10 böcker av och om kvinnor som krossat glastaket
Biografier

10 böcker av och om kvinnor som krossat glastaket

2021, exakt 100 år efter att den kvinnliga rösträtten infördes, fick Sverige sin första kvinnliga statsminister. Hur inspirerad blir man inte av dessa kvinnor som lyckats bryta ny mark och gjort sig själv historiska? Vi listar några böcker om sådana personer, som gjort det omöjliga möjligt - som krossat glastaket.

Av: Mattias Timander
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 02 maj 2022

2021, exakt 100 år efter att den kvinnliga rösträtten infördes, fick Sverige sin första kvinnliga statsminister. Hur inspirerad blir man inte av dessa kvinnor som lyckats bryta ny mark och gjort sig själv historiska? Vi listar några böcker om sådana personer, som gjort det omöjliga möjligt - som krossat glastaket.

Bok 1

Maktens kvinnor av Jenny Madestam

Bara vid ett fåtal tillfällen har riksdagspartier letts av kvinnor, detta trots att kvinnor i Sverige haft rösträtt i hundra år. Jenny Madestam är docent i statsvetenskap och forskar om politiskt ledarskap – och i sin nya bok Maktens kvinnor har hon intervjuat kvinnliga partiledare, båda nuvarande och före detta, om upplevelsen av att vara just maktens kvinnor.

Bok 2

Mänskligheten kommer att förundras av Julia Voss

Hilma af Klints måleri är revolutionerande för sin samtid med de abstrakta dragen, som gjorde henne före sin tid. Hon bestämde sig när hon var 70 för att hennes tavlor inte skulle få möta publiken förrän tidigast 20 år efter hennes död. Så när hennes konst återupptäcktes blev det förstås en stor kulturhändelse. Julia Voss har forskat på djupet om konstnären och konsten, och nu kommer hennes tjusiga biografi.

Bok 3

Om att aldrig ge upp av Barbro Westerholm

Liberalernas veteran Barbro Westerholm är känd för mycket. Engagemanget för abortfrågan, för p-piller och inte minst för att ha ”friskförklarat” homosexualitet. Nu finns hennes memoarer Om att aldrig ge upp i bokhandeln. Boken har hon arbetat fram tillsammans med journalisten Ingrid Kinne Lindgren.

Missa inte vår intervju med Barbro Westerholm!

Bok 4

De sanningar som förenar oss av Kamala Harris

Kamala Harris är historisk som vice president för Joe Biden, som första kvinna på positionen men också som första icke-vita personen med USA:s näst högst uppsatta politiska uppdrag. I hennes nya bok berättar hon om de politiska utmaningar vi står inför, och om hennes erfarenheter från det politiska livet over there.

Bok 5

Jag vill sätta världen i rörelse av Anna-Karin Palm

Selma Lagerlöf var den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset i litteratur, och även första kvinna att utses till ledamot av Svenska Akademien. I Anna-Karin Palms hyllade biografi får vi lära känna Selma ännu bättre. Förutom det starka självförtroendet, som också skildras i boken och som möjliggjorde hennes banbrytande livsverk, framträder också mjuka och kärleksfulla sidor av denna fascinerande människa.

Bok 6

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Fatima Bremmers bok Ett jävla solsken får vi möta Ester Blenda Nordström – en kvinna som på sin tid nog stack ut en hel del från sin omgivning. Hon var känd journalist och ständigt omsusad av framgång och kändisar. En del av hennes normbrytande journalistik byggde på så kallat wallraffande, det vill säga att hon gav sig ut själv och levdei den miljö hon ville beskriva i sina texter. Men i boken får vi även höra om varför det tog stopp för Ester Blenda; varför hennes journalistiska röst plötsligt tystnade.

Bok 7

Var vid gott mod av Annika Persson

Märta Måås-Fjetterström var kvinnan som blev berömd för sina oerhörda textila alster. Hennes mattmönster tillverkas än idag, och att ha en Märta Måås-matta på vardagsrumsgolvet kan nog vara en av de allra främsta statussymbolerna. Märtas liv är dessutom ett fascinerande kvinnoöde i sin samtid. Allt detta berättar journalisten Annika Persson väldigt fint om i sin bok Var vid gott mod.

Bok 8

Det andra könet av Simon de Beauvoir

Få andra har väl upplöst normer så som Simone de Beauvoir gjorde. Hennes Det andra könet har påverkat i stort sett hela den humanistiska vetenskapen, eftersom den i sin tid presenterade ett helt nytt sätt att tänka om kön. Som romanförfattare och stor tänkare har hon brutit ny akademisk mark inom kvinnohistorien.

Bok 9

Sidenkatedralen, och andra texter av Sara Danius

Sara Danius har hyllats för sina storartade insatser som ständig sekreterare i Svenska Akademien, och var fram till sin död för många en förkämpe inom den feministiska rörelsen. Men hon var även en storartad skribent, och professor i litteraturvetenskap. I boken Sidenkatedralen finns en lång rad av hennes texter som behandlar många vitt skilda ämnen. Bland annat innehåller boken hennes vinter- och sommarprat i radio, i vilket vi får höra mer om hennes liv och värv.

Bok 10

Gå i fängelse & Kvinnor utan nåd av Camilla Läckberg

Camilla Läckberg är en av Sveriges genom tiderna bäst säljande kvinnliga författare. Hennes böcker har ofta blivit orättvist bemötta på grund av patriarkala strukturer, men med en outsinlig källa till kraft och driv har Camilla fortsatt ge ut succéböcker i hög takt. Nu är hon aktuell igen med två fristående kortromaner i en och samma brandgula volym. Båda berättelserna handlar om kärlek, hämndlystenhet och svek och bekräftar på nytt att Läckberg är en av våra allra främsta idag.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!