagt polisutredaren Alexander Blix. Hur skulle ni beskriva honom? 

Jørn Lier Horst: – Blix är en stillsam utredare som fortfarande är påverkad av en gisslansituation där han sköt och dödade en småbarnsfar. Den händelsen har format och präglat honom, både som polis och privatperson, och han har aldrig riktigt hämtat sig. I Slagsida håller han på att gå under helt, men hans rättvisepatos håller upp honom och får honom att fortsätta.

I bokserien får vi följa hur polisen Blix och nyhetsbloggaren Emma Ramm, närmar sig brottsfall från olika håll. Berätta om deras relation!

Jørn Lier Horst: – De är ett omaka par. Emma är i början av sin karriär och väldigt driven, Blix å andra sidan har inga större ambitioner i sitt jobb och vill inte ha någon uppmärksamhet kring sin person. Sedan har de en speciell historia som avslöjades för både dem och läsarna i den första boken. Deras gemensamma förflutna får dem att lita på varandra och det finns utrymme för ett ovanligt samarbete.

Hur går er skrivprocess till?

Jørn Lier Horst: – Att vara två som skriver en bok innebär inte hälften så mycket jobb. Snarare tvärtom. Det är mycket arbete, men det har varit överraskande smärtfritt. Vi planerar hela historien först. Vi går igenom karaktärerna, och vilken riktning historien ska ta från start till slut. Sedan skriver vi kronologiskt, men arbetar lite efter ”stafettprincipen”. Det vill säga att den ena skriver ett parti, fram till en vändpunkt, och  sedan läser den andra och tar över. Vi har på många sätt varit varandras redaktörer. Det är förmodligen också styrkan i ett sådant här projekt.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för er?

Jørn Lier Horst: – För mig ser dagarna väldigt olika ut. Jag har inga särskilda rutiner eller vanor, men är väldigt glad över att jag kan skriva var som helst. Jag har så klart ett arbetsrum, men skriver lika bra på flygplatser, hotellrum, tåg eller caféer. Oftast kommer jag igång med skrivandet vid niotiden på morgonen, och jag är sällan klar innan 17.

Thomas Enger: – Min arbetsdag börjar i stort sett direkt när jag vaknar, med en kopp kaffe vid tangentbordet. Jag följer inga speciella rutiner förutom att jag jobbar när jag har lust och ork och utifrån hur mycket jag har att göra. Jag tycker också väldigt mycket om mitt jobb, det är en hel del att göra, men det känns sällan som ett ok. För mig är det inte heller någon större skillnad på vardag och helg.

Är ni lika som författare eller kompletterar ni snarare varandra?

Jørn Lier Horst: – Vi är olika, men även om vi har olika stil så pratar vi på ett sätt samma språk. När den ena tycker att en scen borde flyttas eller göras på ett annat sätt, så har det varit onödigt att argumentera eller förklara varför. Vi har ungefär samma syn och förståelse för dramaturgi. Vi kompletterar också varandra på det sättet att jag har poliserfarenhet och Thomas en bakgrund som journalist. Det skapar trovärdighet i miljöerna runt Blix och Ramm och hos de metoder de använder.

Vad karaktäriserar en bra deckare enligt er?

Jørn Lier Horst: – En bra kriminalroman bör bjuda på karaktärer som är lika spännande och intressanta som själva deckargåtan.

Thomas Enger: – Det skadar inte heller om man lär sig något under läsningen och möter frågor och dilemman som får en att reflektera över sitt eget liv.

Har ni några boktips i genren? Vilka deckare har inspirerat er?

Jørn Lier Horst: – Jag har inga stora förebilder. Jag läser mycket, i men mina bokhyllor är svenska kriminalromaner överrepresenterade. Bland dem tar nog Henning Mankell och Håkan Nesser störst plats. 

Thomas Enger: – Jag började också med mina skandinaviska kollegor, men vände gradvis blicken mot mer internationella författare. Harlan Coben och framför allt John Hart är stora personliga favoriter.

Vad läser ni just nu?

Jørn Lier Horst: – ”Jag försvinner i mörkret” av Michelle McNamara, som handlar om hennes jakt på ”The Golden state killer”.

Thomas Enger:  – ”Mystic River” av Dennis Lehane.

Läs mer: Läs allt om bokserien Blix & Ramm

Slagsida Blix och Ramm # 3

Slagsida Blix och Ramm # 3

Thomas Enger, Jørn Lier Horst
Inbunden
Köp boken
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!