12 mysiga julböcker att lyssna på i december
Böckerna

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

Det blir en annorlunda december i år – men böckerna kan hjälpa oss att komma i stämning. Här är tolv juliga ljudböcker att lyssna på inför den stundande högtiden!

Av: SelmaStories
Publicerad: 24 november 2020

Det blir en annorlunda december i år – men böckerna kan hjälpa oss att komma i stämning. Här är tolv juliga ljudböcker att lyssna på inför den stundande högtiden!

1. Jul i krinolin av Amanda Hellberg

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

I Amanda Hellbergs bok möts Jane Eyre, Fröken Frimans krig och Chocolat. I december 1870 gör sig den unga och fattiga Lovisa Lind redo att emigrera till Amerika. Men innan det ska hon hjälpa till med konfekten på baron von Drevers spektakulära vinterbal. Den vresige änklingen får Lovisas frusna hjärta att tina, och attraktionen verkar ömsesidig. Över godsets mörka korridorer svävar både något romantiskt, något sorgset och något kusligt. Samtidigt som det blir allt kyligare i bygden dras Lovisa in i en hisnande karusell av mystiska hemligheter och omöjlig förälskelse.

Köp boken här.

Läs mer: Bland snöstorm och kärlek – 5 juliga feelgood-böcker

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

Kliv in genom dörren till Jeanette Wintersons magiska jul, där både lekfulla och mörka berättelser blandas med anekdoter och recept på den godaste julmaten. Låt dig förtrollas av de muntra andarna, tidsexperimenten, reflektioner kring kärleken, spökhusen, frostlandskapen och slädarna. Berättelserna passar perfekt att försjunka i medan snön yr utanför fönstret, framför brasan eller hopkurad i soffan med en kopp te.

Lyssna på boken här.

3. Kalla, vita vinternätter av Christoffer Holst

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

Feelgoodstjärnan Christoffer Holst kombinerar mord och mys, och är i vinter aktuell med Kalla, vita vinternätter. I den tredje boken om kriminalreportern Cilla Storm är det december och snöslask i Stockholm. När vännerna Zacke och Jonathan bjuder med henne till deras nyköpta sportstuga i idylliska Idre ser hon chansen att fly storstaden och komma i julstämning. Ännu trevligare blir det när väninnan Rosie följer med. Men redan första dagen hittas en ung man död i den populära fjällanläggningen. Snart börjar Cilla och Rosie nysta i fallet, och spåren leder dem till ett lyxhus där en välbärgad och mytomspunnen familj huserar…

Lyssna på boken här.

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

Julen må vara tiden för att slappa framför brasan eller för att läsa den där klassikern. Men så där idylliskt är det knappast i Jenny Colgans bok. Den handlar om Flora som råkat bli gravid med sin före detta chef och inte vet hur hon ska berätta det för varken honom eller pojkvännen Joel. Kommer hon att ta mod till sig och avslöja sanningen för sina nära och kära?  Samtidigt försöker Saif, läkare och flykting från Syrien, njuta av sin första västerländska jul tillsammans med sina söner.

Lyssna på boken här.

5. Julen kommer till Mumindalen av Tove Jansson och Cecilia Davidsson

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

Mumintrollen väcks ur sin långa vintersömn till ett jäktat Mumindalen. Något som kallas Julen ska tydligen komma redan samma kväll! Och den mystiska Julen verkar inte vara trevlig alls – åtminstone om man ska döma av hur stressande alla deras vänner verkar vara inför dess ankomst. Mat ska lagas, granar införskaffas och klappar inhandlas. De enda som inte jäktar är de fattiga och frusna små knytten. De längtar bara efter att få vara tillsammans och titta på de vackra ljusen. Kanske Muminfamiljen kan lära sig något av dem? Boken är baserad på Tove Janssons novell Granen från 1962.

Lyssna på boken här.

6. Let is snow: magisk julhelg i tre delar av John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle skriver här varsin fristående, men sammanlänkad, charmig och romantisk berättelse i juletid. När Jubilees föräldrar inte kommer hem efter en shoppingtur åker hon till morföräldrarna i Florida. En snöstorm gör att hennes tåg blir stående mitt ute i ingenstans. Tobin och hans vänner sitter framför ett Bond-maraton när Keun, som under julhelgen jobbar på Waffle House, ringer och ber dem komma dit på en gång. Genom snöstormen. Addie har gjort slut med pojkvännen Jeb och ångrar sig. Medan vännerna försöker muntra upp henne kommer Addie till insikten att en såld minigris, en peppande pensionär på Starbucks och turkos snagg är vad som behövs för att få Jeb tillbaka.

Lyssna på boken här.

7. En oönskad julklapp av Sara Molin

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

Sara Molins julroman är fylld av humor, komplicerade famljerelationer och kärlek i en stressig sjukhusmiljö. Diana Jonsson vill inte lämna Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt Sverige. Men hon förmår inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne att tillbringa julen hemma i Sollentuna, och vikariatet på akutmottagningen ger en chans att tjäna ihop lite välbehövliga pengar. I Sverige blir ingenting som hon tänkt sig. Arbetskamraterna Gunnel, Blaze och Erik nästlar sig snabbt in i hennes hjärta, och när det framkommer att Dianas förmodat avlidne pappa inte bara lever, utan dessutom har en ny familj, kan hon inte låta bli att söka upp sin halvsyster. Allt hon önskade sig var en okomplicerad, enkel jul med sin mamma men ibland får man något som man inte bett om.

Lyssna på boken här.

8. Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

I Lucy Dillons bok får vi bekanta oss med Anna som får sin dröm uppfylld när hon får ta över den lilla övergivna bokhandeln i Longhampton. Dessutom får hon annat att tänka på än maken Phil, de tre aviga bonusdöttrarna och deras hyperaktiva dalmatiner. Snart är hennes butik fylld av böcker med hisnande berättelser om kärlek, äventyr, hemliga trädgårdar och borttappade hundar. Ändå fattas något i Annas liv för att hon ska få den riktiga lyckokänslan. Annas perfektionistiska väninna Michelle, med sin blomstrande inredningsaffär, har stora planer för framtiden. Men när mörka hemligheter från det förflutna dyker upp och katastrofen hotar att slå sönder tillvaron, är det slut på alla romantiska drömmar. De två väninnorna kommer att tvingas att fatta livsavgörande beslut.

Lyssna på boken här.

9. Sonja och Maggan firar jul av Åsa Hellberg

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

Åsa Hellbergs feelgoodberättelse Sonja och Maggan firar jul utspelar sig sex år innan livet vändes upp och ner för Sonjas tre väninnor – Rebecka, Maggan och Susanne – i och med Sonjas död. I den här boken är Maggan är deppig och ligger på sjukhus med brutna ben efter en bilolycka. Sonja – som har bestämt sig för att göra något åt sitt testamente – har fullt upp med både julpyssel i Maggans hem i Farsta och förberedelser för sin sista vilja. Maggan kommer aldrig mer att kunna jobba som förskollärare och när Sonja är i ett julglittrigt Paris förstår hon vad Maggan ska få ärva. I den här förhistorien till succéromanerna om Sonja får vi äntligen veta hur det gick till. Åsa Hellberg skriver som alltid med en stor portion humor och värme med en seriös underton.

Lyssna på boken här.

10. Den goda fen av Inger Frimansson

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

Hästen i skogen. Först förstår inte Agneta vad det är hon hör. Ett plågat läte någonstans ute i mörkret. Snart möts hon av minnena från ungdomen: friheten, stallgemenskapen – och olyckan som satte stopp för allt. I en annan ände av grönområdet är Sylvia förtvivlad. Hon har nyss förverkligat drömmen och köpt en egen islandshäst. Men allt håller på att glida henne ur händerna. Och nu är hästen försvunnen. Inger Frimanssons Den goda fen är en nära berättelse om ensamhet och vänskap och om att våga trotsa sina egna rädslor. Och framförallt: om friheten i att rida, kärleken till de stora djuren.

Lyssna på boken här.

11. 11 nätter före jul av Anna Fredriksson

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

Anna Fredrikssons 11 nätter före jul börjar med att David till sin bestörtning upptäcker att hans fru Erika skriver om deras äktenskap på en relationssajt – och det är ingen vacker bild hon målar upp. Hon är så olyckligt att allt tyder på att hon planerar att lämna honom på självaste julafton! David har alltid drivit igenom sina egna livsdrömmar utan att vara lyhörd för henne och nu undrar han om Erika ens kommer att stå ut de 11 dagar som är kvar fram till jul? David läser under växande förtvivlan och i ren desperation tar han kontakt via kommentarstråden under pseudonymen Rudolf. Kanske kan denne okände samtalspartner övertala henne att ändra sina planer och rädda julen?

Lyssna på boken här.

12. Se till mig som liten är av Malin Persson Giolito

12 mysiga julböcker att lyssna på i december

Petras dotter Emma är bara fyra år och nu är hon borta. Uppslukad av massan av julhandlande familjer. Luften är tung av bränt socker, varmkorv och svettiga kroppar. De borde inte vara här. Men barnen hade bråkat där hemma och behövde komma ut en stund bland glada familjer på julmarknad. Redan på bussen, med en ettåring som krälar för att komma ur barnvagnen, förstod Petra att det var ett misstag och innan hon vet ordet av är Emma försvunnen. Malin Persson Giolito skildrar en  julmarknad långt från familjeglädje och pirrig förväntan. Det är ett drama om barnets utsatthet och det som skymtar i sprickorna när föräldraskapets skruvar dras åt. Den starka ljudboken á 40 minuter är inläst av skådespelerskan Anja Lundqvist.

Lyssna på boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

Mer julläsning