8 aktuella ljudböcker som är inlästa av författarna själva
Böckerna

8 aktuella ljudböcker som är inlästa av författarna själva

Uppläsaren spelar en stor roll för ljudboksupplevelsen – och många håller nog med oss om att det ofta blir bra och personligt när författaren själv läser in sin bok. Han eller hon om någon vet ju vad det handlar om. Här har vi listat några nya och fina exempel!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 23 september 2021

Uppläsaren spelar en stor roll för ljudboksupplevelsen – och många håller nog med oss om att det ofta blir bra och personligt när författaren själv läser in sin bok. Han eller hon om någon vet ju vad det handlar om. Här har vi listat några nya och fina exempel!

Bok 1

"Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek" av Göran Rosenberg

Augustprisbelönade Göran Rosenberg är bokaktuell i höst. Han har skrivit en biografi om Marcus Ehrenpreis, överrabbin i Stockholm mellan 1914 och 1948, och boken har fått fina recensioner.

”Vi föddes in i det judiska, både du och jag. Du när så många judiska vägar fortfarande syntes öppna, jag när så många judiska vägar hade stängts. Du när så mycket fanns att bryta upp från och göra upp med och gjuta nytt liv i, jag när så mycket judiskt liv var förintat och frågan på allvar kunde ställas om det judiska ens var möjligt längre.”

”Varje kapitel i Göran Rosenbergs rika bok är värt en egen recension” – Leif Zern, Dagens Nyheter

Bok 2

"Lesbiska ligan: en sann kriminalhistoria" av Mian Lodalen

En roman om ett fall som chockerade sin samtid. Mian Lodalen är aktuell med den andra delen i trilogin som skildrar homosexuellas livsvillkor i Sverige. Nu har det hunnit bli 40-tal i Stockholm och i Lesbiska ligan berättar hon om en passionshistoria mellan Margit och Eva som slutar i rättegång.

Bok 3

"Som ett surr mellan brösten" av Marianne Mörck

Hon är en av Sveriges mest folkkära artister med en lång karriär bakom sig som skådespelare, regissör och sångerska. Nu kommer Marianne Mörcks självbiografi som hon skrivit tillsammans med Stina Jofs. I boken delar hon med sig av sorgen, drömmarna, kärleken och ensamheten.

Marianne Mörck om boken: ”För mig är det viktigt att inte bara förmedla en berättelse över sådant som jag har gjort. Det måste vara själsligt och känslomässigt. Som ett surr mellan brösten, så ska boken kännas.”

Bok 4

"Incel" av Stefan Krakowski

Är män som lever i ofrivilligt celibat potentiella våldsverkare och terrorister eller bara ensamma män, bortstötta av samhället? Incels har debatterats en del på kultursidorna de senaste åren och överläkaren Stefan Krakowski är expert på fenomenet. I höst kommer han ut med en bok där han djupintervjuat en rad incelmän som berättar om sina liv. Boken ger även en inblick i den mörkare delen där författaren under falsk identitet infiltrerat incelrörelsen.

Tips! Stefan Krakowski gästade nyligen vår podcast Samtal med böcker där han berättade om sin nya bok. Det blev ett intressant samtal med Lisa Tallroth som finns att lyssna på här.

Bok 5

"Nya människor i fel ordning" av Jonas Karlsson

Skådespelaren och författaren Jonas Karlsson har sedan debuten 2007 get ut en rad novellsamlingar som översatts till flera språk. I höst är han aktuell med en ny samling som han själv läst in som ljudbok. Vi får bekanta oss med några människor som alla vill bli något annat än de är. Kanske nya människor? De trasslar in sig. Precis som historierna trasslar in sig i varandra.

Bok 6

"Jag skriver över ditt ansikte" av Anna-Karin Palm

Författaren Anna-Karin Palm , som bland annat skrivit den hyllade biografin av Selma Lagerlöf, är i år aktuell med en bok om sin mamma. I Jag skriver över ditt ansikte följer författaren sin mors gradvisa försvinnande in i alzheimers sjukdom, och hon försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. En stark mor och dotter-skildring som kretsar kring minne och skrivande.

Bok 7

"Brev till mannen" av Bianca Kronlöf

Komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf sätter i denna bok ord på känslor som många känt men inte vågat lyfta. Hon skriver till alla män, både de gamla och de unga. Och i breven tar hon upp maskulinitet, våld och sex för att väcka debatt och skapa en förståelse och öka engagemang. Boken finns redan ute och i slutet av oktober kommer ljudboken hon läst in själv.

Bok 8

"Bibliotekarien i Magdeburg" av Gunnar Bolin

Journalisten och författaren Gunnar Bolin har arbetat på Sveriges Radio P1:s kulturredaktion sedan 1987. I den nya boken Bibliotekarien i Magdeburg delar han med sig av sina radiominnen från 34 år i allmänhetens tjänst. Här finns berättelser från Berlin och Österrike, men också reportage om knödelns historia, samt krönikeminnen från otaliga OS.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!