Mord i idyllen – 7 spännande boktips
Boktips

Mord i idyllen – 7 spännande boktips

Gnistrande vita vinterlandskap, släta bohuslänska klippor och välskötta trädgårdar. Det är något kittlande med berättelser om brott och hemligheter mitt i den vackra idyllen. SelmaStories listar sju boktips som höjer pulsen!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 13 januari 2023

Gnistrande vita vinterlandskap, släta bohuslänska klippor och välskötta trädgårdar. Det är något kittlande med berättelser om brott och hemligheter mitt i den vackra idyllen. SelmaStories listar sju boktips som höjer pulsen!

Bok 1

Dalskuggan av Viveca Sten

När den framstående affärskvinnan Charlotte Wretlind hittas brutalt mördad i en svit på ett skidhotell i Åre skakas lokalbefolkningen. Årepolisens utredning ska komma att bli omfattande, samtidigt som både Daniel Lindskog och Hanna Ahlander är uppslukade sina respektive privatliv. Som vanligt hos Viveca Sten är karaktärsporträtten djupa och miljöbeskrivningarna storslagna.

Bok 2

Allt för dig av Josefin Schygge

Malin, som bor med man och två barn på Visingsö, driver en stor blogg där hon visar upp sitt perfekta liv. När Elma som lever med skyddad identitet behöver en tillfällig bostad erbjuder Malin henne att bo i deras gårdshus. Men kort efter att hon flyttat in börjar Malin tycka att det känns obehagligt. Elnas utsatthet påminner henne om saker hon själv varit med om. Dessutom börjar mystiska saker hända runt Malin och familjen. Är det så att mannen som en gång hotade att förstöra hennes liv är tillbaka?

Läs mer: Nytt i spänningsgenren! 24 deckare att läsa våren 2022

Bok 3

Skuggläge av Kristina Ohlsson

Storpocket
Köp boken

Kristina Ohlsson påbörjade med Stormvakt en ny deckarserie om den stillsamme före detta finansmannen August Strindberg. Han flyttar till Hovenäset i Bohuslän för att förverkliga sin dröm och öppna ”Strindbergs second hand”. När vi nu återser honom är det sommar och havet glittrar. En dag hittas en man hängd i ett hopptorn på badplatsen. Dödsfallet väcker snabbt misstankar hos polisen. Vem är mannen och vad har fört honom till Hovenäset? Utredningen tar dem bakåt i tiden till sommaren 1989 då Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt hem.

Bok 4

Benvittring av Johan Theorin

Den hyllade spänningsförfattaren Johan Theorin är nu aktuell med den femte delen i Ölandssviten. I Benvittring hittas en man död i ett stenras på en strand på Öland. När polisen Tilda Davidsson kommer till platsen hittar hon även benrester från en annan man som sist sågs i livet tillsammans med henne släkting Gerlof Davidsson. Gerlof är nu sjuk och svag, men han måste ändå ta reda på varför en gammal tragedi fortfarande skapar rädsla och hat på ön. För mordet på stranden är bara början.

Bok 5

Marvatten av Ann Rosman

Ann Rosmans sjunde bok om Karin Adler som den här gången utspelar sig i Marstrand. 1867 totalförstörs flera kvarter på ön av en våldsam brand. Johanna, som kommit dit som piga, är en av de som ställts på bar backe efter branden. Men var det en olyckshändelse?

Till samma plats flyttar Lotta nästan hundrafemtio år senare för att driva ett hotell. Kriminalinspektör Karin Adler är föräldraledig med sitt första barn och blir bekant med Lotta. Samtidigt kopplas Karins poliskollegor, Robert och Folke, in på en arbetsplatsolycka. En matros har omkommit på ett lastfartyg. Eller ligger det ett brott bakom dödsfallet? Och är alla de övningar som Sjöfartsverket gör med sin räddningshelikopter verkligen slumpmässiga?

Bok 6

Goda grannar av Mattias Edvardsson

Hur väl känner du dina grannar? Micke och Bianca flyttar till ett idyllisk villakvarter som verkar perfekt för deras familj. Men allt eftersom de lär känna sina grannar kommer en känsla av obehag smygande. En dag blir Bianca påkörd utanför sitt hus i vad som verkar vara en tragisk olycka. Hon kämpar för sitt liv på sjukhuset samtidigt som tvivlet växer både i kvarteret och hos polisen. Micke har alltid trott på rättvisan. Men vad händer när den enda utvägen tycks vara att ta lagen i egna händer?

Läs mer: Författaren Mattias Edvardsson raserar bilden av det idylliska villakvarteret

Bok 7

Ett lik för mycket av Carin Hjulström

Carin Hjulström tar sig an cosy crime med slottsmiljöer vid Mälaren som fond. Ett lik för mycket är del tre i bokserien Säbyholms gröna fingrar. Det är försommar i Säbyholm när trakten drabbas av ett märkligt försvinnande. En militärklädd kvinna i trettioårsåldern, med vandringsryggsäck, passerar plantskolan just som den firade skådespelerskan Siri Ehrensvärd hämtar tidningen. Ett par dagar senare anmäls kvinnan försvunnen. Lokalpolisen Olle Magnusson tar hjälp av Missing people för att söka genom skogarna. Samtidigt kommer det rapporter om att en varg rivit får i området. Just nu är Carin Hjulström dessutom aktuell med en julig kortroman om Säbyholm: När snön faller vit.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!