Mikael Lindnord om Hollywood-planerna:
Författare

Mikael Lindnord om Hollywood-planerna: "Målet är att hitta en vovve så lik Arthur som möjligt"

Visst minns ni Arthur? Gatuhunden som, hungrig och smutsig, slog följe med ett svenskt multisportsteam under VM i Ecuador. Nu ska Arthurs historia bli storfilm med Hollywoodstjärnan Mark Wahlberg i huvudrollen.

Av: Linnéa Ivares
Fotograf: Joakim Norenius
Publicerad: 09 augusti 2019

Visst minns ni Arthur? Gatuhunden som, hungrig och smutsig, slog följe med ett svenskt multisportsteam under VM i Ecuador. Nu ska Arthurs historia bli storfilm med Hollywoodstjärnan Mark Wahlberg i huvudrollen.

Allt började med en köttbulle i djungeln

Det var mitt i en regnskog, under VM i Ecuador 2014, som de utmattade svenska multisportarna bestämde sig för att ta en kort vila innan nästa stenhårda pass. De hade börjat tillaga sin måltid som bestod av köttbullar när landslagets ledare, Mikael Lindnord, fick syn på en tilltufsad hund. Han slängde fram en köttbulle och tänkte inte mer på saken. Det var först senare, under det närmare 700 kilometer långa loppet, som Mikael insåg att hunden följde efter dem. Uppför höga berg, över leriga fält och simmande i iskallt vatten kämpade hunden, som fick namnet Arthur, vid lagets sida – ända fram till mållinjen. De vann inte loppet, men Mikael fann en bästa vän.

– Om jag hade varit en hund hade jag varit Arthur och Arthur hade varit mig. Vi tittar bara på varandra för att förstå vad den andra vill, säger Mikael Lindnord.

Så småningom adopterades Arthur av Mikael och hans familj – och deras hjärtevärmande historia spreds inte bara i Sverige utan runt om i hela världen.

Foto: Joakim Norenius

Foto: Joakim Norenius

Arthurs historia blir storfilm

Nu har det avslöjats att Arthurs öde ska bli storfilm och det är Hollywoodstjärnan Mark Wahlberg som kommer att spela rollen som Mikael Lindnord i den verklighetsbaserade hundhistorien ”Arthur the King”.

– Redan direkt när vi kom hem så började man prata om det och det var många som hörde av sig, så i princip har jag levt med frågan i snart 5 år. Jag kan förstå det, för när jag tänker tillbaka så är hela historien som en film. Jag vet inte hur många hinder och motgångar vi ställts för, men på något sätt alltid lyckats komma förbi eller över, säger Mikael Lindnord och fortsätter:

– När Tucker Tooley, Mark Canton, Courtney Solomon, Tessa Tooley och Dorothy Canton ringde mig första gången, var jag i Åre för 2,5 år sedan, jag minns fortfarande samtalet som det var igår. Jag hade pratat med en mängd olika producenter, men dom här stod ut. Vi pratade en timme och jag kommer ihåg hur jag stod och grät när de berätta hur dom såg på filmen och Arthur, då kändes det helt rätt att säga ja.

Att han själv ska porträtteras av den amerikanske skådespelaren Mark Wahlberg är Mikael mycket glad över. Wahlberg är bland annat känd för sin roll i två ”Transformers”-filmer, såväl som i ”Daddy’s Home”-komedierna. Hans senaste storskärmsinsats var ”Instant Family”.

– En av mina favoritskådisar genom tiderna. Hans sätt att kunna spela både komedi och action och allt däremellan känns extremt tryggt.

Vem som kommer att spela Arthur är ännu inte spikat. Producenterna Mark Canton och Tucker Tooley har nu fullt upp med att hitta den rätta hunden för jobbet.

– Det roliga är att det är den vanligaste frågan jag får. Tucker och Mark svarade just på frågan på SVT och målet är att hitta en Vovve som är så lik Arthur som möjligt, men samtidigt använda animerad hund om det finns minsta risk för skador, säger Mikael Lindnord.

Foto: Joakim Norenius

Foto: Joakim Norenius

Bygger på succéboken

Filmen kommer att bygga på boken Arthur: Gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem som berättar om hur en svensk äventyrsidrottare vann miljontals hjärtan när han och hans team adopterade Arthur. En illa sårad men storhjärtad gatuhund som hakade på efter att ha fått några köttbullar under VM i Adventure Racing  i Ecuador.

Manuset till filmen har författats av Michael Brandt, som skrivit filmer som ”3:10 till Yuma” innan han fortsatte med att skapa TV-franchisen ”Chicago Fire”. Mikael själv kommer att vara på plats under hela inspelningen. Som exekutiv producent är han delaktig från start till mål.

Inspelningen av ”Arthur the king” påbörjas under januari 2020.

Foto: Joakim Norenius

Foto: Joakim Norenius

Efter ett par intensiva veckor i Stockholm är Mikael Lindnord nu åter hemma med familjen i Örnsköldsvik och responsen har, enligt honom själv, varit helt fantastisk.

– Alla kommer fram och vill prata och gratulera så det tar lite längre tid att handla nuförtiden men det bjuder jag så gärna på.

Foto: Joakim Norenius

Foto: Joakim Norenius

Det råder ingen tvivel om att Arthur och Mikael Lindnord är självklara själsfrändar för varandra. Utöver deras fängslande resa i Ecuador 2014 har de upplevt många fina stunder tillsammans, men det finns ett specifik ögonblick som Mikael minns extra starkt.

– Många minnen har det blivit genom åren. Han är väldigt klok och ett hjärta av guld. Men det starkaste minnet är det som jag skrev i boken, när Thor bara är några timmar gammal och Arthur hoppar fram och välkomnar honom genom att slicka han två gånger på huvudet, det var extremt starkt att få uppleva.

Hur mår Arthur nuförtiden? 

– Han är tipp topp, klart att jag som känner han väldigt väl ser ju att han börjar bli lite äldre så klart. Vi tror han är någonstans mellan 6-10 år, så det är inte så konstigt.

Foto: Krister Göransson

Foto: Krister Göransson

Fakta

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

En sida till? Fortsätt läs!