11 ljudböcker som är inlästa av författarna själva
Boktips

11 ljudböcker som är inlästa av författarna själva

Uppläsaren spelar en stor roll för ljudboksupplevelsen – och många håller nog med oss om att det ofta blir bra och personligt när författaren själv läser in sin bok. Han eller hon om någon vet ju vad det handlar om. Här har vi listat några fina exempel!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 01 november 2022

Uppläsaren spelar en stor roll för ljudboksupplevelsen – och många håller nog med oss om att det ofta blir bra och personligt när författaren själv läser in sin bok. Han eller hon om någon vet ju vad det handlar om. Här har vi listat några fina exempel!

Bok 1

Säg inget till mamma av Tomas Omar Al-Jeddahwi

Inbunden
Köp boken

Tomas Omar al-Jeddahwi var under 80-talet aktiv i graffitikollektivet Real Magic Art och startade under 90-talet AIK:s supportergrupp Firman Boys. Säg inget till mamma är en uppväxtskildring där hiphop, breakdance och graffiti är givna ingredienser.
Här beskrivs hur livet med en excentrisk och oberäknelig pappa skapar en osäker och utsatt tillvaro. Samtidigt är det ett spännande liv med färgstarka personligheter i inte så barn anpassade miljöer. Men hur präglar det en ung pojkes syn på manlighet?

Bok 2

Att störa ett väsen av Ewa Fröling

flexband
Köp boken

Skådespelaren Ewa Fröling har själv läst in sin senaste bok Att störa ett väsen. I skarpa bilder tecknas här en psykiatrisk klinik inifrån. Med ett eget språk, smärta och ilska skildrar hon erfarenheten av att tappa fotfästet, hamna vid sidan av och inte längre orka vara mamma till sina barn.

Bok 3

Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Marko Lehtosalo, Gustav Gelin

Den osannolika berättelsen om hur en dömd ungdomsbrottsling från Orminge utanför Stockholm blev en av Sveriges största artister. Med Markoolio skapade Marko Lehtosalo en hitmaskin och tog listorna med storm. Han kastades in i ett framgångshjul som snurrade allt snabbare. Samtidigt bar han på mörka minnen från barndomen. I ett uppmärksammat sommarprat 2018 avslöjade Marko hemligheterna som han och hans familj burit på i så många år, och nu berättar han för första gången hela sin historia i biografin som han skrivit tillsammans med Gustav Gelin.

Bok 4

Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek av Göran Rosenberg

Inbunden
Köp boken

Augustprisbelönade Göran Rosenbergs biografi om Marcus Ehrenpreis, överrabbin i Stockholm mellan 1914 och 1948, har fått fina recensioner.

”Vi föddes in i det judiska, både du och jag. Du när så många judiska vägar fortfarande syntes öppna, jag när så många judiska vägar hade stängts. Du när så mycket fanns att bryta upp från och göra upp med och gjuta nytt liv i, jag när så mycket judiskt liv var förintat och frågan på allvar kunde ställas om det judiska ens var möjligt längre.”

”Varje kapitel i Göran Rosenbergs rika bok är värt en egen recension” – Leif Zern, Dagens Nyheter

Bok 5

Lesbiska ligan av Mian Lodalen

Ett fall som chockerade sin samtid. Om det handlar Mian Lodalens andra del i trilogin som skildrar homosexuellas livsvillkor i Sverige. Nu har det hunnit bli 40-tal i Stockholm och i Lesbiska ligan berättar hon om en passionshistoria mellan Margit och Eva som slutar i rättegång.

Läs mer: Mian Lodalen skriver om förbjuden kärlek i 1900-talets Stockholm

Bok 6

Som ett surr mellan brösten av Stina Jofs, Marianne Mörck

Hon är en av Sveriges mest folkkära artister med en lång karriär bakom sig som skådespelare, regissör och sångerska. I fjol kom Marianne Mörcks självbiografi som hon skrivit tillsammans med Stina Jofs. I boken delar hon med sig av sorgen, drömmarna, kärleken och ensamheten.

Marianne Mörck om boken: ”För mig är det viktigt att inte bara förmedla en berättelse över sådant som jag har gjort. Det måste vara själsligt och känslomässigt. Som ett surr mellan brösten, så ska boken kännas.”

Bok 7

Incel av Stefan Krakowski

Inbunden
Köp boken

Är män som lever i ofrivilligt celibat potentiella våldsverkare och terrorister eller bara ensamma män, bortstötta av samhället? Incels har debatterats en del på kultursidorna de senaste åren och överläkaren Stefan Krakowski är expert på fenomenet. I höstas kom han ut med en bok där han djupintervjuat en rad incelmän som berättar om sina liv. Boken ger även en inblick i den mörkare delen där författaren under falsk identitet infiltrerat incelrörelsen.

Tips! Stefan Krakowski har gästat vår podcast Samtal med böcker där han berättade om boken och fenomenet. Det blev ett intressant samtal med Lisa Tallroth.

Bok 8

Nya människor i fel ordning av Jonas Karlsson

Skådespelaren och författaren Jonas Karlsson har sedan debuten 2007 get ut en rad novellsamlingar som översatts till flera språk. I höst är han aktuell med en ny samling som han själv läst in som ljudbok. Vi får bekanta oss med några människor som alla vill bli något annat än de är. Kanske nya människor? De trasslar in sig. Precis som historierna trasslar in sig i varandra.

 

Bok 9

Jag skriver över ditt ansikte av Anna-Karin Palm

Författaren Anna-Karin Palm,  som bland annat skrivit den hyllade biografin av Selma Lagerlöf, är i år aktuell med en bok om sin mamma. I Jag skriver över ditt ansikte följer författaren sin mors gradvisa försvinnande in i alzheimers sjukdom, och hon försöker förstå mammans livshistoria och hur den påverkat henne själv och familjen. En stark mor och dotter-skildring som kretsar kring minne och skrivande.

Bok 10

Brev till mannen av Bianca Kronlöf

Komikern och skådespelaren Bianca Kronlöf sätter i denna bok ord på känslor som många känt men inte vågat lyfta. Hon skriver till alla män, både de gamla och de unga. Och i breven tar hon upp maskulinitet, våld och sex för att väcka debatt och skapa en förståelse och öka engagemang. Boken finns redan ute och i slutet av oktober kommer ljudboken hon läst in själv.

Läs mer: Bianca Kronlöf till mannen: ”Du kan inte fortsätta vara tyst, kom igen nu. Ditt engagemang behövs.”

Bok 11

Bibliotekarien i Magdeburg av Gunnar Bolin

Journalisten och författaren Gunnar Bolin har arbetat på Sveriges Radio P1:s kulturredaktion sedan 1987. I den nya boken Bibliotekarien i Magdeburg delar han med sig av sina radiominnen från 34 år i allmänhetens tjänst. Här finns berättelser från Berlin och Österrike, men också reportage om knödelns historia, samt krönikeminnen från otaliga OS.

Läs mer: Gunnar Bolin: ”Jag hade en konstig dragning till radiomediet redan som barn”

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!