Elizabeth Holmes lurade eliten i USA — här är boken om den osannolika berättelsen
Författare

Elizabeth Holmes lurade eliten i USA — här är boken om den osannolika berättelsen

Historien om Elizabeth Holmes uppgång och fall har fängslat en hel värld. SelmaStories har fick en exklusiv intervju med mannen bakom avslöjandet, John Carreyrou, som också skrev boken om den osannolika berättelsen.

Av: Stephanie Smolak, Elsa Sjögren
Fotograf: Krista Kennell / Shutterstock.com
Publicerad: 28 februari 2020

Historien om Elizabeth Holmes uppgång och fall har fängslat en hel värld. SelmaStories har fick en exklusiv intervju med mannen bakom avslöjandet, John Carreyrou, som också skrev boken om den osannolika berättelsen.

Elizabeth Holmes och hennes företag Theranos skulle revolutionera sjukvården. 2015 hamnade hon på tidskriften Times lista över de 100 mest inflytesrika personerna i näringslivet och hon kallades ofta för ”nästa Steve Jobs”. Theronos affärsidé gick ut på att göra blodprover enklare och mer lättillgängligt för vanliga människor. Med en speciell teknik skulle du behöva endast en droppe blod för att få fram en analys. Människor skulle bli mer benägna att testa sitt blod och sjukdomar skulle upptäckas tidigare. Investerare flockades till Theranos som nådde ett marknadsvärde på 9 miljarder dollar. Elizabeth Holmes var en rockstjärna i Silicon Valley.

Men tekniken fungerade inte. Det var ett luftslott. I oktober 2015 publicerade John Carreyrou ett avslöjande reportage om Elizabeth Holmes och Theranos i The Wall Street Journal, det blev början på slutet för Holmes. Nu kommer Ont blod, boken om avslöjandet, skriven av journalisten som först avslöjade allt.

Berättelsen om Elizabeth Holmes och Theranos uppgång och fall har fascinerat en hel värld – hur tror du det var möjligt för henne att föra så många människor bakom ljuset?
— Det finns flera svar på den frågan. Ett är att hon aldrig slutade tro att Theranos en dag skulle lyckas ta fram maskinen. Det är lättare att ljuga om du tror att lögnen är tillfällig och det du säger snart ska bli sant. Holmes var dessutom både karismatisk och intelligent, och valde sina måltavlor noggrant. Exempelvis var företagets styrelse full av gamla män med goda rykten, men noll förståelse för bloddiagnostik. Hon charmade och manipulerade dessa män.

Förstår du vad många fann så attraktivt med Holmes och Theranos?
— De gillade att hon skulle bli den första kvinnliga techmiljardären Silicon Valley hade skapat. Fram till dess hade endast män lyckats på den nivån. En annan sak som var tilltalande var själva produkten: att användarvänliga blodtester skulle få människor att testa sig oftare och upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede. Idag behöver du ungefär fem rör med blod för motsvarande analyser, men med Theranos teknik skulle endast en droppe behövas. Det skulle varit en game changer. För människor som inte kan så mycket om vetenskapen kring blodprov – det vill säga de flesta av oss – lät det jättebra och vettigt.

(Artikeln fortsätter längre ner!)

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Under tiden du skrev artikeln och senare boken – vilken upptäckt chockade dig mest?
— Att Holmes bestämde sig för att gå live med tjänsten, trots att hon visste att resultaten var fel och opålitliga. Många entreprenörer i Silicon Valley hypar och överdriver, men jag tror att de flesta omedelbart skulle stoppa en produkt som riskerade liv.

Missa inte! 15 biografier om fängslande livsöden

Var det svårt att få fram alla fakta?
— Det tog nio månader att skriva den första artikeln om Theranos och när den publicerades hade jag bara en liten del av den stora bilden klar. Det tog mig ytterligare två år att få fram alla fakta och berätta hela historien i min bok, Ont blod.

Vad drev dig till att skriva boken?
— Det här är en berättelse med intrig, drama och starka karaktärer – huvudingredienserna för en bra fackbok. Den rymmer också flera spännande sidoberättelser, som till exempel en om Tyler Shultz, som är barnbarn till den förre statssekreteraren George Shultz. Allt kring denna story skrek ’bok, bok!’.

Läs mer: Tayari Jones om hyllade romanen: ”Jag blev chockad medan jag skrev”

Om vi tillåter oss att spekulera lite, vad tror du händer näst för Elizabeth Holmes?
— Rättegången startar nästa sommar. Juryn utses under sista veckan i jul 2020, och öppningen är första veckan i augusti. Holmes och hennes ex-pojkvän Sunny Balwani riskerar att dömas till upp till 20 års fängelse om det blir en fällande dom. Hennes advokater kommer försöka hävda att Theranos bara är ett i raden av misslyckade startups, som har felbehandlats av media och lagen, men det finns starka motbevis och vittnesmål, från till exempel tidigare medarbetare. Det blir nog svårt för juryn att ignorera att liv har försatts i fara. Det här handlar inte bara om bedrägeri mot investerare, utan mot patienter och läkare. Jag gillar inte att sia om framtiden, men jag tror att åklagaren har ett väldigt starkt fall.

Redaktionens uppdatering, januari 2022

I januari 2022 dömdes Elizabeth Holmes för bedrägeri för att ha lurat investerare på pengar, och riskerar nu 80 år i fängelse. Läs om domen här.

Ont blod

Ont blod

John Carreyrou
Lyssna på boken

Lyssna på boken

Läs mer