Mari Jungstedt - alla böcker om Anders Knutas i ordning
Böckerna

Mari Jungstedt - alla böcker om Anders Knutas i ordning

Deckardrottningen Mari Jungstedts böcker har hyllats världen över med sex miljoner sålda exemplar bara i Sverige. Den litterära serien om Anders Knutas är hennes mest framstående verk. I år gavs Där den sista lampan lyser ut. Här listar vi alla böcker i Gotlandsserien.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Anna-Lena Ahlström
Publicerad: 28 oktober 2021

Deckardrottningen Mari Jungstedts böcker har hyllats världen över med sex miljoner sålda exemplar bara i Sverige. Den litterära serien om Anders Knutas är hennes mest framstående verk. I år gavs Där den sista lampan lyser ut. Här listar vi alla böcker i Gotlandsserien.

Mari Jungstedt är en av Sverige främsta framgångsrika spänningsförfattare. I grunden är hon journalist med tidigare jobb inom tv och radio men sedan 2003 har hon skrivit böcker som fått ett stort internationellt genomslag. Under dessa arton år som gått har hon skrivit 16 böcker i deckarserien om Anders Knutas. Serien utspelar sig på Gotland bland raukar, medeltida byggnader och salta vindar. I en tidigare intervju med SelmaStories berättar spänningsförfattaren om hennes kärlek till Gotland och hur den djupnar för varje bok.

 Det är kul att ta med läsarna till en helt ny plats. Jag lär känna nya miljöer och människor för varje bok. Gotland upphör aldrig att fascinera mig. Jag undrar själv hur länge det kan hålla men är fortfarande jättenyfiken på allt Gotland har att erbjuda. Jag har ännu ingen känsla av att det håller på att tunnas ut.

Läs mer: Mari Jungstedt om främlingsfientlighet: ”Författare kan använda sin röst till att faktiskt säga något viktigt”

Varje bok i serien har skrivits med korta mellanrum och så även andra böcker som inte handlar om kommissarie Anders Knutas. Anledningen till den snabba produktionstakten beror på hennes enorma lust och livliga fantasi. Trots detta stressar hon sig inte igenom skrivprocessen.

 Att börja på en ny berättelse är lika kul vare gång, det är som att börja på en ny kula. Det gör att min nyfikenhet, lust och drivkraft finns där. Dessutom respekterar jag min skrivtid och mitt författarskap. Jag prioriterar att sitta i lugn och ro och skriva.

Det finns många anledningar till att fascineras av Mari Jungstedt och inte minst hennes kommissarie Knutas. Om du inte har läst någon bok i serien än eller vill minnas turordningen i utgivningen så har vi listat alla böckerna här.

Första delen i serien om Anders Knutas utspelar sig under den gotländska försommaren. Två unga kvinnor hittas mördade och snart uppstår en panikartad situation bland öbor och semesterfirare. Innan turistsäsongen drar igång vill polisen i Visby lösa fallet innan fler drabbas. När krimminalkomissarie Anders Knutas tar reda på kvinnornas förflutna får han reda på att ännu en person blivit mördad. Johan Berg, tv-reporter, är på Gotland för att bevaka fallet och samtidigt finner han intresse för offrens vännina trots att hon är gift.

Det är vinter och på Gotland försvinner fjortonåriga Fanny spårlöst påväg hem från stallet. Bilden av en flicka med en frånvarande pappa, alkoholiserad mamma och ett stort eget ansvar på hemmet växer fram och snart upptäcker man att hon träffat någon i hemlighet. Finns det något samband med den döde fotografen Henry Dahlström som dog ett par veckor tidigare?

På Gotlands västkust hittas en kvinna mördad. Den unga kvinnan är en av de internationella studenter som deltagit i utgrävningen av en vikingatida hamnplats. En kort tid där efter hittas en död höst vars huvud hittas på en påle. Det är rituella inslag på fynden som leder långt tillbaka i tiden.

Den fjärde delen i Knutas-serien tar oss med till en vintermorgon vid Visbys ringmur. Egon Wallin, konsthandlare, hittas hängd vid en av portarna vid muren dagen efter att han haft vernissage för en konstnär. Det visar sig att han tänkt lämna sitt liv bakom sig som innehåller galleriet, hus på Gotland och hans fru. Samtidigt blir en målning stulen i Stockholm och tv-reportern Johan Berg hittar sin egen väg för att hitta svaret utan att tänka på konsekvenserna.

En förfärlig historia vecklas upp i Karin Jacobssons första stora fall, som inleds ute på Fårös stränder. Under en campingvistelse ger sig en gotländsk snickare och småbarnsfar från Slite ut på en joggingrunda och skjuts kallblodigt ihjäl. Allteftersom trådarna leder längre in i det förflutna närmar sig Karin Jacobsson ett svårt dilemma som kommer att sätta hennes lojaliteter på hårda prov. Samtidigt gräver TV-reportern Johan Berg efter sanningen, och kämpar för att få tillbaka sin stora kärlek Emma Winarve.

Vårvindarna viner över Gotland när Anders Knutas ställs inför ett mörkt drama som kommer tvinga honom att konfronteras med egna problem. Den nya kongresshallen intill Visby hamn står nu klar och ska äntligen invigas. Alla öns höjdare är inbjudna arrangemanget perfekt. Men någonstans i skuggorna finns en gestalt, oåtkomlig och obeveklig, och morgonen efter det stora firandet hittas festfixaren Viktor Algård mördad.

Sent i juli får kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson ett svårgripbart fall när två vänner från ett villaområde i Visby ger sig iväg på sin traditionella Gotlandstripp.  Bandet mellan vännerna tycks orubbligt efter år av gemenskap, men något går väldigt snett under resan. En kvinna försvinner under en cykeltur i Bergmanlandet, och en åldrad man flyter iland i lettiska Ventspils på andra sidan Östersjön. Kriminalpolisernas undersökningar leder djupt ned till de mörkaste av hemligheter som även vänner döljer för varandra.

Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson står inför en gåta som tar vid på halvön Furillen, och vars lösning är mer komplicerad och oväntad än de någonsin kunnat ana. Jenny, en gotländsk gymnasietjej, upptäcks av en modellagentur och i ett slag förändras hela hennes tillvaro. Medan Jenny njuter av sitt nya liv i Stockholm befinner sig den några år yngre Agnes på sjukhuset till följd av svåra ätstörningar. Men tragedin väntar också den framgångsrika Jenny. Jenny och Agnes är länge helt ovetande om att deras liv är inflätade i varandra. Men det finns någon som håller ögonen på dem. Någon som planerar att ingripa i deras öden och försöka skipa egen rättvisa.

En stilla sensommarmorgon bryts lugnet i Klintehamn av ett väpnat rån mot en värdetransport. Rånarna flyr på motorcykel till ett ödetorp. När Anders Knutas och Karin Jacobsson når fram till gömstället finner de en av gärningsmännen mördad.  Anders Knutas börjar leta efter samband i det förflutna samtidigt som han försöker hålla tillbaka sina allt starkare känslor för Karin Jacobsson. I undersökningarna av fallet dras också TV-reportern Johan Berg obevekligt in. Snart befinner han sig i ett livsfarligt spel där insatserna blir höga.

Det är juli månad och samtidigt som Anders Knutas och Karin Jacobsson måste välja vad de ska göra åt den kärlek som börjat spira mellan dem, står de inför ett fall vars ledtrådar sträcker sig åt vitt skilda håll. Det är den omstridda debattredaktören Erika Malm som hittas mördad på ett hotellrum i Visby. . TV-reportern Johan Berg är polisen hack i häl samtidigt som han försöker lappa ihop vardagen efter tragedin som drabbat hans familj. Och hela tiden rör sig en gärningsman i kulisserna.

Anders Knutas kämpar för att komma tillbaka efter en depression, samtidigt som han och Karin Jacobsson sakta börjar utforska sina allt starkare känslor för varandra. Men när ännu en flicka försvinner, den här gången från den årliga höstmarknaden i Hemse, stegras polisens sökande och Karin Jacobsson som leder undersökningen finner sig låst i en fruktansvärd jakt.

Våren har kommit, och en blek aprilsol kryper långsamt över det gamla stenbrottet i Bunge på norra Gotland. Där hittas mäklaren Sanna Widding död, och Anders Knutas kastas genast in i en omskakande utredning efter sin period av sjukskrivning.

Den välkände konstnären och småbarnspappan Henrik Dahlman hittas mördad i sitt sommarhus ,fastkedjad i sängen med handbojor. När ett liknande mord begås på fastlandet dras Anders Knutas och Karin Jacobsson in i en intensiv mördarjakt, samtidigt som deras kärleksförhållande prövas på allvar. Reportern Johan Berg är tillbaka på Gotland och bedriver egen spaning vilket försätter honom i livsfara.

Bok 14

Ett mörker mitt ibland oss

Under havskappseglingen Gotland Runt blåser det upp till storm och masten knäcks på en av de favorittippade båtarna. Besättningen tvingas söka skydd i en vik med lugnare vatten. I strandkanten ligger en död man med krossad skalle, munkavle och bakbundna händer. Kommissarie Knutas kastas in i en halsbrytande mördarjakt som mitt i den gotländska högsommaridyllen leder honom in i ett mörker han aldrig kunnat föreställa sig.

5 år efter att författarens första Gotlandsbok såg ljuset kommer nu nästa bok i serien om Kommissarie Knutas. Innan höstterminen tar fart tillbringar en grupp studenter en helg ensamma på Lilla Karlsö. Efter en tupplur på stranden vaknar Frida upp till en fasansfull upptäckt, hennes pojkvän och vännerna är alla döda. Frida är den enda överlevande i sällskapet. Morden skakar om hela landet och för varje dag som gärningsmannen går fri växer rädslan och oron på högskolan.

Bok 16

Där den sista lampan lyser

Två pojkar från Stockholm är på Gotland över höstlovet och försvinner plötsligt en dag. De sågs senast under en cykeltur vid Holmhällar, ett raukområde. Knutas börjar leta efter pojkarna när en kropp flyter upp på en strand norr om Visby och det visar sig vara en antikvarie från Fornsalen. Anders Knutas får skäl till att leta samband och fallet blir svårare än någonsin att lösa.

En sida till? Fortsätt läs!