May the Fourth be with you: Så firar du internationella Star Wars-dagen
Artiklar

May the Fourth be with you: Så firar du internationella Star Wars-dagen

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 03 maj 2017

Den 4 maj – eller May the Fourth – är det Internationella Star Wars-dagen. Datumet är en lek med den kända frasen ”May the force be with you” från filmerna. Maths Claesson är författare och en av grundarna till SF-bokhandeln, med andra ord är det få som har bättre koll på ämnet än just han. Vi passade på att fråga om hans egen relation till Star Wars och  hur han ska fira May the Fourth.

Hej Maths, varför tror du att så många älskar Star Wars?
– För att allt i Star Wars är episkt storslaget. En hel galax är bakgrunden till alla äventyr, med tusen och tusen planeter och folkslag och varelser. Och allt som händer knyts ihop i en historia som omfattar tusentals år. Det är mäktigt!

Vad har du själv för relation till Star Wars?
– Jag är så otroligt gammal att jag såg första Star Wars-filmen på bio. Det var en smygpremiär, och ingen visste vad Star Wars var för något eller vad vi skulle förvänta oss. Och så började det. Musiken, och bokstäver som försvann ut i rymden. ”För länge sedan, i en galax långt, långt borta…” Jag har aldrig återhämtat mig sedan dess.

Har du någon favoritkaraktär?
–Han Solo som ung (vem vill vara tråkmånsen Luke?). För att Han Solo är så cool (som jag bara kan drömma om att vara). Som när han ska frysas ner i karbonit, och prinsessan Leia ropar ”I love you!”. Och Han svarar lugnt ”I know”.

Hur ska du fira May the Fourth?
– I SF-bokhandeln. Vi ska ha stor fest hela dagen med tävlingar, dräktparad, spännande föredrag och annat roligt. Alla är välkomna!

Kan du tipsa om vad man ska läsa när man konsumerat upp allt Star Wars-relaterat?
1. Linda och Valentin av Jean-Claude Mezieres och Pierre Christin. Seriealbum. Främmande världar och civilisationer. Sju tjocka samlingsalbum finns utgivna. Kommer som film till sommaren.
2. Enders spel av Orson Scott Card. För att utveckla ett säkert försvar mot en attack från en fientlig, utomjordisk ras, föder staten upp barngenier och tränar dem till soldater.

3. The Martian – Ensam på Mars av Andy Weir. En sandstorm på Mars tvingar astronauterna att hastigt lämna planeten och bege sig mot jorden. Men biologen Mark Watney blev kvar. Ensam på Mars…

Foto: Shutterstock

 

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!