Nu kommer
Artiklar

Nu kommer "Överlevarna" – Alex Schulmans första renodlade roman

Hans senaste bok hyllades av kritiker och blev en av förra årets mest sålda. Alex Schulman har sedan debuten för drygt tio år sedan skrivit självbiografiskt om släktens mörker – men är i höst aktuell med sin första renodlade roman.

Av: SelmaStories
Fotograf: Thron Ullberg
Publicerad: 19 augusti 2020

Hans senaste bok hyllades av kritiker och blev en av förra årets mest sålda. Alex Schulman har sedan debuten för drygt tio år sedan skrivit självbiografiskt om släktens mörker – men är i höst aktuell med sin första renodlade roman.

Att ge ut en roman på Albert Bonniers Förlag är få förunnat, och en av dem som drömt om det sedan han för 22 år sedan refuserades av dem är författaren och podcaststjärnan Alex Schulman. Han har tidigare skrivit självbiografiskt eller autofiktivt, men i arbetet med Överlevarna som ges ut på förlaget i september ville han vara helt fri i skrivandet. Besattheten kring barndomen har han däremot inte släppt, även om det i det här fallet rör sig om någon annans. För det är en roman om att återuppleva sin barndom som vuxen – och vi får läsa om tre bröder som när de ska sprida sin mors aska besöker torpet där ingen av dem varit på 20 år.

Alex Schulman föddes 1976 och växte upp i Stockholmsförorten Farsta. Som liten läste han mycket och han var särskilt besatt av Fem-böckerna av Enid Blyton. Hans morfar var den berömde författaren och kulturpersonligheten Sven Stolpe och Alex Schulman som började skriva tidigt ville gärna imponera på honom. Efter gymnasiet pluggade han film- och litteraturvetenskap och han recenserade filmer i en lokaltidning innan han började jobba som reporter på skvallertidningen Se & Hör. Han blev sedan en av bloggerans stora stjärnor och syntes under samma tid som programledare för talkshowen Schulman show. Sedan dess har han blivit krönikör i Aftonbladet och få har nog missat att han sedan 2012 driver en av Sveriges största podcasts tillsammans med Sigge Eklund.

Under det senaste decenniet har han blivit en av våra mest välkända och mångfacetterade mediepersonligheter. Men för Alex Schulman som alltid velat bli författare är det skrivandet som verkligen betyder något. Det är där han tycker att den största potentialen finns och på senare år har hans böcker hyllats av både kritiker och läsare. För recensenterna tycks vara överens om att han blir bättre för varje bok, och Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers Förlag, menar att han är en unik berättarbegåvning som med varje bok visar en ny sida av författarskapet.

Författardebuten kom 2009 med Skynda att älska. Boken handlade om hans pappa, tv-producenten Allan Schulman, som gick bort 2003. Sju år senare kom Glöm mig som blev utsedd till Årets bok 2017 och här skrev han om sin barndoms stora sår – mammans alkoholism som han i 30 år hade hållit tyst om. Boken handlade om deras komplexa relation och var en studie i medberoendets mörker. I den senaste romanen Bränn alla mina brev som blev en förra årets mest sålda fortsatte han att undersöka släktens mörker. I ett försök att förstå sin egen vrede som han menar gått i arv i generationer hamnade han hos den berömde morfadern Sven Stolpe. Eller kanske snarare i den otrohetshistoria som han aldrig kunde släppa: hans fru Karin Stolpe hade sommaren 1932 en häftig kärleksaffär med Olof Lagercrantz som Sven Stolpe sedan skulle straffa henne för i decennier. Boken skildrar en passionerad och smärtsam kärlekshistoria och ska nu filmatiseras med Björn Runge som regissör.

Nu har Alex Schulman alltså lämnat det självbiografiska skrivandet. Eller i alla för den här gången. I en intervju med Vi läser menar han att form och struktur har blivit mer intressant för honom. Han vill inte längre tvingas förhålla sig till sanningen. De första böckerna var enkla, kronologiskt uppbyggda, men i Bränn alla mina brev vågade han mer – och nu vill han vara helt fri.

Överlevarna kommer ut på Albert Bonniers Förlag den 4 september.

Överlevarna

Överlevarna

Alex Schulman
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!