Marie Björk:
Artiklar

Marie Björk: "Så får du en jämställd semester"

Marie Björk, författare till Handbok i jämställt föräldraskap, ger oss de bästa råden för att dela mer lika på ansvaret under semestern.

Av: Marie Björk
Fotograf: Gabriel Liljewall
Publicerad: 30 juni 2022

Marie Björk, författare till Handbok i jämställt föräldraskap, ger oss de bästa råden för att dela mer lika på ansvaret under semestern.

Sommar, sol och slappa. Ja, så är det för många under sommarlov och semester. Men risken finns att en person blir familjens hårt arbetande projektledare. Den som packar matsäck vid utflykter, den som bokar semesterresor, den som packar väskorna och den som ser till att alla barnen är insmorda med solkräm och dricker tillräckligt med vatten i sommarvärmen.

Vi tycker att alla förtjänar en skön sommar, därför bjuder vi på Marie Björks bästa tips för att dela mer lika på ansvaret under semestern. Marie har hjälpt många småbarnsföräldrar till en mer lycklig och jämställd relation genom boken Handbok i jämställt föräldraskap. För du vet väl att jämställda par separerar i mindre utsträckning!

Låt oss slippa stress, press och onödigt bråk. Glad sommar!

  • Semesterresor: Försök att inte vara den som styr upp allt och har en plan för sommaren redan innan snön har hunnit smälta. Vad händer om någon annan får utrymme att ge förslag och planera? Men för att kunna backa krävs det att en annan person kliver fram. Om det inte sker naturligt kan ni dela upp semesterveckorna och ansvara för några veckor var. Är det vännerna eller släktingarna som gör att ni hamnar i stress gäller samma princip. Har ni agerat vandrarhem år efter år och öppnat upp ert sommarparadis till alla som vill kanske det är dags att ni får något tillbaka? Det är okej att släppa ansvaret och gå emot andras förväntningar.
  • Packningen: Att semestra som singel eller utan barn kräver kanske inte så mycket tankekraft. Men när det kommer barn in i bilden blir listan på nödvändig packning genast lång, oavsett om det gäller en dagsutflykt till stranden eller en längre resa. Enklast är att i förväg bestämma vem som ansvarar för vad. Om ni har flera barn kan ni ansvara för packningen för varsitt barn. Alternativt ansvarar ni för varsin resa eller delar upp packningsansvaret veckovis. På så vis slipper ni bråk om uppdelning i stundens hetta, och du slipper risker att bli den som till slut får packa allt, för att det ska bli av och att ingenting glöms.
  • Sommarmaten: Frukost, mellis, lunch, fika, middag – måltidsstressen tar liksom aldrig slut när alla är hemma och alla behöver äta, i tid och otid. Den som ansvarar för maten får inte så mycket tid över till annat. Jag förespråkar ansvarsveckor året om, men extra nödvändigt blir det under semestern när måltiderna hemma blir betydligt fler. Dela upp veckorna sinsemellan. Den som har matvecka får planera inköp, införskaffa maten och se till att alla barnmagar fylls innan humöret dalar. Alternativt kan ni dela upp måltiderna. Om du ansvarar för frukost och lunch får din partner se till att det alltid finns mellanmål och middag.
  •  Hushållssysslor: Även här är tydliga regler och ansvarsuppdelning mitt absolut bästa tips. Det blir stökigare när barnen är hemma hela dagarna. Har ni trädgård kräver den full service under sommaren. Så de rutiner ni har i vanliga fall kan behöva ses över inför semestern. Lista alla vardagssysslor, till exempel att städa, tvätta, byta sängkläder, klippa gräset, ta ut sopor, vattna blommor, rensa ogräs, diska, hantera återvinning. Sätt ditt namn där du tycker att du har huvudansvaret, eller bådas namn om ansvaret delas. Sammanställ fördelningen och diskutera resultatet. Var det som ni hade förväntat er? Prata om hur ni skulle vilja ha det och bestäm vem som ska göra vad, så att det blir en mer lika fördelning.
  • Hela tjocka släkten: Hur väl ni än har planerat och delat upp det sinsemellan för att inte en av er ska bli alldeles utbränd så kan planerna raseras när släkten kommer in i bilden. Förlegade könsnormer riskerar att ploppa upp som ogräs när man umgås med äldre släktingar, och helt olika krav och förväntningar ställs på er beroende på om du är en kvinna eller man. Plötsligt sitter du som kvinna där med famnen full av ungar medan din partner, om han är man, bygger en altan med svärfar. Och plötsligt upptäcker du att det endast är kvinnor som står i köket och hackar grönsaker medan alla av manligt kön har samlats runt grillen med en öl i handen. Hur gick det till? Våga trotsa gamla traditioner, och förklarar varför ni vill göra som ni gör. Vem vet, kanske döljer det sig en liten feminist i svärmor. Kanske kan ni inspirera andra till en mer trivsam fördelning, och därmed en lyckligare relation.

Lästips:

Marie Björks bok Handbok i jämställt föräldraskap.
”Boken synar normer kring hur en mamma respektive en pappa ska vara och ger tips, analyser samt personliga berättelser kring jämställt föräldraskap. Boken riktar sig till olika familjekonstellationer och kan även läsas av par som redan har barn.” MåBra

Handbok i jämställt föräldraskap...

Handbok i jämställt föräldraskap...

Marie Lok Björk
Kartonnage
Köp boken
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

En sida till? Fortsätt läs!