Matcha favoritserien med en bok
Boktips

Matcha favoritserien med en bok

Från "Kastanjemannen" till "Konsten att städa". Vi har matchat femton populära tv-serier och dokumentärfilmer med dess motsvarighet i bokvärlden.

Av: SelmaStories
Publicerad: 14 mars 2022

Från "Kastanjemannen" till "Konsten att städa". Vi har matchat femton populära tv-serier och dokumentärfilmer med dess motsvarighet i bokvärlden.

För den som gillar Dopestick:

Smärtans imperium av Patrick Radden Keefe

 

Matcha favoritserien med en bok

Dopestick skildrade den dödliga opioidkrisen i USA och om du gillade serien bör du läsa The New Yorker-reportern och författaren Patrik Radden Keefes nya bok. I Smärtans imperium skriver han om familjens Sackler och opioidkrisen. Tack vare stora donationer förknippades namnet Sackler med Harvard, Oxford och Louvren – men vad som skapade deras förmögenhet var inte lika känt. Men när det stod klart att familjens företag låg bakom det smärtlindrande preparatet Oxycontin hamnade de plötsligt i fokus.

Köp boken här.

För den som gillar Den osannolika mördaren:

30 år av tystnad av Anna Hage

Matcha favoritserien med en bok

Just nu surras det mycket om Netflix nya svenska storsatsning Den osannolika mördaren som hade premiär nyligen. För den sett serien och vill fortsätta med att läsa något om Palmemordet kan vi rekommendera 30 år av tystnad från 2018. I boken berättar vittnet Anna Hage för första gången sin historia. Hon försökte rädda livet på statsministern den där februarikvällen 1986, och den traumatiska upplevelsen har påverkat hennes liv starkt. Boken är en intressant berättelse om att hamna mitt i händelsernas centrum i en av vår tids mest omvälvande händelser.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Hon försökte rädda livet på Palme

För den som gillar Kastanjemannen:

Kastanjemannen av Søren Sveistrup

Matcha favoritserien med en bok

Den topprankade nordiska serien Kastanjemannen är ett måste att se i höst. Den pulshöjande serien bygger på boken med samma namn av manus- och spänningsförfattaren Søren Sveistrup. En kvinna hittas mördad på en lekplats i Köpenhamn och de två kriminalinspektörerna Naia Thulin (Danica Curcic) och Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard) blir inkallade. Bredvid den mördade kvinnan hittar de en kastanjegubbe som liknar en figur som hittades på en annan brottsplats flera år tidigare. Kastanjegubben har även fingeravtryck på sig som kommer från en försvunnen flicka som försvann för ett år sedan. Detta blir början på en intensiv jakt efter den skyldige och ingen går säker.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

För den som gillar Damernas detektivbyrå:

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Matcha favoritserien med en bok

Självklart ska du som älskar serien även läsa böckerna bakom! Berättelsen om Mma Ramotswe, Botswanas första detektiv, är otroligt mysig och ger en annan bild av Botswana. Med klokhet och en förmåga att få folk att öppna sig hjälper Mma Ramotswe vanliga människor med deras problem, från försvunna barn till stulna bilar.

Lyssna på böckerna här.

För den som gillar Unorthodox:

ok, amen av Nina Solomin

Matcha favoritserien med en bok

Netflix miniserie Unorthodox om en kvinna som flyr från sitt äktenskap och den judiska ultraortodoxa gemenskapen i New York har fått mycket uppmärksamhet. Serien ger en inblick i en annars sluten värld och tittare världen över har fascinerats av berättelsen. I reportageboken ok, amen djupdyker journalisten Nina Solomin i chassidernas värld. Hennes nyfikenhet väcks när hon flyttar till Williamsburg i New York och efter månader av envist arbete lyckas hon hitta en spricka i deras mur mot omvärlden.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Nina Solomin skrev en legendarisk reportagebok

För den som gillar When they see us:

Nickelpojkarna av Colson Whitehead

Matcha favoritserien med en bok

Den populära Netflix-serien When they see us handlar om fem ungdomar från Harlem som blir oskyldigt anklagade för ett brutalt överfall i Central Park. För den som gillade serien, som är baserad på verkliga händelser, kan vi rekommendera Colson Whitehead drabbande roman Nickelpojkarna. Medborgarrättsrörelsen pågår i USA och Elwood som drömmer om att bli lärare ser upp till Martin Luther King. Efter ett oskyldigt misstag skickas han uppfostringsanstalten Nickelakademin. Här ska han fostras till att bli en ”hedervärd och ärlig man”, men i verkligheten är det en avskyvärd plats där pojkarna misshandlas och utnyttjas.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

För den som gillar: Silicon Valley

eller The Inventor: Out For Blood In Silicon Valley:

Ont blod – hemligheter och lögner i Silicon Valley av John Carreyrou

Matcha favoritserien med en bok

När it-miljardärerna i Silicon Valley blivit några slags nutidens rockstjärnor är det inte konstigt att techindustrins mecka tar plats i populärkulturen. I år kom dessutom dokumentären The inventor om entreprenören Elizabeth Holmes uppgång och fall. Hon kallades ”nästa Steve Jobs” men lurade alla med sina blodtester som inte funkade. John Carreyrou skrev om historien i Bad blood, och är given läsning för den som vill veta mer om hemligheter och lögner i Silicon Valley.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Läs mer: Elizabeth Holmes lurade eliten i USA — här är boken om den osannolika berättelsen

 

För den som gillar Cowspiracy:

Den obeboeliga planeten av David Wallace-Wells

Matcha favoritserien med en bok

Netflix-dokumentären Cowspiracy är producerad av skådespelaren och miljöaktivisten Leonardo DiCaprio och har fått många köttätare att sätta biffen i halsen. Den som vill ta sig an något omskakande på liknande tema kan läsa Den obeboeliga planeten – livet efter uppvärmningen av David Wallace-Wells. Hans artikel med samma titel blev snabbt den mest lästa New York Magazines historia, och i boken som bygger på den försöker han ge en sannare bild av klimatförändringarnas förödande konsekvenser, i polemik mot det önsketänkande som velat tona ner efterverkningarna.

Köp boken här.

För den som gillar Big little lies:

Nio främlingar av Liane Moriarty

Matcha favoritserien med en bok

Den stjärnspäckade HBO-serien Big little lies gav Alexander Skarsgård en Emmy för sin roll som den våldsamme maken Perry Wright i första säsongen. Serien är baserad på Liane Moriartys bok Stora små lögner – och för den som vill ta del av fler berättelser av henne finns nu Nio främlingar som gavs ut i september. Romanen handlar om den före detta bästsäljande romanceförfattaren Frances Welty. Hon åker på ett retreat, men vistelsen för henne och de åtta andra gästerna blir inte som de tänkt sig.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

För den som gillar Homeland:

Fyra dagar i Kabul av Anna Tell

Matcha favoritserien med en bok

Homeland handlar om CIA-agenten Carrie som kämpar mot såväl hot mot USA:s säkerhet som sin egen bipolaritet. Till den som gillar thrillerserien rekommenderar vi Anna Tells internationella spänningsroman Fyra dagar i Kabul. I den får vi följa förhandlaren Amanda Lund som hamnar mitt i hetluften när två svenska diplomater kidnappas i Kabul. I en kamp mot klockan jagar hon svar i en härva av mord, heroin och sex.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

För den som gillar House of Cards:

Åtta månader av Magnus Montelius

Matcha favoritserien med en bok

Åtta månader har jämförts med båda Hitchcock och House of Cards. Så om du plöjde serien och gillar skildringar av maktens korridorer rekommenderar vi Magnus Montelius bok. I den politiska thrillern har journalisten Nina Wedén avslöjat Sveriges utrikesminister som sexköpare, och när Jacob Weiss utses till ny minister blir Nina hans pressekreterare. Runt den nya ministern cirkulerar både rykten och tvivelaktiga medarbetare och när en chefstjänsteman plötsligt hittas död inser Nina att något är fruktansvärt fel.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

För den som gillar Younger: 

För såna som oss av Henrik Karlsson och Tiina Nevala

Matcha favoritserien med en bok

Younger handlar om ensamstående och 40-åriga Liza som fått sitt drömjobb på ett bokförlag efter att ha ljugit om sin ålder och utgett sig för att vara 26. Om du vill ta del av fler berättelser om förlagsvärlden så finns För såna som oss. Tiina Nevalas och Henrik Karlssons feelgood-roman beskrivs som en modern kärlekshistoria och handlar om förlagsredaktören Liv och den nydumpade litteraturvetaren Jens som träffas i Grekland. De tror inte att de kommer att ses igen men hemma i Sverige korsas deras vägar igen och det på ett sätt de inte kunnat föreställa sig.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

För den som gillar Morden i Midsomer:

Förödande konsekvenser av Peter Robinson

Matcha favoritserien med en bok

Långköraren Morden i Midsomer har länge varit självklar i SVT:s sommartablå men i somras bröts traditionen då den nya säsongen inte var klar. För den som gillar berättelser om mystiska mord på den engelska landsbygden finns hur som helst Peter Robinsons spänningsromaner om kriminalkommissarie Alan Banks! I november kommer en ny – och i Förödande konsekvenser  försöker han lösa mordet på en pojke från Mellanöstern som hittats nedtryckt i en soptunna i Eastvales ruffigaste kvarter.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

För den som gillar The Handmaid’s Tale:

Gileads döttrar av Margaret Atwood

Matcha favoritserien med en bok

Få har nog missat att The Handmaid´s Tale med Elisabeth Moss i huvudrollen är baserad på Margaret Atwoods hyllade roman Tjänarinnas berättelse från 1985. Nu har fortsättningen på den dystopiska romanen kommit och intresset är enormt.  Gileads döttrar utspelas femton år senare och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sin tillvaro i det patriarkala och totalitära Gilead. Författaren har sagt att inspirationskällan till den nya boken är de frågor hon fått om Gilead, men också den värld vi faktiskt lever i idag.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

För den som gillar Konsten att städa – med Marie Kondo:

Döstädning av Margareta Magnusson

Matcha favoritserien med en bok

Den som följt den kända städexperten Marie Kondo när hon hjälpt sina kunder att rensa ut prylar, kommer troligen att gilla Döstädning – ingen sorglig historia. Margareta Magnusson skriver om konsten att städa inför döden, och hennes bok såldes till 20 länder innan den kom ut på svenska. Hur vet man egentligen vad som bör slängas och vad som på olika sätt är en dyrgrip? Författaren har döstädat hela livet och här får vi läsa om den resa det är att gå igenom det man samlat på sig under en livstid.

Köp boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!