10 pocketböcker att stoppa i sommarpackningen
Boktips

10 pocketböcker att stoppa i sommarpackningen

En pocketbok är sommarens bästa accessoar. Väger ingenting, ser snygg ut, funkar överallt - och innehåller en hel upplevelse. Här är våra bästa pockettips för lediga stunder!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 06 juni 2023

En pocketbok är sommarens bästa accessoar. Väger ingenting, ser snygg ut, funkar överallt - och innehåller en hel upplevelse. Här är våra bästa pockettips för lediga stunder!

Bok 1

Flyga drake av Khaled Hosseini

Storpocket
Köp boken

En av våra mest älskade klassiker kommer nu i ny vacker utgåva! Flyga drake berättar om den starka vänskapen mellan Amir och Hassan, som trots att de växte upp tillsammans, lever i olika världar – Amir är  rikemansson och Hassan tjänare. Efter ett svek från Amirs sida och Sovjetunionens invasion 1979, söker Amir och hans far tillflykt i USA. Det är först när talibanerna tar makten i Afghanistan som Amir inser att minnena av Hassan fortfarande påverkar honom, vilket leder honom till handling. Genom hela berättelsen spelar Afghanistans komplexa och tragiska historia en avgörande roll.

Samtidigt kommer även Khaled Hosseinis Och bergen svarade och Tusen strålande solar också med vackra nya omslag.

Bok 2

Fredagsklubben av Sofia Lundberg, Alyson Richman, M.j Rose

Under 1800-talets slut  samlades fem kvinnor i Stockholm, inklusive den abstrakta konstpionjären Hilma af Klint, varje fredag för att utforska andlighet och konst, vägledda av ”höga mästare” från en annan dimension. Ett sekel senare, under förberedelserna för en utställning av Hilmas verk, befinner sig kuratorn Eben på en resa genom tiden, som väcker frågor om konst och dessa kvinnor.

2018 blev en utställning av Hilma af Klints tavlor på Guggenheimmuseet i New York museets mest besökta. Denna utställning inspirerade författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose att tillsammans skriva romanen Fredagsklubben. 

Bok 3

Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand

När Inez Edmark, en författare, förlorar sin granne beslutar hon sig för att döstäda och skriva sin sista bok, en personlig bekännelse snarare än en roman. Men en olycka sätter Inez på sidan och hon tvingas anlita städerskan Meja för att hjälpa till med rensningen – dock får hon absolut inte röra det blå kuvertet med bokmanuset. Mötet mellan äldre Inez, som brottas med sitt förflutna, och unga, sökande Meja leder till oväntade konsekvenser. En underbar roman om mod, vänskap och sökandet efter sanningen.

Bok 4

Näktergalen av Kristin Hannah

Stark skildring av kvinnors krigserfarenheter, där de franska systrarna Vianne och Isabelle Mauriac kastas in i andra världskrigets skugga. När Viannes man lämnar hemmet för fronten 1939 och nazisterna invaderar Frankrike, tvingas hon och dottern att dela sitt hem med en tysk kapten, vilket driver henne till att göra stora uppoffringar för sin familj. Samtidigt kämpar hennes syster, den rebelliska Isabelle, i Paris, där hon efter att ha blivit förälskad i en partisan involveras i motståndsrörelsen. Kristin Hannah belyser med sin berättelse en ofta förbisett aspekt av krig – kvinnor på hemmafronten – i en hyllning till styrka och kärlek i svåra tider.

Bok 5

Ambassadören på Portland Place av Denize Karabuda

Ambassadören på Portland Place är en sprudlande romantisk komedi om livsomvälvande kärlek och passion. William Fogelström, nyutnämnd ambassadör i London, står inför utmaningen att hantera sin frus nyfunna karriärambitioner i Stockholm samtidigt som han saknar sin dotter Julia. Deras relation har redan varit på glödande kol, men allt tar en oväntad vändning när han träffar den färgstarka och rättframma Nobelpristagaren i litteratur, Constance Miller. Det som börjar med ett gratulationsbesök utvecklas snabbt till en brinnande romans som vänder upp och ner på hans värld.

Bok 6

Systrar oavsett av Eleonora Von Essen

I sin skönlitterära debut utforskar Eleonora von Essen komplexiteten i familjerelationer med en mix av allvar och komik. Vi möter Leona, uppvuxen i en udda familj med en sexterapeut till mor och fyra syskon, där systrarna Mini och Tintin alltid utgjort hennes säkerhet och gemenskap. Men när Leona stöter på livets största prövning vänds deras nära systerskap upp och ner, när förträngda minnen och osäkerheter börjar bubbla upp till ytan. Förlorad i tvivel, börjar Leona ifrågasätta vem hon egentligen är utan sina systrar och om de hindrar henne från att finna sin egen väg – varför har hon alltid känt sig som en utomstående?

Bok 7

Samlade dikter Karin Boye av Karin Boye

Karin Boye var en av 1900-talets mest framstående svenska lyriker, som presenterade djupgående och unika tolkningar av det inre livets konflikter och frigörelse. Hennes dikter har bibehållit en kraftfull vitalitet och genom dem talar hennes röst fortfarande till oss.

Bok 8

Åttonde huset av Linda Segtnan

Storpocket
Köp boken

När Linda Segtnan stöter på en gammal tidningsartikel om ett olöst mord på den nioåriga Birgitta Sivander i Perstorp 1948, drivs hon att dyka djupare in i mysteriet. Denna jakt på sanning parallellt med att hon själv är gravid och bär på ett nytt liv, tvingar henne att konfrontera världens grymhet och sårbarheten i att föda en dotter. Åttonde huset gestaltar varje förälders skräck, en försök till befrielse från det bräckliga i livet.

Bok 9

Vägen till Klockrike av Harry Martinson

 Harry Martinson skildrar i denna roman ett Sverige som omformas genom industrialisering, vilket ger en detaljerad bild av en förlorad värld och försvunna ideal – teman som känns lika relevanta idag som vid bokens utgivning 1948. Martinson, en av Sveriges mest framstående författare, mottog en rad priser, inklusive Nobelpriset i litteratur 1974, som han delade med Eyvind Johnson.

 

Bok 10

En saga av Stephen King

Storpocket
Köp boken

I ”En saga” träffar vi sjuttonårige Charlie Reade som, efter att ha hjälpt sin hemlighetsfulle granne Mr. Bowditch, bildar en oväntad vänskap. Trots detta varnas han att undvika det gåtfulla skjulet i trädgården – en hemlighet som lockar honom till ett äventyr med sin hund Radar vid sin sida, lika fasansfullt som spännande. Berättelsen uppstod ur Stephen Kings tankar i början av coronapandemin om vad som skulle göra honom verkligen lycklig att skriva – En saga blev det fantastiska svaret.

Läs mer